tiistai 25. toukokuuta 2010

Kiltit tytöt ja reippaat pojat

Virossa elää mielestäni vielä paljon Suomea vahvempana erottelu miesten ja naisten töiden välillä ja ylipäänsä siinä, miten naisen kuuluu käyttäytyä ja miten miehen.

Erottelu alkaa jo nuoressa iässä. Uudessa Pealinn-lehdessä oli kiintoisa (tuo "kiintoisa" on varmaan yleisin käyttämäni adjektiivi täällä blogissa, kaikki on aina niin kiintoisaa...) juttu siitä, miten tallinnalaisissa päiväkodeissa suunnataan jo pieniä tenavia käyttäytymään siten kuin tyttöjen/poikien kuuluu. Juttu pohjautui jonkinlaisen naistutkimuskeskuksen tekemään tutkimukseen.

Jutussa kerrottiin esimerkkejä, kuinka joissakin tutkimuspäiväkodeissa tytöt saatetaan laittaa siivoamaan lelut paikoilleen, kun pojat jo saavat valmistautua ulos lähtemiseen. Kun eräässä päiväkodissa tytöt leikkivät liian äänekästä leikkiä, heidät ohjattiin pukemaan paperinukkeja.

Tallinnalaisissa päiväkodeissa on myös sisustuksessa selkeästi tyttöjen ja poikien alueita. On tyttöjen leikkikeittiönurkkaus ja poikien auto- ja palikkanurkkaus. Eihän poikia tietenkään kielletä leikkimässä keittiössä ja päin vastoin, mutta sisustuksessa eroja on.

Vastaavankaltaisia esimerkkejä oli jutussa vaikka kuinka paljon. Jutussa esitellyn tutkimuksen mukaan lastentarhanopettajat tekevät tätä sukupuolijakoa aivan tiedostamatta, alitajuisesti.

Minä en tiedä, miltä suomalaisissa lastentarhoissa näyttää. Mutta en oikein jaksa uskoa, että siellä olisi erillisiä tyttöjen ja poikien nurkkia. Sen sijaan alitajuista ohjaamista tyttöjen ja poikien toimiin varmasti on.

Pieni yksityiskohta tähän aiheeseen liittyen: minua aina vähän ihmetyttää Kaubamajan leluosastolla, jossa on selkeästi kyltein merkitty alueet tyttöjen leluille ja poikien leluille. Öö, eikö poika saa leikkiä Bratzeilla ja tyttö Bionicleillä?

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hus nyt keittiöön siitä ja jätetään ne T:n palikat rauhaan! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kun meillä on vain tätä lääkärin määräämää kotikasvatusta, niin sukupuolirajoja ei ole eivätkä lapset niistä tiedä. Esikoinen, Ville 4, puki hameen päälleen helteillä ja meni ulos ihailemaan kukkasia. Pikkusisko Verna, 1, otti lapion, meni hiekkakasalle kottikärryt mukanaan ja aloitti maansiirtourakan. Kun kotona oleva vanhempi vielä sattuu olemaan mies, siis keski-ikäinen, kalju ja ylipainoinen äijä, menevät siinäkin perinteiset sukupuoliroolimallit sekaisin, kun äijä paistaa pullaa ja vaihtaa vaippoja. Onkin mielenkiintoista katsoa, miten maailmankuva muuttuu, kun esikoinen joskus menee eskariin.
Sitä odottaen, P.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs ihme tuo nyt sitten on? Täälläkin keski-ikäinen, kalju ja ylipainoinen äijä panee hamen päälle helteillä.

A-setä

Anonyymi kirjoitti...

Mä vein kerran E:n kirjakauppaan ostoksille. Oli innostunut kaverinsa S:n muotipiirroskirjasta niin, että piti hankkia pojalle oma. Kirjakaupan täti ei millään voinut uskoa, että tosiaan meille olisi kelvannut se kirja, jossa on pelkkiä tyttöjen vartaloita. Se juoksi ympäri kauppaa ja haki todella laajalla skaalalla kaikenmaailman askartelutehtäviä sun muuta, ettei poika ressukan olisi tarvinnut tyttöjen värityskirjaa ostaa.

E seurasi säntäilyä ihmeissään ja sanoi myyjälle parikin kertaa, että kyllä hän tän haluaa. Myyjä kai ajatteli, että poikaparalla on kauhea feministijyrä äitinä. No, oikeassahan se tietysti onkin. ;)

M, Tku

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta edellisestä kommentista tuli mieleen, kun kävin edellisvappuna pallo-ostoksilla L:n kanssa. Juuri kaksi vuotta täyttänyt neiti pinkeissään halusi ihan ehdottomasti ISON motskaripallon. Sain kassamyyjältä tosi pitkän katseen kurttuisten kulmien takaa. Ilmeisesti tytön olemus ja pallo olivat hänen mielestään ristiriidassa. :)

S Espoosta

S kirjoitti...

Anonyymi, kylläkyllä, ihan heti!

P, voi olla lapsilla pientä sokkihoitoa, ja tulevilla hoitajilla/opettajilla myös. Odotamme kiinnostuneina!

A-setä, mutta sinä oletkin sinä :D

M, voi myyjää, kyllä on taas maailmankuvaa järkytetty.

Luulenpa, että olen nähnyt kummitytölläni samaisen kirjan. Hän oli myös hurjan innostunut siitä ja teki hienoja juttuja.

S, L tietää mitä tahtoo. Hyvä niin!

Related Posts with Thumbnails