maanantai 3. toukokuuta 2010

Mitä ne meistä ajattelevat

Suomalaiset, medborgare, nyt se on tutkittu: virolaisista 71,1 prosenttia pitää Suomen ja Viron välisiä suhteita hyväntahtoisina, "heanaaberlikud". Näin kertoi aukottoman tieteellinen ja objektiivinen Postimees-lehden nettiäänestys, johon vastasi 2 062 ihmistä. Lopputuloshan on oikein mukava lukema.

Kyselyyn vastanneista 24,4 % puolestaan tuumaa, että Suomi katsoo Viroa alaspäin. 3,1 % on sitä mieltä, että Viro pitää itseään Suomea parempana ja loput 1,3 % uskoo, että suhteet ovat pragmaattisen järkevät.

Viime päivinä Postimehessä on keskusteltu kovasti useissa eri kirjoituksissa kahden naapurivaltion välisistä suhteista. Keskustelun aloitti tutkija Iivi Anna Masso (joka kirjoittaa mm. Uudessa Suomessa), jonka mielestä suomalaiset ovat laman aikana ottaneet jälleen Viroon nähden hieman ylimielisen asenteen.

Masson mukaan näyttää siltä, että huonoina aikoina halutaan, että on joku toinen, jota voi katsoa alaspäin. Olin monessa asiassa Masson kanssa erittäin samaa mieltä. Kuten vaikkapa siitä, että on käsittämätöntä, kuinka suomalaisturisti voi ryypätä Tallinnassa 200 eurolla, mutta ei jaksa opetella sanomaan viroksi kiitos.

Tämän päivän lehdessä Massolle vastasi Suomessa työskennellyt toimittaja Mart Ummelas, joka ihmetteli kovin sanoin Masson kriittistä suhtautumista Suomeen. Hän näki, että Suomi ja suomalaiset tiedotusvälineet ovat lähes poikkeuksetta aina suhtautuneet positiivisesti Viroon.

Näistä mielipidekirjoituksista syntyneitä nettikommentteja oli myös hyvin kiintoisa lukea. Ainahan se kiinnostaa, mitä meistä ajatellaan. Ja kyllähän meistä ajatellaan kaikenlaista, mutta ihan kuten lehden nettikyselykin osoitti, pääosin onneksi melko hyvää.

Itse olen kahden vuoden Virossa olon jälkeen tullut toteamaan, että suomalaisena on Virossa helppo olla, jos vaivautuu opettelemaan kieltä eikä kuulu niiden joukkoon, jotka konttaavat oksentaen Viru-kadulla tehden törkeitä ehdotuksia vastaantuleville. Kun osoittaa kunnioitusta täkäläistä kulttuuria kohtaan ja tunnustaa suoraan, että ei suinkaan tiedä tai osaa kaikkea Viroon ja virolaisuuteen liittyvää, niin suhtautuminen suomalaiseen on lähes poikkeuksetta hyvää.

(Otsikko viittaa tietysti Ultra Bran biisiin. Niinä muistaakseni kahtena kertana kun olen käynyt Pärnussa, on päässäni soinut tuo kipale aivan taukoamatta. Kerran Pärnussa tuli kastuttuakin, kun kävelimme keskustaan. Pyöreitä ikkunoita siellä oli, mutta leskimummoista ja -vaareista en tiedä. Kyllä UB osasi.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos nyt tästäkin Instant Recallista UB:n mainioon Pärnu-luritukseen, nyt se soi päässä loppuillan! Iso-J

Anonyymi kirjoitti...

Ja minä kun luulin, että virolaisten ainoa kuva suomalaisista on juuri se kadulla konttaava ja ykäävä turisti! No hyvä vaan, jos niin ei ole. Ja ennen kaikkea hyvä tietää! =D

Oisko sen suhteen ajat muuttuneet? Venäjälläkään kuulemma nykypäivän nuoriso ei tiedä mitä vodkaturisti tarkoittaa. =)

Minäkin olen muuten jo tulevaa Virossa oleskelua varten opetellut muutaman sanan ja lauseen viroksi (päivää, kiitos, näkemiin, minun nimeni on S, minä asun ...ssa, lukusanoja). Tarkoitus on oppia vielä muutama lisää =) Etten näyttäisi niin turistilta. =D

Kaima-S

S kirjoitti...

J, ole hyvä! :D

S, ei se kuva suomalaisista onneksi niin yksioikoisen surullinen ole. Virolla ja Suomella on niin pitkästi yhteistä historiaa, että viinaralliturismi ei sentään ihan kokonaan ole sitä unholaan ajanut. Kaikesta töppäilystä huolimatta suomalaisiin suhtaudutaan kuitenkin pääosin positiivisesti.

Hienoa, että kielenopiskelu on käynnissä! Siitä vain voimalla eteenpäin, kyllä sitä oppii.

Related Posts with Thumbnails