"Palju õnne, Gruusia!" eli paljon onnea Georgia huusi torstainen Eesti Päevaleht kannessaan. Georgialaiset urheilijat olivat edellispäivänä voittaneet kaksi kultamitalia Pekingissä eikä virolainen sanomalehti peitellyt iloaan.
Virossa on hieman yli 1,3 miljoonaa asukasta. Heistä n. 67 % on virolaisia ja n. 26 % venäläisiä (tieto täältä). Tallinnan asukkaista virolaisia on n. 54 % ja venäläisiä n. 37 %. Venäläiset eivät siis ole Virossa mikään pieni ja näkymätön vähemmistö, vaan lähes kolmannes kansasta. Voin käydä kaupassa, enkä välttämättä kuule reissulla sanaakaan viroa.
Eipä siis ihme, että Georgian kriisi (millähän nimellä sitä pitäisi poliittisesti korrektisti kutsua?) mietityttää virolaisia ja Viron poliitikkoja melkoisesti.
Torstain Eesti Päevalehdessä julkaistiin lehden teettämä kiintoisa tutkimus siitä, kenen syyksi virolaiset ja Viron venäläiset Georgian sodan laittavat. 47 % virolaisista on sitä mieltä, että sota on Venäjän syy. Viron venäläisistä puolestaan 52 % on sitä mieltä, että sota on Georgian syy. Mielipiteet siis eroavat kuin yö ja päivä.
Jutussa haastatellut eri tutkijat ja professorit tuovat esiin se, kuinka hurjan paljon tiedotusvälineet vaikuttavat siihen, miten ihmiset sotatilanteen näkevät. Vironkieliset tiedotusvälineet ovat yksiselitteisesti Georgian puolella. Viron venäläiset taas seuraavat venäläisten tiedotusvälineiden uutisointia. Pääministeri Ansip sanoo jutussa, että venäläisten tv-kanavien uutisista ei voi nähdä, kuinka eri maat tukevat Georgiaa ja protestoivat Venäjän voimankäyttöä vastaan. Tavallinen Viron venäläinen arvelee, että Venäjän on taisteltava, jotta se välttäisi humanitaarisen katastrofin.
Tutkimus osoitti myös, että virolaiset olivat huomattavasti Viron venäläisiä enemmän huolissaan siitä, että kriisi voisi laajeta myös Baltian maihin.
Huolestuttavinta kuitenkin taitaa olla se, että virolaisista 23 % ja Viron venäläisistä 25 % ei osaa sanoa juuta eikä jaata siitä, mikä sodan syynä on tai mitä sodasta pitäisi olla mieltä. Tutkijat katsovat tässäkin asiassa tiedotusvälineisiin. He arvelevat, että median analyysit ja asiantuntijoiden kommentit eivät ole taviskansalaiselle riittävän selkeitä, oli sitten viron- tai venäjänkielinen.
Niinpä niin. Kun päivystävän dosentin jorinoista ei oikein ymmärrä, on helppo vain kohautella olkapäitään ja olla olematta mitään mieltä. Siitä taas syntyy lammaslauma, jota vallan kahvassa olevien on pelottavan helppo ohjailla. Tiedotusvälineet saisivat tehdä tiedottamisestaan selkeämpää ja taviskansalainen voisi joskus vaivautua ottamaan asioita vähän paremmin selvää. Harmillisen vaivalloista kummallekin osapuolelle, mutta uskoisin, että pidemmän päälle kannattavaa.
(ajastettu postaus)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti