sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Muuttohommissa

Johan tässä onkin reilu vuosi oltu leppoisasti samassa paikassa Amerikasta-paluun jälkeen. Voikin taas muuttaa.

Tällä kertaa Lahden takana -väen muutto on huomattavasti stressittömämpi (kadun tuota sanavalintaa parin viikon päästä) kuin rapakon taakse lähtö.

Vaihdamme vain kaupunginosaa Tallinnan sisällä.

Aika aikaa kutakin. Jätämme vanhan kotimme lähes päivälleen viisi vuotta siihen muuton jälkeen.

Meillä kävi Tallinnaan muuttaessa uskomaton tuuri. Osuimme säkällä naapuriyhteisöön, jonka kaltaista tuskin elämässä toista kertaa osuu kohdalle.

Välillä ruokapöydässä on vain omat lapset, välillä tenavia on kuusi. Seuraavassa hetkessä omat kersat katoavat jonnekin pihan toiselle puolelle naapuriin, josta haen heidät muutama tunti myöhemmin. Luultavasti he ovat sinä aikana jo ehtineet siirtyä yhdestä naapurista toiseen.

Yksi naapuri soittaa työmatkalta, että on kahvilassa, jossa olisi hyvää napoleoninkakkua, jota voisi tuoda mukanaan. Toinen luo lumet, kun olemme reissussa ja toimittaa tuttavaltaan saamaa virolaista luomujauhelihaa pakastimen täyteen. Lelu- ja lastenvaatevaihto käy pihan yli ahkerasti. Kesäisin päiväkahvilla istutaan sen naapurin pihalla, kenen puolelle sattuu sillä hetkellä paistamaan aurinko. Ikkunaan koputetaan tai puhelin pirisee, jos autotallin ovi on sattunut illalla jäämään liian pitkäksi aikaa auki.

Viron kieltä emme taatusti olisi oppineet yhtä hyvin, ellei olisi ollut naapureita, keiden kanssa jutella. Naapuruston lapsia on täysin kiittäminen siitä, että J ja K ovat kasvaneet kaksikielisiksi. Miten suunnattoman surku onkaan, että pian keittiön ikkunaamme ei koputa kurarukkanen kädessä kukaan ja kysy "Kas J ja K tulevad õue mängima?"

Mutta meidän matkamme jatkuu ja haluamme uskoa, että vanhat tutut koputtelijat tulevat soittamaan ovikelloa uuteen kotimme. Toivottavasti ikkunaan alkavat kopsutella aivan uudetkin leikkikaverit.

Yhteisöstä voi joutua lähtemään pois, mutta unohtaahan sitä ei pidä eikä tarvitse.

Suured, suured tänud Teile, kallid naabrid, toredate aastate eest! Tere tulemast soolaleivapeole!3 kommenttia:

Suski kirjoitti...

Tsemppiä muuttoon!

LK kirjoitti...

Sain juuri sohvanpohjalta palautetta, kun en kirjoita enää kuulemma ollenkaan. Laitanpa kiertoon: sa ny sääki jottain!

S kirjoitti...

Kiitokset, Suski, tsempeistä ja kiitokset LK takamukselle potkimisesta: se tuotti heti tulosta!

Related Posts with Thumbnails