tiistai 1. syyskuuta 2009

Viisauden päivän kakkua

Tänään on ollut Virossa virallinen koulujen alkamispäivä. Koulunkäynti starttaa täällä aina 1.9.

Muistan jo viime syksynä ihmetelleeni ja ihailleeni, kuinka iso juttu koulun alku on. Se näkyi selvästi tänäänkin. Kaupunki oli täynnä juhlavasti pukeutuneita lapsia vanhempineen, ja melkein kaikkien kädessä oli kukkakimppu. Oppilaat tapaavat viedä lukuvuoden alun kunniaksi kukkia opettajalleen.

Kouluissa ei ole vielä varsinaista opetusta, vaan päivä kuluu lukuvuodenaloitusjuhlallisuuksissa puheineen, tansseineen ja musiikkiesityksineen.

Tänään myös opin, että koulujen alkamispäivää kutsutaan nimeltä "tarkuse päev" eli viisauden päivä. Erityisesti uusien ekaluokkalaisten perheissä päivä on merkittävä ja sitä voidaan juhlia vaikkapa kakkukahveilla.

Meidänkin ovikellomme soi illalla, kun naapurin isäntä tuli kutsumaan meitä "tarkuse päeva koogile", siis viisauden päivän kakulle. Heillä ei ole ekaluokkalaista perheessä, mutta perheen vanhemman koululaisen onneksi ja menestykseksi sopi silti skoolata ja syödä herkullista rahkakakkua. Tarkuse päev on samalla monille aikuisille se hetki, jolloin lopullisesti laskeudutaan kesänvietosta syksyyn sekä työn ja koulun rytmittämään arkeen. Mukavaa, että kaikkea tätä voidaan näin positiivisesti juhlistaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hesari julkaisi mielenkiintoisen artikkelin, jonka mukaan Tallinnassa kilpailu ekaluokalle on kovempaa kuin yliopistoon. Suomessahan lukioita rankataan jo paremmuusjärjestykseen. Jokohan pian myös peruskouluja?

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tallinnassa+kilpailu+ekaluokalle+kovempaa+kuin+yliopistoon/1135248985178

T, Hml

S kirjoitti...

T, satuinkin lukemaan tuon jutun eilen illalla. Keväällä aiheesta oli täällä paljonkin kirjoittelua, kun pääsykokeiden aika oli. Ainakin Tallinnassa on varsin selvästi muutama eliittikoulu, joihin karsinta on kova. Toinen naapurimme tätä tuskaili keväällä, heidän lapsensa kun aloitti nyt ihan tavallisessa lähikoulussa. Naapuria harmitti, että jo noin pienet lapset pistetään kilpailutilanteeseen. On se minustakin aika armotonta.

Related Posts with Thumbnails