torstai 10. syyskuuta 2009

Roskapostia

Jokin aika sitten märisin täällä kierrätyksen hankaluudesta ja harmittelin, miten kotikatumme varresta olivat häipyneet suuret keräyslaatikot. Takaisin on tullut vain laatikko, johon voi viedä muistaakseni muovit ja pullopalautukseen kelpaamattomat lasit.

Meidän elossamme tavallisin kierrätystavara olisi kuitenkin keräyspaperi. Nyt olen metsästänyt tietoa siitä, mihin meidän lähellämme voisi viedä keittiön nurkassamme yli äyräiden tursuavat keräyspaperikassit.

Vaihtoehtoja ei ole monta. Tallinnan kaupungin nettisivuilta löytyi lopulta tietoa, että kaupunginosassamme on yli 50 erilaisten jätteiden (lasi, muovi, metalli) keräyslaatikkoa. Hyvä niin, mutta näistä vain kaksi on paperinkeräyslaatikkoa.

Tämä on sekä ärsyttävää että kiinnostavaa. En ole ottanut selville, kuinka suuri osa kansasta lukee kotiin tilattavaa sanomalehteä. Oli lukema mikä tahansa, niin johonkinhan ne luetut lehdet pitäisi viedä. Onko lehdentilaajien määrä niin pieni, että paperinkeräyslaatikoita ei vain tarvitse kokonaisen kaupunginosan alueella paria säiliötä enempää? Vai laittavatko ihmiset sanomalehdetkin sekajätteisiin? Tai polttavat takassa?

Sen sijaan lasi- ja muovipalautuspönttöjä on vaikka kuinka. Jos olisin tyly, kysyisin, juovatko virolaiset niin paljon, että lasipalautuspisteitä tarvitsee noin mahdottomasti. Ihmettelen myös, onko pantittomia pulloja oikeasti noin paljon vai lipsahtaako keräyspönttöihin vahingossa enemmänkin lasia, josta saisi rahaa, kun kiikuttaisi ne automaattiin?

Yksi tyypillisimmistä jätesäiliöistä näyttäisi olevan "segapakend" eli sekalaiset pakkaukset. Voin vain kuvitella, mikä näiden säiliöiden sisältö on. Ehkä etsin lähimmän segapakend-pöntön ja käyn pudottamassa keräyspaperimme sinne.

2 kommenttia:

elle s'ennuie kirjoitti...

Meillä lasipalautuspönttöihin menee hillotölkit yms. Lasipönttöjä on lähialueella kaksi, mutta vain yhdessä on riittävän iso reikä tölkkeihin! Paperikeräykseen sitten onkin ison kerrostalomme roskispisteellä oma pönttö.

Anonyymi kirjoitti...

No juu, hillotölkkien ja mm. lastenruokatölkkien palauttamisessa lasipöntöt ovat kyllä tarpeen. Huvittavaa kyllä, jos ei reiän koko meinaa riittää tölkkeihin - eihän nyt pullotkaan paljon niitä kapeampia ole!

Onneksi teillä on paperikeräysloota, ollapa meilläkin...

-S

Related Posts with Thumbnails