lauantai 18. syyskuuta 2010

"Mitä urheilun arvonimiä on Neuvostoliitossa?"

Käväisin lasten kanssa tänään Kristiinen kaupunginosan syysmarkkinoilla. Siellä käynti alkaa jo olla pieni perinne.

Markkinoilla oli tuttuun tyyliin hunajaa, omenoita, savulihaa, käsitöitä, kukkia, pensaita ja paljon kaikkea muuta.

Minä tutkailin erityisesti vanhojen kirjojen myyjän valikoimaa ja ostinkin pari sanakirjaa. Toinen sanakirja on ihan käyttökelpoinen hankinta, nimittäin Lauri Kettusen alkujaan vuonna 1917 ilmestynyt Viro-suomi-sanakirja. Tai no, tokihan noin vanhassa sanakirjassa on käytöstä poistunutta sanastoa, mutta ei se silti sen hyödyllisyyttä vähennä.

Toinen ostokseni oli puhtaasti hilpeä kuriositeetti. Kantensa mukaan yhden ruplan ja 20 kopeekan arvoinen Suomalais-venäläinen keskusteluopas turisteille oli ihan pakko ostaa ihan jo pelkästään kannessa hymyilevän Mishka-karhun takia.

Kirjan esipuheessa kerrotaan, että "keskusteluoppaan päätarkoituksena on auttaa Neuvostoliitossa matkustavaa turistia, joka ei osaa venäjän kieltä, tutustumaan maahan turvautumatta tulkin apuun".

Ja mikä parasta, vuonna 1979 ilmestyneessä oppaassa "on annettu keskeinen asema luvulle 'urheilu', joka auttaa turistia keskustelutilanteissa Moskovan olympialaisten aikana v. 1980".

Oppaan avulla tiedän nyt, miten kysytään venäjäksi "Mihin puolueeseen te kuulutte?". Osaan kertoa, että "olen kommunisti" tai "olen sosialisti". Varmasti hyödyllistä on myös osata, mitä ovat venäjäksi työläinen, jyrsijä, kaivostyöläinen, maanviljelijä, fyysikko ja sorvaaja. Knoppilauseosaamiseni on huipussaan, kun opin sanomaan venäjäksi "Kertokaa, miten kolhoosityöläisten vapaa-ajanvietto on järjestetty?".

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vastauksen kysymykseen kolhoosityöläisten vapaa-ajan järjestelyistä ymmärsikin sitten jo varmaan ilmankin fraasisanakirjaa; The international language of Stolishnaya.

Mulla on muuten se sama sanakirja vuuelta 1917 täällä hyllyssä. Lupsakka teos.

Arse-setä

S kirjoitti...

Arse, näinpä :)

Kettusen kirja on kyllä herttainen, tänään sitä aamupalalukemiseksi selailin. Mainiota ajankuvaa ovat tuollaiset sanakirjat, niistä löytyy aika hauskaa sanastoa, jota ei enää nykyisistä opuksista löydä.

Related Posts with Thumbnails