keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Pääkaupungin propagandaa

Kun muuttaa uuteen maahan, ei välttämättä ole kovin hyvin kärryillä poliittisista valtapeleistä uudessa kotimaassa saati siitä, mikä tiedotusväline on jonkin puolueen äänenkannattaja.

Kovin kauaa ei kuitenkaan Tallinnassa tarvinnut asua, kun kävi selväksi, että Tallinnan kaupungin tiedotuslehti Pealinn on aivan uskomaton Keskerakond-puolueen propagandalehti (mielipide on siis minun, voihan lehden varmasti nähdä monin eri tavoin).

Lehden uskollisuus Keskerakonnalle ja tietenkin sen päämiehelle, Tallinnan kaupunginjohtajalle Edgar Savisaarelle on mielestäni kulminoitunut viime viikkoina Savisaaren lahjusepäilyä koskevissa uutisissa.

Viron kuumin uutinen on ollut se, onko Savisaar ottanut Venäjältä lahjuksia Keskerakond-puolueen tukemiseksi. Näinhän ei tietenkään Savisaaren mukaan ole tapahtunut, vaan Venäjältä tulleet rahat ovat kuulemma tarkoitettu tukemaan Lasnamäen kaupunginosaan tehtävän ortodoksikirkon rakennustöitä.

Oli itse asia miten tahansa, niin tiedotusvälineiden uutisointitapoja tarkastellen on huimaa nähdä, miten eri tavalla asiasta kerrotaan. Pealinn on nyt vyöryttänyt viimeisimmissä numeroissaan sivukaupalla Savisaaren puolustuspuheenvuoroja, kun taas vaikkapa Viro-mielinen Postimees tekee aika lailla kaikkensa, jotta Venäjää mielistelevä mafiakätyri Savisaar saataisiin pois vallan kahvasta (sitä tosin ei tapahdu - Savisaar on parlamenttivaaliehdokkaana ja läpimeno on jokseenkin varma, onhan Tallinnan asukkaista noin 40 % venäjänkielisiä, ja he tietenkin äänestävät Keskerakondaa).

Näin se menee tiedotusvälineissä: sama uutinen ja aina niin monta erilaista uutisointitapaa ja katsantokantaa kuin on välinettäkin.

Luen Pealinn-lehden silti aina, sillä tokihan siinä on neutraalimpaakin asiaa mm. kaupungin tapahtumista. Silti olisi kiva, jos Tallinnassa ilmestyisi puolueettomampi kaupunkilehti. Vaikka liekö sillekään tarvista, sillä maan isot päivälehdet ovat nyt jo niin pääkaupunkipainotteisia, että ehkä ne uutiskanavat jo riittävät.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen yhtäläisyys Unkariin. Tilasin juuri unkarilaisen sanomalehden kotiin, ja kun aloin kartoittaa, mikä mahtaisi olla sellainen tasokas, liberaalihko mutta poliittisesti neutraali valtakunnan lehti, niin tulos oli, ettei sellaista kuulemma olekaan! Valinta on tehtävä joko Fidez'läisen tai vasemmistolaisen lehden välillä...

S kirjoitti...

Eipä kai neutraalia lehteä ole olemassa missään, mutta viime aikojen Unkaria koskevia uutisia lukiessa on tosiaankin mietittävä, mitä oikein kannattaisi lukea. No, pääasia, että tiedostaa itse mahdolliset värittyneisyydet.

Related Posts with Thumbnails