sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Siili menee lypsylle

Hups, mihin tämä viikko humahti! Onpa ollut vauhdikkaita ja kaikenlaisen touhun täyttämiä päivä - eikä siinä mitään, kiva, että ei ole tylsää.

Tänä aamuna pakkasin taas lapset torireissua varten. Lopputulema olikin yli kaksi tuntia kestänyt Nõmme-retki, joista torilla taidettiin olla vartti. Aina jaksan Nõmmen kaupunginosan mainita, mutta minusta se vain on niin herttainen. Käväisimme aamukahvilla Kook ja Köök -kahvilassa, löydettiin lastenvaatekaupasta J:lle sopiva pipo (kyllä, kaikki liikkeet ovat auki sunnuntaiaamupäivällä) ja ihmeteltiin hauskaa naishahmoista patsasta kastelukannun muotoisine suihkulähteineen.

Torilla päätin lopultakin mennä maitokauppaan. Siis todellakin kauppaan, jossa myydään vain maitoa suoraan tuottajan maitotankin hanasta. Näitä maidon suoramyyntipisteitä on täkäläisillä toreilla varmaan kaikilla ja olen nähnyt, että ihmiset sinne omien tyhjien maitoastioidensa kanssa menevät. Itse vain en ole saanut aikaiseksi.

Nyt menin ja aloin jutella myyjätädin kanssa, mistä hommassa oikein on kysymys. Hänellä tosiaan oli asianmukaisessa kylmätankissa ihan sitä itseään, täysin käsittelemätöntä tilamaitoa suoraan lehmän utareista. Kysyi, haluanko maistaa lasillisen ja toki halusin. Aah, se oli hyvää!

Juttelumme ohessa asiakkaita tuli ja meni. Eräs rouva kauhisteli Suomen maitotilannetta. Hänen mukaansa ainoa maito, jota Suomessa voi juoda, on punainen maito, ja sitäkin vain vaivoin. Rouva sanoi joskus maistaneensa vähärasvaisempia suomalaismaitoja ja sanoi, että häntä ne alkoivat oksettaa: "Eihän se ollut maitoa!"

En nyt varsinaisesti voi olla rouvan kanssa eri mieltä. Kun meijereitä Suomessa on enää muutama, maito kulkee ensin autossa tolkuttomia matkoja. Meijerissä maidolle sitten tehdään tuhannen erilaista käsittelyä, ettei vain olisi rasvaa ja laktooseja, minkä jälkeen juoma kuljetetaan takaisin satojen kilometrien päähän kauppoihin. Kyllähän siinä maidon kaltainen valmiste syntyy. Ja kansa piereskelee laktoosi-intoleransseissaan.

En minä voi asiassa jeesustella, yhtä lailla olen Valion rasvattomia maitotonkanpesuvesiä juonut. Mutta tuolla torilla taas aloin ajatella, että ehkä ei tarvitsisi. Ja varsinkin tuo perheen kansa kasuava voisi saada juomakseen ihan ehtaa tavaraa.

Torilta lähti mukaan kahden litran maitopullo (22 kruunua, 1,41 euroa). Taidanpa lähteä kuorimaan kermat päältä pois.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tulee vielä jälkikasvua, niin se ehta tuote pitää kuitenkin sitten odotusaikana jättää paussille pastöroimattomana...
T-täti

S kirjoitti...

Onko näin? Tähän kohtaan on pakko todeta perinteinen maallikon päivittely siitä, miten kummassa ihmiset ovat ennen pysyneet hengissä? Tietääkseni esimerkiksi minun äitini on kaikkien raskauksiensa aikoina juonut suoraan maitotonkasta otettua maitoa, ja elossa ollaan.

Mutta tämän pohtiminen ei todellakaan ole minulle nyt ajankohtaista! :)

Related Posts with Thumbnails