sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Hurmaan hurmaa


Olen täällä blogissa kertonut monesti, että vesimelonien syöminen tuntuu olevan Virossa paljon isompi juttu kuin Suomessa.

Talven mittaan olen tajunnut, että täällä näytetään kuluttuvan roimasti suomalaisia enemmän myös sharon-hedelmiä, joiden vironkielinen nimi on 'hurmaa'.

Kiinnitin kaupassa huomiota siihen, että hedelmäosastoille näitä oranssia palluroita alkoi ilmestyä laatikkokaupalla ja ihmiset niitä täkäläiseen tyyliin huolellisesti tunnustellen ja haistellen valitsivat. Koska en tajunnut, mitä hurmaa-nimi tarkoittaa, en osannut niitä ostaa. Vaikka syön hedelmiä ja marjoja todella paljon, huomaan aina jumittavani samoissa banaaneissa ja omenoissa enkä tule tarttuneeksi noihin eksoottisempiin herkkuihin.

No, pari kuukautta sitten naapurin luona kylässä ollessa lapsille ja minulle tarjoiltiin näitä sharon-hedelmiä, jotka tunnetaan myös nimellä kaki sekä persimon. Minä innostuin niistä saman tien, ihan oivallista syötävää!

Hedelmä on kypsänä mukavan pehmeä, helppo kuoria ja mikä parasta, sen sisällä ei ole mitään kiviä eikä roippeita, vaan koko isohkon tomaatin kokoinen hedelmä on täyttä syötävää. Maku on mukavan miedosti makea, joten lapsillekin hedelmä maistuu hyvin.

Googlatessa tuli vastaan myös tällainen resepti; rahkalla täytetyt, uunissa kypsennetyt sharon-hedelmät. Voisipa testata.Hedelmän kuva on täältä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noita persimoneja ei kauhean paljon näy kaupassa Suomessa, mutta joskus olen kokeillut ja hyviä olivat.
T-täti

Lauri kirjoitti...

Eks see "hurmaa" nimetus NLiidu ajal kuskilt sealt lõuna poolt Musta mere kallastelt tuli.
Samas, "kakiploom" kõlab eesti keeles väga halvasti...

S kirjoitti...

T, ihan totta, minustakin ne ovat Suomessa jossain pienessä laatikossa jossakin todella-erityisten-hedelmien-osastolla. Täällä niitä on, kuten sanottu, laareittain.

Lauri, tõsi küll, "kakiploom" poleks väga isuäratav :D

Related Posts with Thumbnails