lauantai 13. syyskuuta 2008

Lehtimarkkinointiasiaa

Koetan olla luomatta liian ruusuisia kuvia virolaisten kulttuuri- ja sivistyshenkisyydestä, mutta jos koulun aloitukseen liittyvät juhlallisuudet tekivät vaikutuksen, sen on tehnyt myös sanomalehti Eesti Päevalehden markkinointikampanjat.

Meidän tänne muuttaessamme EP:llä oli meneillään kampanja, johon kuului se, että lehti julkaisi romaanin joka viikko. Viikottaisista romaaneista muodostui kesän mittaan kirjasarja, jonka teema oli jotakin tyyliin "Nämä kirjat muuttivat maailmaa". Uusista kirjoista ei siis ollut kyse, vaan EP julkaisi yhtenäisessä asussa maailmankirjallisuuden klassikoita, joita lehden tilaajat ja irtonumeron ostajat saivat edukkaaseen hintaan ostaa.

Tuskin oli tämä sarja loppunut, kun lehdessä alkoi näkyä ennakkomainontaa uudesta kirjasarjasta nimeltä Eesti lugu. Sarja käsittää 50 virolaista teosta eri aikakausilta. Ennakkoon postissa tuli varsin tyylikäs vihkonen, joka esitteli kirjasarjan idean sekä lyhyesti kaikki siinä ilmestyvät kirjat. Tämäkin sarja etenee niin, että joka lauantai 20. syyskuuta alkaen ilmestyy uusi sarjan osa.

Lehden tilaajat saavat halutessaan ilmaiseksi kirjasarjan ensimmäisen kirjan, joka on Lennart Meren "Hõbevalge". Sen tilasimme, vaikka romaanin lukeminen viroksi voi olla vielä vähän liian suuri urakka.

Minusta on aikamoista, että lehti käyttää saman vuoden aikana markkinointibudjetistaan epäilemättä huomattavan suuren summan kaunokirjallisuuden julkaisemiseen. Rahat kun voisivat mennä esimerkiksi valomainoksiin kaupungilla, urheilutapahtumien sponsorointiin ja asiakastilaisuuksiin. Toki kirjasarjan julkaisussa on toinenkin rahoittaja takana, tässä tapauksessa tuttu Fazer, mutta markkinoinnissa päällimäisenä näkyy EP. Taloudellista tukijaa kyllä tarvitaankin, sillä EP:n levikki on 35 500. Esimerkiksi Hesarin kokonaislevikki on tällä hetkellä hieman päälle 419 000.

En tiedä muista, mutta minuun tällainen markkinointi uppoaa. Mielummin näen, että tilausmaksustani käytetään kruunuja kirjojen julkaisuun kuin vaikkapa iänikuiseen jalkapallojoukkueen tukemiseen.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails