Eilinen Pealinn-lehti (Tallinnan kaupungin oma tiedotuslehti) yllätti iloisesti mainiolla human interest -jutulla, joka kertoi Tallinnan Õnnepalee-rakennuksesta ("Onnenpalatsi"). Rakennuksessa toimii kaupungin virasto, jossa annetaan lapselle nimi, vihitään pariskunnat, rekisteröidään kuolemat yms. ihmisen elämänkaareen liittyvää. Rakennuksen henkilökunta, jonkinlaisia henkikirjoittajia suomeksi kaiketi, näkee siten työssään kaikenlaista, ja siitä kertoi myös Pealinn-lehden juttu.
Tässä muutama tarina, mitä jutussa haastateltu viraston johtaja Karin Kase kertoi.
Kerran tapahtui niin, että pariskunta rekisteröi avioliittonsa perjantaina, mutta rouva tuli jo seuraavana maanantaina hakemaan avioeroa. Tuore aviomies oli paljastunut juopoksi. Kase oli kuulemma koettanut jutella rouvalle, että hääviikonloppuna miehet saattavat innostua virvokkeista liikaakin, mutta nähtävästi ero oli sittenkin tullut.
Eräissä häissä sulhasen kännykkä alkoi soida ja mies siihen myös vastasi, kesken vihkiseremonian.
Lapsen syntymää rekisteröidessä tulee usein ongelmia. Lapsen äidillä saattaa olla vielä avioeroprosessi kesken, mutta uusi lapsi on syntynyt jo uuden miehen kanssa. Uusi mies saattaa kuulla vasta virastossa, että hänen naisystävänsä onkin vielä virallisesti naimisissa toisen kanssa.
Yli 60 % lapsista syntyy rekisteröimättömissä parisuhteissa (sama luku lienee Suomessakin jo aika korkea?). Kase sanoo usein näkevänsä, että naiset haluaisivat kovasti avioon, koska se antaisi turvallisuudentunteen ja tietyt oikeudet ja etuudet. Mutta miehet kuulemma haluavat olla vapaita.
Vaan tässä tulevat "parhaat" Kasen tarinoista:
Monet lapset ovat virastoon tullessaan kovin iloisia vanhempansa kuolemasta - sehän tietää perintöä.
Muuan mies oli vaimonsa kuolemasta niin iloinen, että flirttaili avoimesti naisvirkailijoiden kanssa.
Eräs oli tullut rekisteröimään äitinsä kuolemaa ja sanoi ottaneensa äidin mukaan: henkilö pani tuhkauurnan viraston rouvan pöydälle ja pyysi huolehtimaan siitä sillä aikaa kun itse kävisi vessassa.
Sanattomaksi vetää.
3 kommenttia:
Hervottomia tarinoita.
Vaan mikä on kase tai Kase. Vai jäikö minulta jotain ymmärtämättä, eli mistä tulee lyhenne.
"...viraston johtaja Karin Kase...", tekstissä alkupuolellta löytyypi tämä nimi. Ka se.
Sepä se, hyvä että selvisi :)
Lähetä kommentti