tiistai 20. huhtikuuta 2010

Pitkät piuhat

Kyllä on taas minulla kestänyt turhan kauan tajuta eräs kieli- ja kulttuuriero.

Suomi sijaitsee Itämeren rannalla. Virossa samainen vesialue on nimeltään Läänemeri, siis Länsimeri.

En ollut tullut asiaa ajatelleeksi ennen kuin luin Lennart Meren kirjaa Poliitiline testament (huu, miten älyköltä tuo saa kuulostamaan!). Siinä Meri mainitsi asiasta kertoessaan Itämeren vaikutuksesta sen rantojen asukkaille.

Tietysti sen kuuluu olla Länsimeri, lännessähän tuo vesialue Virosta katsoen suurelta osin on! Ruotsiksi meri on Östersjön, joten lienevätköhän suomalaiset lainanneet meren nimen sieltä? Aika hullua, sillä lännessä Itämeri Suomenkin suunnasta katsottuna on, joten Länsimeri olisi paljon oikeampi nimitys.

Että tällaista syvällistä keittiöetymologia-pohdintaa tällä kertaa.

Tuohon Meren kirjaan pitänee tälläkin foorumilla palata uudestaan. Aloitin sen lukemisen ja hämmästyin kun tajusin, että minähän ymmärrän. Ja sitten innostuin, kun tajusin, että Meri kirjoittaa aivan huiman hienosti ja mielenkiintoisista asioista, joista monet liittyvät aihepiireihin, joita itse tuli aikanaan opiskeltua.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomen eduskunnassa taidettiin tänä keväänä tehdä aloite, että Itämeren nimi muutetaan. Mutta pitikö nimi muuttaa Suomenmereksi vaiko miksi, en muista. Itämeri on Suomesta etelään. Entä nimi Eesti? Tuleeko se itää merkitsevästä sanasta?
Miksiköhän suomessa on ilmansuunnat nimeltään itä, länsi, etelä ja pohjoiNEN? Onko POHJANlahti sitten pohjoisessa vai pohjassa? Siinäpä mietittävää, miettii P.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka valopää tommosenkin aloitteen on keksinyt tehdä ja millä ihmeen perusteella?

EIkö se nyt jo riitä, että Pluto ei enää ole planeetta? Tämäkin vielä.

Rantrantrantrant...

Anonyymi kirjoitti...

Ja ne ilmansuunnat vielä: lõuna on etelä, edela on lounas. Lõuna aeg on lounasaika jolloin meilläkin päin kello on jokseenkin 12 ja aurinko etelässä. Iso-J

Anonyymi kirjoitti...

Pertti "Veltto" Virtanen (ps.) eduskunnassa toukokuussa 2007: ...Nimittäin kysyisin sitä, aikooko tämäkään hallitus koskaan päästä siihen tilaan, että muutettaisiin koko säälittävä Itämeren nimi vaikka Etelämereksi tai Länsimereksi, koska me olemme Suomessa...

Anonyymi kirjoitti...

Pitäiskö jonkun kertoa Veltolle, että Tyynellämerelläkin näkyy aina välillä tsunameita ja muita myrskyjä. Eli nimi on selvästi harhaanjohtava. Eihän semmoinen käy. Siinä olisi sitten Veltolle hommaa loppukaudeksi kun hän yrittäisi muuttaa nimeksi esimerkiksi "Ei ihan niin tyyni vaan välillä ihan myrskyävä meri". ;)

S kirjoitti...

P, liian vaikeita kysymyksiä!

Iso-J, jep, tuon lõunan kanssa on ollut opettelemista. Sekaisin meinaa mennä väkisinkin.

Hee, Veltto on ollut taas vauhdissa. Eikö hallitus ole reagoinut taaskaan! Kuka tästä on vastuussa?! On se nyt kumma ja jurpunjurpun.

Related Posts with Thumbnails