perjantai 5. joulukuuta 2008

Jouluseimeä katsomaan

Täällä taas S ja J takaisin lumettomassa Tallinnassa. Totesin, että olen pojan kanssa ollut viimeisen kuukauden aikana huomattavasti enemmän reissussa kuin kotona. Mukavaa on ollut matkailla, mutta nyt tuntuu erittäin mukavalta olla kotona.

Unohdin ottaa Suomesta matkaani uusimman Kotimaa-lehden. Meinasin ottaa siksi, koska siinä oli kiintoisa Tallinnaa koskeva uutinen. Nigulisten kirkon kupeeseen on tänä vuonna koottu jouluseimi - ensimmäistä kertaa (uuden) itsenäisen Viron aikana. Harmi, etten saanut luettua juuri otsikkoa enempää, mutta huomenna menemme katsastamaan seimen ihan paikan päälle.

Huomenna luvassa myös hehkuviinikauden avaus vanhan kaupungin joulumarkkinoilla. Mukana todennäköisesti miljoona muuta turistia, samoin kuin nelivedolla kulkevat suomalaiset pikkujoulujuhlijat (Tallink oli tänään täynnä) sekä stressaantuneena joululahjoja etsivät kaikki loput ihmiset.

Voisiko joku sanoa, kirjoitetaanko vanha kaupunki erikseen, yhteen, isolla vai miten?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakkohan tänne on päästä jaarittelemaan, vaikkapa sitten oikeinkirjoituksesta. Minusta oikeita ratkaisuja on useita, ts. riippuu vähän kontekstista... Mää varmaan kirjoittaisin muodossa Tallinnan vanha kaupunki, jos tarttis laittaa koko rotla. Toisaalta jos kyseessä on kaupunginosa, niin kuin voisi ajatella, olisi ehkä mahdollista kirjoittaa Vanhakaupunki (eiks virolaisetkin laita että Vanalinn?). Vanhakaupunki tosin taipuis Vanhassakaupungissa. Taitaa sittenkin tuntua paremmalta sanaliittona: Vanha kaupunki: Vanhassa kaupungissa.

Muuten, en ollut täysin tyytyväinen toisen kappaleen toiseen virkkeeseen ("Meinasin ottaa siksi, koska - - ") , konjunktioissa olis hiomista, huomannet?)

Että pilkunviilaamosta päivää.

Väikepr...

S kirjoitti...

Hee, luotin siihen, että Väikeproualta tulee jotain ohjeistusta :) Mun täytyy nyt vain päättää, mitä alan käyttää, ettei joka kerta olisi eri lailla. Tekisi mieli ottaa tuo yhdyssanaversio.

Konjunktiot nyt seikkailevat miten sattuu. Ei aina jaksa hifistellä :)

Lisäksi koetan vähentää hymiöiden ja huutomerkkien käyttöä, mutta tähänkin tungin jo kaksi hymynaamaa. Argh, tää on niin vaikeeta!

Anonyymi kirjoitti...

Hei kuules, konjunktiot on ihan sikätärkeit, ei niitä tohdi ylenkatsoa! Kato, purismi rulaa! Ja fennismi!

Prouake (myös huutomerkkien ystävä, ja kolmen pisteen... mutta hymiöitä en ole oppinut ikinä käyttämään. Toivon joko olevani itse niin taitava kirjoittaja tai luotan lukijan kielelliseen herkkyyteen niin paljon, että uskon viestieni sävyn tulevan ymmärretyksi ilman närpiöitä ja muita irvistyksiäkin. Tai sitten olen vain liian vanha.)

Related Posts with Thumbnails