tiistai 14. huhtikuuta 2009

Aurat Tallinnan yllä

Tämän päivän ehdoton huippuhetki tuli koettua kauppareissulla. Taivaanrannassa alkoi näkyä muuttolintujen auroja, ne lähestyivät, lähestyivät - ja niitä oli valtavasti. En muista nähneeni kerralla niin huiman paljon koko taivaankannen laajuudelta levittäytyviä lintuauroja. J:n kanssa pysähdyimme niitä tien laitaan ihmettelemään. Näky oli todella vaikuttava.

Koska pieni ornitologi minussa on hyvin pieni, en voi sanoa, mistä linnuista oli kyse. Kurkia eivät olleet, enkä sanoisi joutseniksikaan. Jotakin pitkäkaulaisia suuria lintuja kyllä.

Päivän tappiohetki koettiin samaisella kauppareissulla, jolle olin lähtenyt etsiäkseni lapselle kurarukkaset. Kaksi lastenvaateliikettä ja Prisman lastenvaateosaston kierrettyäni jouduin palaamaan tyhjin käsin. Eivätkö muka täkäläiset lapset käytä kurarukkasia? Kai nyt sentään?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pseudobiologi veikkaa hanhia, ne kun ovat isoja ja lentävät auroissa kuten Nils Holgerssonista muistamme.

Linnut muuttaa tiettyjä reittejä pitkin, ja sen takia bongarit asettautuvat Hankoon tai Porkkalaan näinä kevätpäivinä tuota massamuuttoa ihailemaan. Yhden päivän aikana voi samasta tornista nähdä tuhansia hanhia ja erilaisia tirppoja.

Mun bongauselämys oli toissapäivänä jossain Hartolan kohdalla pohjoisesta tullessa, kun yhtäkkiä parilla peltoaukealla näkyi kymmenkunta joutsenta, kolmisenkymmentä töyhtöhyyppää, kurkia ja tunnistamattomaksi jääneitä muita siivekkäitä. Olivat vissiin jääneet siihen jumiin, sillä pohjoisempana (tai oikeastaan idästä tultiin) oli pellot vielä lumen peitossa. Pohjoiseen päin tultaessa lintumassat on ilmeisesti hajonneet ettei vastaavia aurakeskittymiä enää näy. Paitsi arktisten hanhien ehkä?

Bongaus tähän aikaan vuodesta ei ehkä olisikaan pölömpää puuhaa.

Näin pakinoi I, joka on sukua bongarille, ja siksi toki asiantuntija tässäkin lajissa.

M kirjoitti...

Juuri kun meinasin päteä, niin joku jo ehti ennnen mua:) Jonkin sortin hanhia ne varmastikin oli. Näkisinpä tuollaista joskus, tämä pikku-ornis rupeaa hytkymään jo kolmen kurjenkin aurasta. Tai järripeipoista, joita näin viime su.

S kirjoitti...

I ja M, kiitoksia lintuehdotuksista. Hanhiksi arvelisin minäkin. Muuttoliike jatkuu taivaalla tänäänkin, tosin eilisen kaltaisia massoja ei ole näkynyt, muutaman linnun auroja vain.

Mun oikeasti pitää hankkia kunnollinen lintukirja eikä vain hypistellä niitä kirjakaupassa. Esimerkiksi M:n mainitsema järripeippo - ei mitään hajua! Nolottavaa yleissivistyksen puutetta.

Anonyymi kirjoitti...

No mie oon kyllä ihan varma, että ne oli kurkia. Vieläpä samat yksilöt, jotka istuivat kiireemmäksi aikaa vahtolaiselle suolle nauttimaan lounaan (lounasaikaan nääs...). Niitä oli semmoset tuhat. Voipi lukkee huomisesta Tienoosta, jos ei usko. On kuvat ja kaikki. Tiiän, kun ite taitoin.

M
Tku

S kirjoitti...

M, ei ne kyllä olleet kurkia, siitä olen aika varma. Vahdon pitkäkaulat ovat tulleet jostakin muualta.

Sinä se vain taittelet. Hyvinkö sujuu?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, hanhiapa hanhia (luultavasti montaa lajia sekaisin). Ei jää muita pitkäkaulaisia vaihtoehtoja hanhien lisäksi kun kurjet ja joutsenet luetaan pois. Sitä paitsi joutsenilla ei ole massamuuttoa eikä kurkienkaan muutto vedä vertoja hanhimassoille. Terveisin yksi joka näki eilen nokkavarpusia Kupittaalla eli L.

Anonyymi kirjoitti...

Stockalta löytyi kurarukkasia viime syksynä. En tiedä vieläkö on, mutta melko harvinaisia täkäläisten lasten käsissä ovat, kun ei lapsukaisilla välttämättä enää tähän vuodenaikaan ole mitään käsissä.

satunnainen lukija

S kirjoitti...

L: Havainto alkaa tosiaan vahvistua hanhiksi.

Meillä kasvaa pieni lintutieteilijä, joka bongaa syöttötuolissa istuessa lintuja ikkunasta hyvin tehokkaasti. Äsken lueskelin pöydän ääressä lehteä, kun poika alkoi innokkaasti huudella "titi-titi". Katsoin ulos, ja niin vain hyppeli tikka koivun runkoa ylös. Olisi jäänyt huomaamatta, ellei J olisi ollut tarkkana


Satunnainen lukija: Kiitos vinkistä, Tukkimiehessä voisikin tosiaan käväistä. Täytyy trokata rukkaset sitten Suomesta, jos ei ala löytyä.

Ihmeellinen juttu tämä kurarukkashomma. Olen nyt saanut muualtakin kuulla, että Virosta niitä voi olla hankala löytää. Täytyy tehdä vakoilureissu johonkin leikkipuistoon ja katsella, mitä lapsilla on käsissään. Eläköön pienet kulttuurierot, mutta tässä kohtaa lapsen kehitystä ja vuoden kiertoa suomalaisäiti pitäisi kurarukkasia erittäin kätevinä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos et löydä kurarukkasia sieltä niin voin ostaa sellaiset täältä ja laittaa postiin. T: S Espoosta

S kirjoitti...

S, kiitos, mutta tänään löytyivät lopulta rukkaset täältäkin.

Related Posts with Thumbnails