lauantai 7. helmikuuta 2009

Kansainvälistä lauantaita

Kaupunkilaisperhe on saanut raitisilmamyrkytyksen, kun kävimme T:n harrastuksen myötä ulkoilemassa oikein reilusti. J:kin nukkui vaunuissa taas kolme tuntia, ja olisi nukkunut pidempäänkin, mutta oli jo pakko siirtää lapsi auton koppaan (joka muuten pitää mahdollisimman pian vaihtaa isompaan malliin. Onko kenelläkään suosituksia seuraavaa kokoa suuremmasta turvaistuimesta? Mitä pitää muistaa istuinta hankkiessa?)

Illalla vaimo ja äiti sai hihitellä miestensä ennyisiä ilmeitä. Kävimme kävelymatkan päässä olevassa turkkilaisravintolassa illallisella. Sattui niin somasti, että tänään Tavern Antalyassa tarjolla oli myös vatsatanssiesityksiä. Oikein taitava tanssijatar tuli pyörähtelemään pöytien väliin noin vartin välein, aina eri asussa.

T:n katse sorjan sifonkiasuisen tanssijanaisen suuntaan oli lammasmaisen harras, J:n puolestaan uteliaan innostunut. Kumpikin mies nytkyi tomerasti turkkilaisen musiikin tahtiin.

Kulttuurien törmäilystä tuli vielä mieleeni se, että näimme eilen lähimarketissa Arlan maitopurkin, jossa oli tekstit ruotsiksi, tanskaksi ja grönlannin kielellä. Enpä ollut sellaistakaan ennen missään elintarvikkeessa nähnyt. Täällä on vähitellen alkanut tottua siihen, että kaikki tuoteselosteet ovat viroksi, venäjäksi, latviaksi ja liettuaksi. Jos sattuu niin, että tekstiä ei ole viroksi, onkin aika tavaaminen, että ymmärtäisi edes jotakin. Melko monesta kielestä vähän tajuaa, mutta latvia ja liettua ovat aivan toivottomia.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei ollut autoa, kun ensimmäinen isopi turvaistuin ostettiin ja päädyimme Britaxin two-way-elite istuimeen kun tärkeimpinä kriteereinä oli kevyt kantaa ja siirtää sekä helppo asentaa. Ei varmasti ole markkinoiden turvallisin mutta sopii meille. Nyt meillä on jo autokin ja uusille tulokkaille on suunnitelmissa ostaa samanlaiset juuri helpon vyökiinnityksen vuoksi (sitten on niitä Isofix-kiinnityksiä, mutta meidän auto on aikaa ennen Isofixia) Meillä joudutaan usein ottamaan turvaistuimia irti sen pienenpienen soittimen kuljettamisen vuoksi ja silloin kun kuljetetaan enemmän aikuisia.

Saakohan täällikin vielä osallistua mitaliveikkaukseen? No yritän kuitenkin.. veikkaukseni on 123 järjestyksessä kulta, hopea, pronssi.

J Uppsala

Anonyymi kirjoitti...

Latvian kielen ymmärtämistä helpottava vinkki: latviassa maskuliini-sukuisten sanojen loppuun lisätään (ilmeisesti nominatiivissa tai sitten aina??) -S, myös nimiin. Siksi se latvialainen muusikkokin on nimeltään Uskomattomas Tuubas... Ja Harry Potter on muuten Harrys Potters! Hupaisaa on myös, jos sanan lopussa on jo -s, esim lainasanoissa: palvelusta tulee serviss ja James Bondista Jamess Bonds.

Muilta osinhan latvian kieltä ei voi ymmärtää, kuten ei perinteistä balttilaista palvelukulttuuriakaan, josta olet saanut osasi ainakin mattopesulareissullasi. Multa hukkui joskus Tartossa pesulassa osa vaatteista, ja kuinkas kävi: minut haukuttiin! Toki myös hyvää palvelua saa, ja koko ajan enemmän ja enemmän.

Väikeproua

S kirjoitti...

J: Kiitos vinkeistä. Meillä keveys ei ole niin tähdellinen, kun istuin on suunnilleen aina autossa. Öh, toi isofix-juttu, onko se niitä, että autossa on jotkut kiinteät kiinnityshärpättimet?

Väikis: Hee, ollaanpa me huonoja pesula-asiakkaita! Ja tosiaan, latviassa oli sanoissa vielä suvutkin. Puuh, eipähän tarvitse sitä alkaa ensimmäiseksi opettelemaan.

Related Posts with Thumbnails