Viron itsenäisyyspäivä oli 24.2., jolloin presidentti otti jälleen vieraita vastaan hyvin samaan tapaan kuin Suomessakin tehdään. Kansa katsoo juhlaa televisiosta ja arvostelee naisten kolttuja.
Katselin Postimehen lauantaisin ilmestyvästä Arter-liitteestä kuvakavalkadia juhlista ja silmään pisti kiinnostava kuvateksti. Pääministeri Andrus Ansipin rouvalla oli päällään kokopunainen iltapuku. Kuvatekstissä todettiin puvun olevan "normaalisti itsenäisyyspäivän juhlissa vältettyä väriä".
Ei asiaa sen kummemmin selitetty, mutta nähtävästi liikaa neuvostoaikoihin viittaavaa punaista ei ole ollut tapana näissä kekkereissä käyttää. Näin minä ainakin asian ymmärsin.
Kiintoisa pieni yksityiskohta tuokin, miten historia voi vaikuttaa näinkin pintapuolisessa asiassa.
Huvittavaa puolestaan oli se, että tänä vuonna juhlan ja kättelyseremonian televiosioinnissa oli kokeiltu uudistusta, mistä kansa ei tykännyt ollenkaan. Aiemmin kättelyseremonia on näytetty kokonaan (siis kuten Suomessa). Nyt väliin näytettiin henkilöhaastatteluja ja sitten palattiin taas seuraamaan kättelyä. Ei näin, totesivat virolaiset ja lehtijutut! Harrasta hetkeä ei saa mennä tuolla tavalla sorkkimaan ja sekoittamaan.
1 kommentti:
Tämän olen kuullut ihan Tarton yliopiston kulttuurisosiologian luennolla: neuvostoaikana oli kiellettyä käyttää sini-musta-valkoisia vaatteita tai asuyhdistelmi (esim musta hame, valkoinen paitapusero, musta jakku - valkoinen paita, musta takki, sininen kraka). Perestroikan aikaan uskaliaimmat hankkivat kannanottoina esim. sini-musta-valkoisia kravatteja, ja jo ennen sitä taitavimmat tai rohkeimmat käyttivät kiellettyjä värejä.
Jopa mustaan liitutauluun kirjoittaminen vierekkäin sinisellä ja valkoisella oli poliittisesti arveluttavaa.
Että kyllä värillä voi olla paljonkin väliä. En tiedä, tuntuuko punainen nuorista "väärältä", mutta monista vanhemmista varmaan kyllä. Sitäpaitsi pääministerin rouva on vähän eri kuin joku tavallinen tallero.
Mietiskeli aamutuimaan Väikis,
jonka punaiset Kontiot ovat kateissa...
Lähetä kommentti