tiistai 4. toukokuuta 2010

Digiresepti

Vuoden alussa Viron terveydenhuollossa ja apteekkibisneksessä otettiin käyttöön digireseptit. Se tarkoittaa, että kun lääkäri määrää minulle lääkettä, en saa käteeni paperista reseptiä, vaan marssin virolaisen henkilökorttini kanssa mihin tahansa apteekkiin ja siellä henkilökunta henkilötunnukseni perusteella kaivaa reseptiohjelmasta minulle määrätyt tropit.

Tämähän vaikuttaa näin maallikosta erinomaiselta systeemiltä: ei tule reseptiväärennöksiä ja ekologisempaakin on, kun paperia säästyy. Ymmärtämäni mukaan järjestelmä on myös alan ammattilaisten mielestä oikein kannatettava.

Mutta mutta. Nyt ollaan toukokuussa, eikä reseptisysteemi vieläkään oikein toimi. Lehdissä kirjoitetaan jatkuvasti, kuinka reseptiohjelmat tökkivät, ja apteekit saavat roppakaupalla sontaa niskaansa kiukkuisilta asiakkailta, jotka eivät saakaan heille määrättyjä lääkkeitä. Jotkut lääkärit ovat kieltäytyneet kirjoittamasta digireseptejä ennen kuin systeemi pomminvarmasti toimii.

Aiemmin talvella minulle määrättin ensimmäistä kertaa lääkettä digireseptillä. Silloin lääkkeen saanti sujui ongelmitta. Tänään kävin apteekissa erään toisen reseptin takia, mutta nyt tökkäsi. Apteekin tietokannasta ei löytynyt minulle määrättyä reseptiä. Apteekin rouva neuvoi koettamaan onnea jossakin toisessa apteekissa arvellen, josko vika olisi heidän tietokoneissaan. Vaihdoin apteekkia, mutta enpä saanut lääkettä sieltäkään. Reseptiä ei vain ollut.

Apteekkien henkilökunnan mukaan syitä voi olla monia. Lääkäri ei ehkä ollutkaan muistanut kirjoittaa reseptiä tai sitten tietojärjestelmä tökkii taas. Joskus kuulemma resepti näkyy apteekissa vasta 2 - 3 päivän jälkeen. Taidanpa siis huomenna käydä yrittämässä tuuriani vielä kolmannessa apteekissa. Jos ei vieläkään onnistu, täytynee soittaa lääkärille, kuten farmaseutti suositteli.

Minulla ei ole mitään huolta, kun ei ole kyse mistään hengenhätä-lääkkeestä. Mutta tällainen lääkehuollon tökkiminen voisi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Toivottavasti systeemi saadaan kuntoon mahdollisimman pian.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, täällä Turussakin piti systeemin tulla käyttöön jo viime syksynä ja sitten ilmoitettiin, että alkuvuodesta tai mahdollisesti toukokuussa.. Mutta ei vielä ole tullut, koska eivät saa systeemiä toimimaan. Ehkä siis joskus ensi syksynä tai...
T-täti

I kirjoitti...

Entä miten on tietoturvan kanssa? Onko kaikissa apteekeissa pomminvarmat palomuurit ja systeemit ettei reseptitiedot karkaa vääriin käsiin? Tai toki tämä varmasti on kunnossa, koska systeemi ylipäätään on pystyssä, mutta maallikkoa arveluttaa.

Tiina L. kirjoitti...

Täällä vanha paranoidi on I:n kanssa samoilla linjoilla. Missä on tietoturva? Ja missä yksityisyyden rajat?

Muistanpa vain kun kävin taannoin lekurilla, jonka kanssa jouduimme pieneen kiistaan siitä, sopiiko ko. troppi minulle vai ei.

Ja tämä lekuri, jonka luona olin ensimmäistä kertaa, vetosi päätöksessään veriarvoihini, eli ns. paksuun vereen, josta olen kärsinyt/nauttinut koko ikäni.

En sitä silloin heti osannut kysyä, mutta jälkikäteen iski tajuntaan, että mistä ihmeestä ko. lekuri tiesi veriarvoni, jotka mitattiin ihan toisaalla useampi vuosi sitten, ihan muusta syystä.

Isoveli vahtii... ja õde ka!

S kirjoitti...

Sitä toivoisi, että kun tuollaista systeemiä rakennetaan, niin tietoturva-asiat olisivat ensimmäisenä prioriteettilistalla. Mutta kyllähän niitä väärinkäytöksiä varmaan tulee.

Tiina, en tiedä, miten täällä maassa nuo potilastiedot kulkee. Eikös Suomessa periaatteessa ole niin, että jos muutan kuntaa, niin potilastiedot seuraavat sähköisinä perässä? T-täti voisi tästä tietää.

Täkäläisillä lääkäri-, neuvola- yms. käynneillä olen kyllä monesti miettinyt tuota tietoturva-asiaa. Tuntuu, että lääkärin pöydällä pyörii siinä asiakkaan nähtävänä kaikkien muiden asiakkaiden paperit ja tietokoneen ruudulla paistaa helposti luettavana varauskalenterit nimineen. Vähän hassua.

Related Posts with Thumbnails