torstai 3. helmikuuta 2011

Kuinka menee?

Sanokaa nyt, virolaiset ja viroa taitavat lukijat, käyttävätkö virolaiset koskaan kysymystä "Kuidas käsi käib?".

Tuo kysymys on sellainen, johon olen aina törmännyt kaikissa suomalaisissa viron kielen oppikirjoissa ja se tuntuu myös olevan melkein jokaisen suomalaisturistin viron kielen sanavarastossa. Kuulostaahan se suomalaisesta niin hauskalta.

Olen ollut täällä kolme vuotta enkä ole yhtä ainutta kertaa kuullut kenenkään kysyvän kuulumisia tuolla kysymyksellä, ja kun sen tajusin, en ole koskaan itsekään sitä uskaltanut käyttää. Alan tulla siihen tulokseen, että koko kysymys on meidän poroturistien omaa keksintöä.

Valaiskaa kielenoppijaa, palun!

8 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Seda "kuidas käsi käib" kasutatakse ikka väga harva, põhimõtteliselt ei kasutatagi. Sellel on selline vanamoeline maik ka juures, kergelt eelmise sajandi algupoole värk, minu arust vähemalt.
Ma olen aru saanud, et see kõlab soomlase kõrvale kuidagi naljakalt. Eestlasena ma ise selles midagi naljakat ei näe, lihtsalt veidike iganenud väljend...

bunsen_lamp kirjoitti...

Kasutatakse päris palju, vähemalt siis kui mina veel Eestis elasin. Sellest on küll peaaegu kakskümmend aastat. Aga vaevalt see kellelegi ka nüüd tundmatu väljend on.

Anonyymi kirjoitti...

Kindlasti on see loosung kasutuses rohkemalt saarte- ja maarahvainimestel. Ise samuti ei saa aru mis selles lauses nii naljakat on.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen jo hetken seurannut blogiasi ja pidän siitä todella.

On mielenkiintoista lukea elämisen sujumisesta, kulttuurieroista ja ihan yleisestä elämän sujumisesta.
Minulla olisi myös pieni toive..Olisi todella hienoa, jos voisit tehdä jonkunlaisen postauksen arkielämän sanonnoista. Hieman kattavampi ehkä kuin perus heit,mitä kuuluu,kiitos,ole hyvä, jne.

Jatka samaan malliin!

S kirjoitti...

Aitäh teile, Lauri, bunsen_lamp ja Anonyymi! Jälle on tänu blogile õpitud midagi uut!

Seda, milleks see soomlase jaoks nii naljakas on mina ka ei tea. Soome keeles oleks see lause "kuinkas käsi käy", mis ei tähenda mitte midagi ega selles ka midagi eriti naljakat pole. Asi on vist selles, et eesti keele kõla on soomlase jaoks alati natuke naljakas ja just see küsimus on nii täiesti teistmoodi öeldud võrreldes soome keele "mitä kuuluu"ga.

Viroa osaamattomille lyhyesti selvitystä noista edellisistä kommenteista: kommentoijien mukaan kuidas käsi käib -kysymys on hieman vanhahtava ja sitä käyttävät luultavasti enemmän Viron maaseudulla ja saarilla asuvat.

Anonyymi 2, lämmin kiitos palautteesta! Ja jee, lukijatoive! Tosi hyvä idea, ilman muuta koetan sellaisen postauksen lähiaikoina tehdä. Tuleepa samalla itsekin mietittyä, mitäs niitä arjen sanontoja oikein onkaan.

Pirita kirjoitti...

Mina olen ka kuulnud enamasti kuidas läheb ja kuidas elad või kuidas teie tuju on?, mitte kunagi kuidas käsi käib?

S kirjoitti...

Pirita, täpselt nii. Meie ka kasutame ainult neid kaht varianti, mitte kunagi ei küsi, kuidas käsi käib. Äkki peaksin proovima ja vaadama, kuidas inimesed siin Tallinnas sellele küsimusele reageerivad!

Anonyymi kirjoitti...

Kysimusele " kuidas käsi käib?" saad tõenäoliselt vastuseks :" ühest varrukast sisse ja teisest välja" :)
R

Related Posts with Thumbnails