maanantai 26. tammikuuta 2009

Onko Virossa Savoa?

J ja minä olemme Kuopiossa. Tänne on mukava tulla, sillä siinä kohtaa kun ihmisten puhuma kieli muuttuu levveeksi, elämänrytmi jotenkin rentoutuu. Kauppahallikahvilla viereen tulleen rouvan kanssa oli helppo taivastella viimeisimmät ninamikkoset (mikä sillä naisella on?!!), bussikuski otti täysin lunkisti, vaikka en meinannut tajuta maksaa matkasta (lastenvaunujen kanssa ei pääse täällä ilmaiseksi, nyt tiedän...) ja kangasliikkeessä sai ihmeellisen leppoisaa palvelua. Tallinnan kiire ja takakireä ilmapiiri on jossakin kaukana.

Onkohan Virolla oma Savonsa? Entä missä ovat Viron yksitotisen töksähtelevät varsinaissuomalaiset? Lieneekö Virossa hidasta Hämettä?

Vaan se oli kiintoisa huomata omassa pääkopassa, että meinasin kaupungilla alkaa puhua asiointitilanteissa viroa. Aika huimaa.

Katsokaapa muuten tämä Savon Sanomien videolinkki. Tolkutonta, että tuollaiset luisteluolosuhteet voivat olla olemassa!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Narva?

Anonyymi kirjoitti...

Yksitotiset ja töksähtelevät? Tallinna? Viro?

Anonyymi kirjoitti...

Pärnakkaat on ainakin aurinkoisia ja leppoisia kuin kaupunkinsa. Etenkin kesäisin. (Väikis on nääs Pärnu-fani!!)

Ja setukaisilla on ihan omat jutut, ne on Viron rajakarjalaisia, aikaisemmin pidetty typerinä ja köyhinä "Poti-Setod". Mulgimaalaiset (Viljandin seudulla Etelä-Virossa) ovat muistaakseni ahkeria ja vähän saitoja. Tartossa tietty asuu sivistys, Tallinna on lähinnä bisnestä varten.

Muisteli
Väikeproua

T kirjoitti...

Lainaus:

hmm: Kun virolainen haluaa päättää keskustelun tai selittää asian lyhyesti, aloittaa hän lauseen sanoilla: “ûhesõnaga…” eli suomeksi “yhdellä sanalla”, jonka jälkeen alkaa armoton selitys.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös jonkin tutkimuksen mukaan vakkasuomalaiset ja virolaiset olleet tiiviissä kanssakäymisessä ennen ristiretkiaikaa. Se näkyisi murteessa sekä paikannimistössä. Viron varsinaissuomalaiset ovat siis Varsinais-Suomessa, päättelee P.

Related Posts with Thumbnails