tiistai 19. huhtikuuta 2011

Aika kallista

En oikein tiedä, miten minulla oli päässäni mielikuva siitä, että Yhdysvalloissa elintarvikkeet ja moni muukin asia olisivat melko edullisia. Siksipä olenkin nyt jokaisen kauppareissun jälkeen pyörtymisen partaalla, kun katson kassakuitin loppulukemaa. Apua, mitä kaikki maksaa!

Tämän aiheuttaa luultavasti Viro-harha. Viimeiset kolme vuotta olen tottunut siihen, että melkein kaikki asiat ovat melko edullisia verrattuna esimerkiksi Suomen hintoihin. Nyt sitten siirryimmekin yhdessä yössä vähintään Suomen hintatasoon ja se tuli vähän yllätyksenä.

Tietysti muuton alkuvaiheessa on rahankuluakin eri tavalla kuin myöhemmin, kun kaikki asiat suolapurkista lähtien pitää ostaa. Samoin edelleen on aika levällään se, missä ruokakaupoissa on järkevä käydä, että saisi tolkulliseen hintaan tolkullisia asioita. Jatkossa kaupassakäynti tulee olemaan aika pitkälti minun vastuullani ja on selvä, että kahden pikku apulaisen kanssa ei ole mahdollista laukata yhdellä reissulla viidessä eri liikkeessä tarjousten perässä, vaan pitäisi löytää pidemmällä ajanjaksolla toimiva näkemys siitä, mistä meidän suosimiamme elintarvikkeita kannattaa hankkia.

Lisäksi hintavertailua hankaloittavat nämä kirotut kryptiset painoyksiköt (unssit, paunat, naulat, mitkä lie kivikautisuudet), joiden takia tekniikan orja nypertää kaupan hyllyjen välissä kuumeisena mobiililaitteensa konversiosovellusta, jotta saisi selville, kuinka paljon on dollariarvoisen nesteunssin hinta litroina euroissa. Fahrenheitit ovat lasten leikkiä täkäläisten paino- ja tilavuusmittojen rinnalla.

Silmään on pistänyt sekin, että esimerkiksi hedelmiä voidaan jossakin myydä kilo- (eikun pauna-, eikun naula-...)hintaan ja toisessa paikassa hedelmät ovat kaupan kappalehintaan. Vertaile siinä sitten.

Kaiken kalleuden taivastelun lomassa olinkin tänään onnellinen, kun löydin CVS/pharmacystä suosikkisampootani alennuksessa 5 dollarilla (3,5 eur) per pullo. Kyseinen tuote on sellainen, jota Suomessa ja Virossa myydään kampaamoliikkeissä pyörryttävin hinnoin. Samoin huomasin viereisellä hyllyllä, että Tallinnassa arvokkaanpuoleiset kynsilakat ovat täällä merkittävästi halvempia. Ja Leviksen farkkujakin näyttää saavan järjellisin hinnoin.

Olen siis kiinnittänyt huomioni todella tähdellisten tuotteiden hintoihin. Kynsilakalla, sampoolla ja farkuilla ei kuitenkaan saa ruokittua lapsia, joten pitänee perehtyä tarkemmin maitogallonan hintaan.

6 kommenttia:

GreenWoman kirjoitti...

TGB eli The Gorgeous Blogger-palkinto sulle mun blogissa :)

http://soulfoodsmoods.blogspot.com/

Tiina Linkama kirjoitti...

Ei siis muuta kuin kuponkeja leikkaamaan! Vai onko maailma muuttunut kuponkien osalta? Minun aikanani sanomalehdet olivat täynnä kuponkeja. Ja ah sitä riemua kun sinua kassalla edeltävä asiakas repäisee esiin tukun kuponkeja, joilla saa alennusta sentin jos toisen mitä oudoimmista tuotteista.

Paljonko muuten maksaa hampurilaiset Mäkkärissä siellä hampurilaisten ihmemaasa? Sehän on myös yksi vakio hintabarometri jolla laitetaan maailmaa paremmuusjärjestykseen.

Sussu kirjoitti...

Grocery Outlet on halpa, mutta outlettina arvaamaton. Koskaan ei ole ihan varmaa mitä sieltä saa. Ja Costco-kortti kannattaa hankkia lapsiperheeseen, se on kuluttajatukku jossa kaikkea myydään laatikoittain/kolleittain/megakokoisissa purkeissa. San Franciscon gourmetruokakauppoihin kyllä saa rahaa palamaan, ja Whole Foods (aka Whole Paycheck) on kuuluisa hirmuhinnoistaan. Päivittäisenä lähikauppana Trader Joe's on meidän tavallisin ostospaikka, sieltä kun katselee tarjoukset niin saa perustarpeet aika halvalla.

Anonyymi kirjoitti...

Siinähän lienee se amerikkalaisten liikalihavuuden (joka ei tosin Kaliforniassa taida olla suuri ongelma)syy, että normaali, terveellinen, itselaitettu ruoka maksaa paljon verrattuna roskaruokaan ja eineksiin. Etenkin jos haluaa syödä luomu- eikä geenimanipuloituja vihanneksia, kasviksia ja hedelmää tai maitoa ja leipää, joka ei säily 6 kuukautta. T: T Jäkestä

Sussu kirjoitti...

Kaliforniassa on kyllä luomuvihannekset ja liha sekä halvempia, parempia että helpommin saatavilla kuin Suomessa. Lehtikaalia suorastaan tursuaa joka paikasta.

Amerikkalaiset vaan syövät ja juovat liikaa. Täällä Berkeleyssä he syövät luomu-lähi-gurmeeruokaa ja juovat huippuviinejä - liikaa.

S kirjoitti...

GreenWoman, suuri kiitos tunnustuksesta, jonka kyllä olen huomannut ajat sitten, mutta johon reagointi on kaikessa tässä muutto- ja nettihäsässä jäänyt. Palaan asiaan tulevissa postauksissa. Kiitos vielä kerran!

Tiina, hyviä bloggausaiheita! Kupongeista en tiedä vielä mitään, kun kaikki postilaatikkoon tulevat mainosprujut heitän heti roskiin ja mitään sanomalehteä meille ei vielä tule. Siinäpä onkin asia, joka pitäisi päättää: mitä lehteä kannattaisi tilata?

Toistaiseksi on myös käymättä hampurilaisravintolassa, mutta ehkä sekin toteutuu. Tosin en tiedä yhtään, mitä purilaiset Suomessa tai Virossa maksavat...

Sussu, kiitos vinkeistä! Grocery outlet on vielä vieras, pitänee tutustua. Costcon ovat maininneet monet, ja ehkäpä sieltä voisi käydä lapsiperheelle makaroni- ja riisilastin hakemassa. Meidän läheltämme löytyi The Milk Pail -niminen "European style outdoor market", joka vaikuttaa olevan paikka, jossa alan ostoksia tehdä. Hinnat tolkullisia ja valikoima hassun sekalainen. Trader Joesta haen samoin jotain ja Whole Paycheckistä ne aiemmin jo mainitsemani lihaleikkeleet. Ei voi mitään, ne vain maistuvat. Tuo Whole Paycheck -termi muuten muutti meidään perheeseemme vakituisesti asumaan :)

T, mainitsit asian, josta täytyy täällä blogissa kirjoittaa enemmänkin. On nimittäin aika hurja se ero, millaista "ruokaa" myydään esim. Walmartissa verrattuna vaikkapa mainittuu Whole Foodsiin. Osa kansasta tuntuu elävän suklaavanukkailla ja sipseillä kun taas osa on niin terveystiedostava, että hirvittää.

Sussu, näin varmasti on. Vielä en täkäläistä ruoka- ja syömiskulttuuria paremmin tunne, mutta kyllähän nuo ravintoloiden ja kahviloiden annoskoot laittavat miettimään, onko hommassa yhtään mitään järkeä.

Related Posts with Thumbnails