sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Rumat ne vaatteilla koreilee

Kuten monesti on tullut todettua, tallinnalaisnaiset vaikuttavat olevan keskimäärin suomalaisia huolitellumpia (korostan keskimääräisyyttä, sillä tokihan täälläkin on tyylejä joka lähtöön).

Olikin aika kiintoisaa, kun muutaman päivän sisällä sekä suomalaisessa että virolaisessa lehdessä kirjoitettiin naispoliitikkojen ulkonäöstä. Postimees-lehden Arter-liite jututti Viron europarlamentaarikkoa Kristiina Ojulandia ja Suomen Kuvalehti ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä (tosin vain pienenä osana suurempaa juttua). Kaksi korkean tason poliitikkoa naapurimaista ja kaksi osin kovin erilaista näkemystä.Suomalaiseen makuun Kristiina Ojulandin tyyli on varmasti liian näyttävä (yllä oleva täältä otettu kuva on tosin komeasti kärjistävä. Ei hän sentään ihan noin mepin arjessa pukeudu). Ojuland puolestaan varmaan järkyttyisi Lehtomäen hyvinkin eleettömästä tyylistä.

Ojuland sanoo haastattelussa, että on koko elämänsä käyttänyt näyttäviä vaatteita eikä ajattele muuttavansa tyyliä EU-parlamentissa. Hänestä on päin vastoin käsittämätöntä, että monet naisparlamentaarikot pukeutuvat leväperäisesti ja siivottomasti. "En ymmärrä, mitä he koettavat sillä näyttää. Parlamentaarikon palkka ei ole kovin pieni. Miksi siis kulkea jossakin surkeassa vanhassa takissa? Minusta se on ulkokultaista käytöstä. Minussa ei herätä luottamusta poliitikko, joka kulkee vanhoissa linttaan astutuissa kengissä ja kuluneissa vaatteissa."

Toimittaja jatkoi kysymällä, onko naisellisuuden korostaminen politiikassa edelleen tabu. Ojulandin mukaan naisellisuuden näyttäminen kertoo henkilön vahvuudesta ja sisäisestä voimasta, siitä, että ei alennu turhanpäiväiselle kritiikille, jossa vaaditaan olemaan tietyn poliitikkomuotin mukainen.

Entäpä Lehtomäki? Hän sanoo täysin päinvastoin kuin Ojuland: "Tyyliini ei kuulu korostaa naiseuttani pukeutumisella".

Lehtomäki (alla olevassa kuvassa, joka on täältä) sanoo, kuinka suomalainen naispoliitikko ei saa olla liian ruma mutta ei liian kauniskaan. Jos on liian kaunis, niin uskottavuus kärsii.
Tämä suomalainen näkemys on vain niin hassu! Jos poliitikko käyttää huulipunaa, niin ei se tarkoita, että hänen aivotoimintansa lakkaa. Ja kai sitä saa pitää kauniista asioista ja hankkia kynsilakkaa, vaikka seuraavana hetkenä istuisi hallituksen budjettiriihessä.

"Liian kaunis" on tietysti hyvin kulttuurisidonnainen ja minusta erittäin kiinnostava asia. Jo pelkästään Suomen ja Viron välillä on selvä ero, vaikka kyllä täälläkin osataan taivastella, jos joku poliitikko on turhan koreana. Mutta aika paljon rennommin täällä saavat naispoliitikot olla naisia. Toisaalta ei se itsestään selvä asia ole, kertoohan siitä tuo Ojulandin haastattelu. Kahden aukeaman jutussa hän saa selvittää kolmanneksen juttutilasta ulkonäkökysymyksiä. Ehkä mepillä voisi olla tärkeämpääkin sanottavaa?

Mutta osataan sitä muuallakin! Virossa kävi tällä viikolla valtiovierailulla Azerbaidzanin presidentti puolisoineen. Kieltämättä hätkähdytti, kun näin Postimees-lehdessä kuvan rouvasta virallisessa vastaanottoseremoniassa sotilaallisine pönötyksineen. Rouva Mehriban Alijevalla (alla olevassa kuvassa vasemmalla, oikealla Viron presidentin puoliso Evelin Ilves) oli jalassa ihan uskomattomat stiletto-korot. Näytti aika hilpeältä siinä sotilaiden marssiessa ympärillä!(Kuva täältä)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä asiaa on muuten pohdittu Tiura-tapauksen yhteydessä, viimeksi sunnuntain HeSarissa. Naispoliitikoille on olemassa kahdenlaista julkisuutta: naistenlehtijulkisuus ja kova politiikan ja talouden julkisuus. Naistenlehtijulkisuus toimii eri tavalla kuin uutisjulkisuus. Toisessa ovat esillä tunteet ja ihmissuhteet, toisessa faktat sekä teot. Tiurahan alkoi profiloitua lähinnä Linnan juhlien näyttävillä puvuillaan, joita esiteltiin sivukaupalla. Sekä epämääräisillä lausunnoilla vaalirahoistaan.
Kyseessä ovat myös kansalliset perinteet. Suomessahan sanotaan, että rumat ne vaatteilla koreilee. Pätee vieläkin poliitikkojen julkisuuskuvissa. Lisäksi meillä on yhteiskuntaluokattoman yhteiskunnan illuusio. Se vaatii luokatonta pukeutumista (juu, puolittainen puujalka, mutta totta toinen puoli). Toisin sanoen näyttävä naispoliitikko on pelottava, liian täydellinen, liian onnistunut. Meillä kuitenkin valtiovalta mielletään yhteiskunnan eroja tasaavaksi instituutioksi, köyhän ystäväksi ja heikon tukijaksi. Ymmärtääkö menestyjä luusereita ja yhteiskunnan reppanoita?
Arvelee P.

Anonyymi kirjoitti...

Sanonkohan liian kärjistetysti, mutta mielestäni Oksasen kirjasta Puhdistus saa käsityksen Viron naisista kautta aikain.

Vähän on Evelin Ilvesen katse toiseksi jääneen naisen.

satunnainen lukija

Anonyymi kirjoitti...

Minun mielestäni Suomessa saa kyllä pukeutua tyylikkäästi, mutta liiallista seksikkyyttä vaatetuksessa karsastetaan etenkin poliitikko- ja johtajanaisilta. Vaikuttaakseen pätevältä ja saadakseen kunnioitusta pitää näyttää huolitellulta, pukeutua tyylikkäästi ja mielellään olla vielä hoikka.

Minusta tuntuu, että suomalaisessa kulttuurissa pinnan alla on vielä ajatus siitä, että liian seksikkäästi pukeutuva nainen on "huono nainen".

Olen samanikäinen kuin Lehtomäki, mutta minun mielestäni hän on koko julkisen uransa ajan pukeutunut ikäistään vanhemmin. Joten hän ei ehkä ole ihan paras vertailun kohde. :)

Säännöllinen lukija

T kirjoitti...

Hyvä huomio tuo Evelinin katse... :D se korostui paperilehden isossa kuvassa varsin hauskasti.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, osataan sitä näköjään Virossakin nämä "voi ristus mikä vosu!" katseet... Hauskasti korostuu vielä se, että toinen on vaalea ja toinen tumma päästä varpaisiin. Pahis ja pyhimys. T: T Jäkestä

S kirjoitti...

Pekka, ei lisättävää, noinhan se menee. Mutta minusta vain on niin pöhköä, että huolitellusti pukeutunut mies tai nainen saman tien leimataan pinnalliseksi ihmiseksi, joka ei ole kiinnostunut muusta kuin seuraavasta manikyyriajasta.

Satunnainen lukija, kiintoisa näkökulma, täsmentäisitkö? Minkälainen virolainen nainen sinun mielestäsi siis on?

Ja kyllä, aika alistuneelta Evelin näyttää :)

Säännöllinen lukija, no juu, Cicciolina-tyyli (muistatteko sen italialaisen aikuisviihdetähden Italian parlamentissa?!) on jo komeasti liikaa.

Hoikkuus tuntuu olevan etu, mutta vaikkapa emerita puhemies Uosukainen oli aika mainio esimerkki siitä, että voi olla omalla tavallaan tyylikäs, vaikkei mallimitoissa olekaan.

Minustakin Lehtomäki pukee itsensä turhan vanhan näköiseksi, mutta hän on tyylivalintansa tehnyt.

T ja T, kuva on aika huvittava, sillä Evelin on tavallisesti varsin näyttävä nainen eikä minusta usein jää "kakkoseksi". Mutta nyt ei voinut mitään :D

Related Posts with Thumbnails