maanantai 30. tammikuuta 2012

Ilmailukokemuksia

Olemme nyt ylittäneet Atlantin 3,5- ja 2-vuotiaiden lastemme kanssa neljä kertaa. Ensimmäinen kerta jännitti hirveästi. Neljännellä kerralla matkustusrutiineihin suhtauduttiin jo huomattavasti rennommalla otteella.

Jos joku suunnittelee näin pitkän matkan tekoa pienten tenavien kanssa, niin listaanpa ajattelun aiheeksi omat kokemukseni sujuvasta lentomatkustamisesta.

- Omia leluja ei kannata ottaa paljon mukaan. Ekalla kerralla minulla oli lapsille kassillinen vaikka mitä viihdykettä, mutta niitä ei kaivettu esiin kertaakaan. Lentokoneessa ja matkustuskokemuksessa itsessään riittää ihmeteltävää aivan tarpeeksi. Luultavasti kiinnostavin lelu on edessä olevan istuimen taskussa oleva oksennuspussi.

- Meidän kolmevuotiaamme oli hyvin kiinnostunut istuintaskussa olevista hätätilanne- ja evakuoimisohjeista. Varustaudu selvittämään, miten happinaamaria käytetään ja milloin lentokoneesta tullaan ulos liukumäkeä pitkin.

- Yritä varata lentojen vaihtoihin aikaa riittävästi, mutta ei liikaa. Olemme todenneet, että kaksi tuntia riittää juuri ja juuri, kolme tuntia riittää varmasti, mutta siitä pidempi vaihto menee jo raskaaksi. Ajantarve riippuu tietysti kentän koosta, mutta pitää olla todella varma tekemisistään, jos meinaa esimerkiksi tunnissa selvitä kahden lapsen ruokkimisesta sekä vessattamisesta sekä mahdollisesta terminaalin vaihdosta.

- Äiti, unohda käsilaukku ja valitse reppu. Tarvitset paljon vapaita käsiä.

- Reppuun pakataan päällimmäiseksi vaipat ja kosteuspyyhkeet sekä vesipullot. Seuraavassa kerroksessa on vaihtovaatteita. Ne kannattaa laittaa omaan pussiinsa, jotta ne repusta helposti löytää. Muu sekalainen sälä pohjimmaiseksi.

- Minä olen yleensä pakannut vaihtovaatteita liikaa, mutta parempi se kuin liian vähän. Yleensä lahkeeseen valuva kakka tulee lapsella jo ennen ensimmäistä lipuntarkastusta. Mieti myös, millainen on kohdemaan sää ja varaa reppuun myös tarvittavat lapaset/pipot/sukkahousut, jos siirryt lämpimästä ilmanalasta kylmään.

- Vesipulloihin laitetaan vesi vasta turvatarkastuksen jälkeen, koska tarkastukseenhan ei saa mennä liiat nesteet mukanaan.

- Mieti, miten selität lapselle sen, että hänen matkalelunsa pitää laittaa turvatarkastushihnalle. Meillä lelusta luopuminen on aiheuttanut hysteerisiä kohtauksia, joiden rauhoitteluun on mennyt melkoinen tovi.

- Ota lapselle tarpeeksi eväitä mukaan. Lentokoneruokailu on ollut lapsillemme aina jännä tapahtuma, mutta lapset ovat yleensä suostuneet syömään ateriasta vain sämpylän ja mehun. Itku tulee, jos 11 tunnin lennolla ei ole tarpeeksi mieluista safkaa. (Lufthansalle pisteet - siellä oli koneen eteistilassa tarjolla hedelmiä, keksiä ja mehua kaikille vapaasti nautittavaksi)

- Tiedosta itsellesi lentokoneessa, missä ovat ne nappulat, joista painamalla lentoemäntä saapuu paikalle. Niitä on penkissä sekä vessassa. Pienet kädet ehtivät painaa nappuloita monia kertoja, ja on tosi noloa, kun lentoemäntä saa rampata monta kertaa turhaan kysymässä, onko meillä kaikki hyvin.

- Jostakin luin neuvon, että aivan pitkän lentomatkan loppumetrejä varten kannattaa jemmata pieni karkkipussi tms. Pitkän lennon lopuksi kärsivällisyys voi olla aivan tapissa, jolloin herkuilla saattaa saada lapsen jaksamaan vielä laskeutumisen / turvatarkastusjonon odottelun. Tätä neuvoa en koskaan itse muistanut, mutta uskon, että keinosta olisi ollut hyötyä.

- Ota rennosti. Jos lapsi haluaa katsoa lentokoneen ruudulta Autot-elokuvan viisi kertaa tai pelata iPadilla kaksi tuntia, niin anna hänen tehdä niin. Kasvatusperiaatteet tuskin romuttuvat yhteen lentomatkaan.

- Aikuisen kannattaa pukea ylleen vaatteet, jossa ruokatahrat eivät heti näy. Runsaasti taskuja sisältävät reisitaskuhousut ovat hyvät. Pitkät korut, roikkuvat kaulukset yms. ulokkeet eivät myöskään toimi - koneen vessassa lapsen vaippaa vaihtaessa ne uivat taatusti pytyssä.

- Koeta nukkua ennen matkaa hyvin. Lapset tuskin reissun päällä paljon nukkuvat, joten aikuinen tarvitsee voimia.

- Suhtaudu matkustamiseen positiivisesti. Tee lentomatkasta etukäteen hauska seikkailu, jolla päästään tekemään jänniä juttuja. Hanki kirjastosta lentokoneita ja lentomatkustamista käsittelevä kirja ja lue sitä lasten kanssa ennen reissua.

- Varustaudu iloiseen yllätykseen - vuorokauden matka voi olla hirvittävän väsyttävä, mutta katastrofia siitä ei tarvitse tulla.

****

Kyllä, olemme onnellisesti Tallinnassa. Tere jälle, armsad lugejad!

5 kommenttia:

Tiina Linkama kirjoitti...

Tervetuloa tänne pakkasen ja ihanan helmikuun auringon maahan! Mahtaa lämpötilaerot tuntua. Mutta pian näihin tottuu!

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa taas vanhalle mantereelle! Lunta ja pakkasta on täällä hieman pohjoisemmassakin ihan tarpeeksi. Nyt sentään pakkasta on sen verran vähän, että saimme S:n pitkästä aikaa lasitetulle terassille nukkumaan. Täytyy nyt nauttia siitä niin pitkään kuin sellainen vielä on. Uudessa kodissa sellaista ei ole, paljastaa T Jäkestä.

S kirjoitti...

Tiina, kiitos, kiitos! Kuten uusimmassa postauksessa totean, talvi tuntuu oikein hyvältä.

T, vau, hieno uutinen, onnea! Tästä kuullemme vielä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kätevistä Lentokoneessa nassikan kanssa -vinkeistä! Testaamme niiden toimivuutta 4,5 viikon päästä.

Onko lastenruuista syntynyt urputusta turvatarkastuksessa? Vaikka samapa tuo, Kenian viranomaiset kuitenkin kyyläävät kaiken ja valittavat suunnilleen kaikesta.

Aurinkoisia talvipäiviä Tallinnaan!

T från Nairobi

S kirjoitti...

T, toivottavasti näistä on apua, hyvin se menee! Lastenruuista ei ole kukaan koskaan sanonut mitään. Vesimukeja on pitänyt tyhjentää ja lasten mukeista on otettu vesinäytteitä - naurettavuuksien huippu.

T, oletko kirjoittanut kokemuksistasi Nairobissa jossakin julkisesti. Olisi tosi kiva kuulla!

Related Posts with Thumbnails