tiistai 11. elokuuta 2009

Lyhyesti uskonnosta

Sitten viimeviikkoisen Madonnan konsertin tallinnalaisia on puhuttanut konsertin jälkimainingeissa tapahtunut typeryys: vanhassa kaupungissa sijaitsevaan keskiaikaiseen Püha Vaimun kirkkoon oli päässyt jokin bilejoukko aamuöisiä jatkoja viettämään. Kirkon alttarilla oli tanssittu ja virvokkeita oli nautittu. Tilannetta voisi verrata siihen, että Ruisrockin jälkeen mentäisiin jatkoille Turun tuomiokirkkoon. Onni onnettomuudessa oli, että kirkolle tai sen esineistölle ei käynyt juhlinnassa mitenkään.

Tapauksesta on kirjoitettu kovasti ja ainakin minun silmiini on osunut vain ällistyneitä kirjoituksia: miten tällaista on voinut päästä tapahtumaan, ja vaikka pääsisikin, miten löytyy ihmisiä, jotka eivät edes kännipäissään tajua kirkon henkistä ja kulttuurihistoriallista arvoa ja menevät sinne bilettämään?

Tähän liittyen minulle selvisi eilen eräästä Eesti Päevalehden jutusta, että Viron kouluissa ei ole uskonnon opetusta (korjatkaa joku, jos olen väärässä!). Püha Vaimun surulliselta tapaukselta olisi tietenkin voinut välttyä ennen kaikkea järjenkäytöllä ja hyvillä tavoilla. En silti voi olla ajattelematta, että jos juhlijoilla ei ole ollut mitään tietoa maailman uskonnoista ja niiden merkityksestä ihmisille ja yhteiskunnalle, ei ole ihme, jos kirkko on tuntunut vain mukavan erilaiselta diskoilupaikalta.

9 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Ohoh, aika suoraviivaisen yhteyden olet vetänyt kahden asian välille viimeisessä virkkeessä. Melko kaukaa haettu.

Ihan varmasti löytyisi Suomestakin näitä järjen jättiläisiä, jotka ovat olleet uskonnon tunneilla ja menisivät silti Turun tuomiokirkkoon bilettämään, jos heille vaan sellainen mahdollisuus suotaisiin.

Noh, omasta mielestäni tietysti se, ettei Viron kouluissa ole uskonnon opetusta, on hyvä asia, joten ehkä tästä syystä kantani on erilainen kuin sulla.

S kirjoitti...

Maris, kiitos kommentista! Myönnetään, että aika lailla oikaisin mutkia. Ei hetkenkään epäilystä, etteikö tämä Suomessakin olisi mahdollista.

Mutta uskonnon opetuksesta olen tosiaan kanssasi eri mieltä. Tuntuu, että maailman muuttuessa yhä kansainvälisemmäksi uskontotietoutta ja/tai elämänkatsomustietoa tarvittaisiin koko ajan enemmän. Suomeenkin tulee maahanmuuttajia jo vaikka mistä ja tulokkaiden uskontojen kirjo on melkoinen. Jotta jotenkin sovussa voitaisiin elää, olisi minusta äärimmäisen tärkeää tajuta perusasiat edes maailman suurimmista uskonnoista.

Tämä ei minusta tarkoita vähääkään uskonnollisen maailmankatsomuksen tuputtamista, vaan asiallista tiedon jakamista. Kukin saa sitten uskoa tai olla uskomatta ihan miten tahtoo.

Anonyymi kirjoitti...

Henkilökohtaisesti osoittaisin syyttävällä sormella Neuvostoliittoa, jonka "hengelliseen perintöön" on muun muassa kuulunut kirkkojen muuttaminen hevostalleiksi tai jopa suoranainen tuhoaminen. Viidenkymmenen vuoden miehitys on voinut tässäkin suhteessa jättää jälkensä yleiseen ajatusmaailmaan. Vaikka kyseiset bilettäjät eivät välttämättä niitä aikoja edes muistaisikaan ovat he kuitenkin ympäristönsä vaikutteiden tuotoksia.

En helpolla usko, että Suomessa vastaavaa kovin herkästi tapahtuisi. En kuitenkaan usko että uskonnon opetus tai sen puute olisi tässä määräävä takijä vaan ennemminkin jonkinlainen yleinen kunnioitus, joka kaikesta huolimatta edelleen kuuluu suomalaisten kulttuuriperimään. Vaikka joskus tiedostamattomanakin.

Maris kirjoitti...

Ilman muuta jonkinlainen kurssi maailman historiasta, eri uskonnoista ja kulttuureista on yleissivistyksessä paikallaan.

Jotenkin vain se, mitä olen kuullut uskonnon opetuksesta Suomen kouluissa, ei ole vakuuttava. Minulla kun on kuvitelma, että tunneilla perehdytään 99% ristinuskoon ja Raamatun oppeihin. Toki voin olla väärässä.

Puollan sellaista opetusta, jossa uskontoja pohditaan enemmän filosofiselta kannalta, mietitään niiden vaikutusta esim. kansainväliseen politiikkaan ja yhteiskuntien rakenteeseen.

Rännumees kirjoitti...

Olen aivan varma että sama asia ei tapahtuisi tallinnan ortodoksikirkoissa.

Nythän se vahtimestari tai vartija, joka päästi ne sisään kirkkoon, sai potkut. Näin ainakin luki lehdessä.

Suuri osa virolaisisata vaan on niin "ei-uskonnollisia". Enkä tarkoita sitä kritiikkinä, itsekin olen.

Mutta kumminkin pitäis kyllä kunnioittaa kirkot historiallisina arvorakennuksina ja ymmärtää että ne toisille ihmisille on pyhiä.

Eilen kävin ruotsalaisessa Mikaelin seurakunnan kirkossa Rüütli-kadulla. Siellä oli mm kuvia neuvosto-ajalta. Silloin se kirkko toimi voimistelusalina.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä noita järjen jättiläisiä löytyy tosiaan Suomestakin. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka kännispäissä poltettu Porvoon kirkon katto tai muuten vaan tihutöinä poltettu Tyrvään kirkko. Vaikka on uskonnonopetukset käytynäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tosin näissä kirkonpolttotapauksissa on ollut kyseessä mieleltään sairas yksilö eikä juhliva nuorisojoukko.

S kirjoitti...

Kiitos kaikille asiallisista kommenteista! Se, että Suomen uskonnonopetuksessa painotetaan kristinuskoa ja Raamattua johtuu varmastikin siitä, että Suomessa sattuu olemaan kristinuskoa tunnustava valtionkirkko, johon lähes kaikki suomalaiset kuuluvat (määrä toki vähenee koko ajan). On varmasti syytäkin opiskella perusteellisemmin juuri omaan kulttuuriin kuuluvaa uskontoa. Mutta edelleen - mitä monipuolisemmin myös muita uskontoja, sitä parempi.

Kirkonpolttotapauksia en ihan lähtisi rinnastamaan tähän biletapaukseen. Kuten viimeinen anonyymi sanoo, polttamisissa taitaa olla useammin kyse sairaudesta kuin typeryydestä.

Juu, kuten Rännumees sanoi, juhlaväen päästi Püha Vaimun kirkkoon kirkon oma vaksi. En tiedä, mikä aivopieru hänelle sattui, mutta sitä hän saanee työttömänä mietiskellä.

elle s'ennuie kirjoitti...

Uskonnonopetusta sen nimisenä oppiaineena Viron kouluissa ei ole (noin vuosi sitten siitä muuten keskusteltiin paljon mediassa, pitäisikö olla), mutta aihetta toki käsitellään jonkin verran niin historian ja kuin muidenkin yhteiskunnallisten aineiden tunneilla.

Niistä kirkko-bileista vielä sen verran, että vaikka en nyt ole juttuun mitenkään perehtynyt, muistan jostain lukeneeni, että kyseisen kirkon seurakunnan sali oli vuokrattu jonkun syntymäpäivän juhlijoille, joiden joukossa sitten oli myös niitä Madonnan konsertilta tullut ihmisiä. Vartija päästi heidät myös kirkkoon, mutta siellä siis ei varsinaisesti juhlittu, käytiin vain katsomassa.

Tässä muuten yksi kiinnostava wiki-sivu asiasta!

Related Posts with Thumbnails