keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Täysinoppinut synnyttäjä

Nyt minä tiedän synnyttämisestä kaiken. Olen tänään istunut kolmella eri opastusluennolla synnytyksen saloihin. Yhdellä pähkäiltiin kivunlievitystä synnytyksen aikana, toisella synnytyksen kulkua noin muuten vain ja kolmannella tutustuttiin Pelgulinnan synnytyssairaalaan ja siihen, miten asiat siellä ollessa käytännössä pyörivät.

Kaksi viimeistä luentoa eivät sinällään olleet mitenkään välttämättömiä, otin ne lähinnä kielen oppimisen ja ilmapiirin tunnustelun kannalta. Kivunlievitystä käsitellyt luento sen sijaan oli erittäin hyvä ja pani miettimään muutamia juttuja vähän uudella tavalla.

Vietin todellakin lähes työpäivän mitan synnärillä, sillä päivään kuului myös neuvola- ja laboratoriokäynti. Lopultakin muistin kysyä neuvolan tädiltäni, miten on sikainfluenssarokotuksen laita. Hän sanoi, että perehdyttyään asiaan ei suosittelisi rokotetta raskaana oleville. Kuulemma kukaan hänen asiakkaistaan ei ole ilmoittanut rokotetta ottavansa, sillä sillä kaikki pelkäävät rokotteen mahdollisia sivuvaikutuksia.

Raskaana olevat kuitenkin saavat rokotetta ensi viikosta lähtien, mutta neuvolatätini mukaan "rokotteen ottaminen ja sen seuraukset ovat omalla vastuulla".

Huoh, ole tässä sitten jotakin mieltä ja tee päätös!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kätilöt kuulemma ovat sitä mieltä, että ennenaikaisia synnytyksiä on ollut epätavallisen paljon menneinä viikkoina ja epäilivät sikainfluenssarokotusta syyksi. Niin, että jos haluat hikkaajan nopeasti ulos, niin rokotukseen vaan. Muuten en suosittelisi.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, jännä juttu! Täällä lahden toisella puolella yli 90 % odottajista on otytanut rokotteen, ja kovasti sitä suositeltiin neuvolan puolesta. L

S kirjoitti...

Anonyymi, Suomessa vai yleensä maailmalla? Tästä olisi kiintoisa nähdä jokin tilasto, mahtavatko syyt ja seuraukset olla kuinka suorassa linjassa.

L, niinpä. Suomessa olisin minäkin varmasti jo rokotettu. Oma neuvolatätini sanoi, että Suomessa toimittiinkin hänen mielestään paremmin ja oltiin asian suhteen ajoissa. Nythän täällä on epidemia täyttä häkää päällä ja tosiaan vieläkään eivät ole rokotukset käynnissä. Neuvolatäti tuumasi, että rokotusjuna meni jo, eikä senkään puolestaan suosittele.

Anonyymi kirjoitti...

T-täti Turusta huomauttaa, että raskaana olevat ovat sikainfluenssa erityinen riskiryhmä ja siksi heidät täällä suomessa rokotettiin heti ensimmäisten joukossa. Tämä on myös WHO:n suositus. Tietojeni mukaan raskaana olevien sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin muillakin eli kipeä käsi ja osalla kuumereaktio. Tiedotusvälineissä ollut sikiökuolema liittyi muihin syihin. Sen sijaan raksaana olevien sikainfluenssatartuntoihin on liittynyt selkeästi huomattavasti lisääntynyt äitien kuolleisuus ja ennenaikaisen synnytyksen riski. Nyt luulen kyllä neuvolatädin siellä teillä puhuneen lämpimikseen, koska Virossa ei rokotetta ole ollut antaa tätä ennen. Piikille vaan (tai muuten minä nyysin täältä yhden rokotteen ja tulen väkisin pistämään joululahjaksi)!

Anonyymi kirjoitti...

T-täti lisää vielä, että tietenkin olisi parempi rokottaa ennenkui´n epidemia ehtii alkaa, mutta kannattaa se rokotus kuitenkin ottaa tässäkin vaiheessa. Jos tartunta tulee siinä vaiheessa, kun täydet vasta-aineet eivät vielä ole kehittyneet, ei tauti siitä pahene. Ja vesi ja saippua on hyvä juttu!

Rännumees kirjoitti...

Pitää ottaa huomioon että kestää kaksi viikkoa ennenkuin rokote tehoaa kunnolla.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa, kuten lukuisissa muissakin maissa, terveydenhuollon ammatilaisten yleinen mielipide on rokotemyönteinen. Väestön rokotteista saamat yhteenlasketut hyödyt ovat erittäin todennäköisesti suuremmat kuin väestön yhteenlasketut haitat. Rokotetut muodostavat immuniteettimuurin, joka ei levitä taudinaiheuttajaa ja tartuta muita. Rokotteilla siis vähennetään sairastuvuutta väestötasolla huomattavasti.

(Tämä on lähestulkoon sama asia kaikissa rokotteissa. Influenssoissa (kausi- ja sika-) muuri ei toki ole aukoton, koska rokotettuja on toistaiseksi ollut alle puolet kansasta. Mutta etenkin lasten rokoteohjelmassa pitkään olleiden rokotteiden (esim. polio, sikotauti, jne.) kohdalla tämä muuri todella pätee, jopa niin että rokottamattomankin yksilön riski sairastua on häviävän pieni. Mutta yksilöt (yli 90 %) toki edelleen rokotetaan, koska niin säilytetään paitsi yksilön suoja niin myös tuo tärkeä yhteisön suoja.)

Googletin löytääkseni uutisia reilun kuukauden takaa.
Sveitsin juttu: "Sveitsissä Pandemrix-rokotteen käyttöä on rajoitettu niin, että sitä ei anneta raskaanaoleville, alle 18-vuotiaille eikä yli 60-vuotiaille. Sveitsin Swissmedic on rajoittanut Pandemrix-rokotteen käyttöä, koska sen vaikutuksista raskaana oleviin naisiin ja lapsiin ei ole tarpeeksi tietoa."
Saksan juttu: Saksan lääkäriliiton lausumaa en löytänyt valmiiksi suomennettuna, mutta englanniksi asia oli että "The German Medical Association (BAK) has advised against giving young children and pregnant women the swine flu vaccine Pandemrix".
Olisikohan Viron katsantokanta perua noista Sveitsin ja Saksan mietinnöistä?
Mutta siis Suomessa Pandemrix-rokote annetaan kaikille (paitsi toki niille harvoille jotka ovat huomattavan vakavasti allergisia kananmunalle).

Niin kauan kuin rokotteet ovat vapaaehtoisia, kuten ne edelleenkin ovat, rokotteet ovat jokaisen yksilön omia valintoja.
Koska olet valistunut nykyihminen, pystyt päättämään itse, mikä itsestäsi vaikuttaa parhaalta ratkaisulta. Mielipidettä/päätöstä ei myöskään tarvitse huudella turuilla ja toreilla, jos ei halua. Älä anna muiden provosoida, saarnata, päättää puolestasi tai jälkikäteenkään syyllistää puoleen tahikka toiseen. Ja näköjään voit puolustautuessasi valita, minkä maan terveydenhuollon ammattilaisten mielipiteeseen vetoat :)

Siinäpä tosiaan ajateltavaa... No, kuukausi kuluu nopsaan, ja sitten sulla on taas muuta suloisempaa ajateltavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Uutinen edelliseen kommenttiin liittyen
http://www.ts.fi/sikainfluenssa/94492.html

S kirjoitti...

Kiitoksia kaikista kommenteista aiheeseen liittyen. Luulenpa, että olen päätökseni asian suhteen tehnyt. Palaan siihen joskus - ehkä :)

Related Posts with Thumbnails