perjantai 24. lokakuuta 2008

E-Eesti

Virossa on syömistä ja vessassakäyntiä lukuun ottamatta mahdollista tehdä lähes kaikki tietokoneella ja internetin avulla. Eikä vain ole mahdollista, vaan sitä oikeastaan edellytetään. Kaikissa ohjeistuksissa, ilmoittautumisissa, rekisteröitymisissä yms. ohjeena on "mine meie koduleheküljele" eli mene kotisivullemme. Ainakin Tallinnassa lähes joka paikassa kaupungilla on langaton verkko, joten netissä voi surffata vaikka bussipysäkillä tai kassajonossa. Näissä asioissa Viro on Suomea piiitkästi edellä.

Kun nyt edellisessä postauksessa tuli puhe, krhm, parkkisakosta (480 kruunua, muuten), niin siinäkin tietotekniikka jyrää. Sakkolappu ikkunassa on tulostettu, ei käsin kirjoitettu, kuten muistan Suomessa olleen. Parkkipirkoilla on siis pelit ja pensselit mukanaan kierroksella. Lienee erittäin todennäköistä, että heidän pikku koneiltaan sakkotiedot menevät suoraan pysäköinninvalvonnan isompiin järjestelmiin, mikä toki on järkevää, ettei tarvitse tietoja enää erikseen hakata mihinkään koneelle.

Lisäksi pysäköinninvalvonta-instanssilla on todellinen jumalan käsi: jos maksua ei maksa ajoissa eikä karhujenkaan jälkeen, isoveljellä on oikeus mennä kyselemättä auton omistajan pankkitilille lunastamaan saatavat.

Se, miten tämän kaiken tietoteknisen edistyksen kokee maalaiskylän vaari, onkin toinen juttu. Toivottavasti valtio ei teknologiakouhotuksessaan täysin unohda niitä, jotka eivät ole tietokonetta nähneetkään.

Loppuun aihetta sivuava mietelause, josta en enää muista, mistä sen kuulin tai luin, mutta lapsen sanomaa se on.

"Mulla on tietskari, videot ja känny, mutta parasta on mummo, joka kysyy, miten on männy."

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

I-ha-na tuo viimeinen, sitaatti. Saanko napata sen ja käyttää missä tahansa, kun tulee tarve?

M,tku

Anonyymi kirjoitti...

Sama!

Väikeproua

S kirjoitti...

Juup, kyllä minun puolestani saa tietysti siteraata. Tosi harmi, kun en nyt muista, missä ja keneltä tuon kuulin. Tiedän, että kirjoitin lausahduksen ja sen lähteen johonkin muistikirjaani, jota tänään etsin, mutta en vielä löytänyt. Palaan asiaan, jos löytyy.

No, samapa tuo, oliko mietelmän takana lapsi vai aikuinen, täyttä asiaa se kuitenkin on.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, jos löydät lähteen. Kerro heti. Mä epäilen, että tää olis kuitenkin aikuisen tekstiä. Jos nyt muistan termit oikein (ei oo hei hirveesti enää käyttöä...), sisäistekijä/fokalisaatio (ääk, iik ja öök, mitenhän ne meni...) on lapsen, mutta tän moraliteettimaisuus ja huumori kielii kovin aikuismaisesta hahmotuksesta. Mutta taitava on ja ihana, ja selkeydessään ja ihas-tuttavuudessaan kovinkin käyttökelpoinen.

Ja S-kulta, mielestäni se korrelaatiovirhe oli suloinen ja pelkästään inhimillinen. On meillä oikeus kirjoittaa arkielämän konteksteissa: nopeasti, kaikkea kyyläämättä ja neuroosittomasti. Ei aina tartte olla niin vitun elegantti.

M, Tku

Anonyymi kirjoitti...

Korrelaatiovirheet ovat paholaisen kauraa!

S kirjoitti...

M: sisäistekijä ja fokalisaatio, a-pu-a, noita tosiaan opiskeltiin! Mutta tuo sitaatti on muistaakseni ihan oikeasti lapsen suusta. Kaivelen lähdettä edelleen. Nyt muistelen, että olisin kuullut sen yhdellä juttukeikalla. Ehkä.

Anonyymi: Jees, vanha vihtahousu nauraa! :)

Related Posts with Thumbnails