torstai 11. marraskuuta 2010

Huippuarvosana Johdatus korkeakouluopintoihin -kurssista

Postimees-lehden eilisessä aliokirjoituksessa (vai onko se alio, jos on taitettu pääkirjoituksen sivuun?) oli kiinnostava aihe (huomatkaa yllättävä sanavalinta: "kiinnostava aihe". Ette varmaan ole koskaan moista täällä lukeneet! Joku päivä räväytän ja kirjoitan jostakin tosi tylsästä :D) (Ja nyt on tämän postauksen sulkeidenkäyttökiintiö täynnä).

Toimittaja Priit Pullerits kirjoittaa lyhyesti sanottuna siitä, kuinka nuori opiskelijapolvi kuvittelee itsestään vähän liikoja. Yliopistossa keskinkertaisia tenttituloksia tahkoava civis pitää itseään helposti turhan erinomaisena ja luottaa, että työnantaja ottaa hänet avosylin vastaan.

Järkytys onkin sitten melkoinen, kun työnantaja soittaa opinahjoon, siis yliopistoon, ja kysyy, kuinka hyvä opiskelija, sittemmin työnhakija, jollakin kurssilla oikein olikaan. Vaikka arvosana on saattanut olla ihan hyvä, tarkemmat tenttipistemäärät sitten näyttävätkin, että opiskelija oli 80 opiskelijasta vasta sijalla 59.

Koetan päästä asiaan. Yksi kysymys on tietysti se, ovatko julkiset tenttitulokset ja koulujen parhaimmuuslistaukset järkeviä ja tarpellisia.

Mutta itseäni hätkähdytti se tieto, että Virossa työnantaja voi soittaa yliopistoon ja kysellä lisätietoa opiskelijan opiskelumenestyksestä. Jutun kirjoittanut toimittaja Pullerits opettaa Tarton yliopistossa ja kertoo saaneensa lukuisia mainitun kaltaisia puheluita.

Olenko nyt ihan metsässä sanoessani, että Suomessa tuollaista ei taida tapahtua? En jaksa millään uskoa, että mahdollisia tulevia työnantajiani jaksaisi vähääkään kiinnostaa, olenko morfologian kurssilla ollut joukon alku- vai loppupäässä. Eihän ketään kiinnosta edes gradun arvosana.

Voisin kuvitella, että tällaista voisi olla kaupallisella tai teknisellä puolella. Työnantajaa saattaisi kiinnostaa, kuinka hyvin vaikkapa jotakin hyvin kapeaa erikoisalaa opiskellut diplomi-insinööri on suoriutunut syventävistä opinnoistaan. Tai en minä tiedä.

Onko jollakin parempaa tietoa?

****

Morfologian perusteista sain arvosanan 2-. Se oli se alin, jolla pääsi läpi. Muistan vieläkin suunnattoman helpotuksen tunteen opinahjon ilmoitustaulun ääressä. Tuo onkin ainoa tenttitulos, jonka muistan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo onkin monimutkainen kysymys, sillä "Henkilötietolain mukaan työnantaja saa käsitellä vain sellaisia työntekijän henkilötietoja, jotka ovat tarpeellisia työsuhteen kannalta. Näin ollen työnantaja voi työhaastattelussa kysyä lähinnä tietoja, jotka osoittavat hakijan pätevyyttä ja sopivuutta haettavaan tehtävään." Tietääkseni yksittäisistä yliopistotenteistä ei ole kysytty, tärkeämpää on se, onko tutkinto suoritettu. Ja vielä tärkeämpää on se, että suositteleeko joku tuttu töihin. Näin arvelee P.

S kirjoitti...

Hmm, kiintoisaa. Kyllä tuo vähän tulkinnan varaa jättää. Kuinkahan kauan muuten korkeakoulut säilyttävät tenttitulostietoja?

Related Posts with Thumbnails