keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Viron tunnetuin suomalainen...

...juuri nyt on kirjailija Sofi Oksanen. Hän on näkynyt viime vuodesta lähtien tiedotusvälineissä hyvin paljon, lähinnä Puhdistus-romaaninsa vironkielisen painoksen ansiosta. Paljon julkisuutta ihan viime viikkoina on lisäksi saanut Oksasen yhdessä Imbi Pajun kanssa toimittama artikkelikokelma Kaiken takana oli pelko.

Viime vuoden lopussa Postimees-lehti valitsi Oksasen vuoden henkilöksi. Joku naistenlehti, en muista mikä, valitsi hänet viime vuoden vaikutusvaltaisimpien virolaisnaisten joukkoon. Tänään uutisoidaan, että Oksanen saa presidentti Toomas Hendrik Ilvekseltä Maarjamäen ristin IV luokan kunniamerkin. Viron itsenäisyyspäivä lähestyy ja täälläkin presidentti siinä yhteydessä noita prenikoita jakaa. Mahtaakohan samalla tulla kutsu myös täkäläisiin linnan juhliin?

Kiintoisaa muuten, että yksikään virolainen poliitikko ei saa tänä vuonna kunniamerkkiä. Kaikkiaan presidentti jakoi 97 tunnustusta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pidetäänkö Oksasta siellä oman kylän tyttönä? Eli vähän sama juttu, kun joku ruotsinsuomalainen menestyy, niin hänet omitaan heti suomalaiseksi. Kyselee P.

S kirjoitti...

Kyllä siinä kieltämättä vähän sellaista henkeä on. Virossa Oksanen on "virolais-suomalainen" kirjailija eikä "suomalainen". Toisaalta sitten taas jutuissa sanotaan, että taas tarvittiin suomalainen muistuttamaan virolaisia oman maan historian traagisista piirteistä, eli toki hänen suomalaisuutensakin nostetaan esiin.

Related Posts with Thumbnails