maanantai 7. helmikuuta 2011

Lukukokemus


Hihhei, sain pari päivää sitten luettua loppuun ensimmäisen vironkielisen romaanini. Kaikenlaista lyhyempää on kyllä tullut luettua, mutta nyt luin ekan romaanin.

Tai no, ei tämä kirja ehkä ollut romaani perinteisessä mielessä. Enemmänkin kokoelma hetkistä ja kokemuksista.

Kyseessä oli Virossa varsin suositun "Minu..." -kirjasarjan kirja "Minu Eesti", jossa Yhdysvalloista Viroon muuttanut nuori mies kertoo omista kokemuksistaan Virossa.

Kirjoittaja Justin Petrone oli vain hieman yli parikymppinen toimittajaopiskelija, kun hän opintomatkalla Suomessa tutustui tulevaan vaimoonsa, virolaiseen Epp Petroneen. Vuoden seurustelun jälkeen pariskunta meni naimisiin.

Minu Eesti -kirja kertoo tästä Petronen ensimmäisestä vuodesta Virosta, sillä hän matkusti jokseenkin suoraan Suomesta Viroon ihastuksensa perässä.

Kirjana tämä ei ollut mitään Nobel-kamaa, mutta kieltämättä näin Viroon muualta muuttaneena oli kiintoisa lukea Petronen kokemuksista. Monet hänen tuntemuksistaan olivat hyvin tuttuja minullekin, ja juuri nuo ensimmäisen vuoden tunnelmat palautuivat kirjan myötä hyvin mieleen.

Toki kirjaa lukiessa myös huomasi sen, että on tyystin eri asia tulla Viroon Suomesta kuin Yhdysvalloista. Petrone tietenkin ällisteli monia sellaisia asioita, jotka ovat suomalaiselle ihan tuttuja. Suomalaiselle talven pimeys, kesäöiden valoisuus, ihmisten puhumattomuus ja jäykkyys ja tiukka aikataulujen noudattaminen ovat ihan tuttua kauraa.

Samoin saattoi todeta, että Petrone pääsi nopeasti mukaan virolaiseen elämänmenoon ja tutustui virolaisiin ihmisiin, koska hän seurusteli täkäläisen kanssa. Suomalainenhan voi halutessaan elää täällä vaikka kuinka kauan viettäen aikaa vain suomalaisten kanssa, sillä meikäläisiähän Tallinnassa piisaa. Siinä mielessä Petronen virolaistumiskylpy oli intensiivisempi kuin vaikkapa meidän perheemme.

Tämä kirja on muuten olemassa myös englanniksi, ketä kiinnostaa, ja kustantajan sivuilta huomasin, että on ilmestymässä myös Minu Eesti 2.

Minu...-kirjasarjassa on ilmestynyt jo lukuisia kirjoja, joiden tekijöinä ovat ympäri maailmaa asuvat virolaiset. Kirjat näyttävät olevan kirjakaupoissa aina Top 10 -listoilla, joten kovasti virolaisia tuntuu kiinnostavan, miten muissa maissa asuvilla virolaisilla menee.

Sarjassa on myös ilmestynyt vuonna 2009 Minu Soome. Sen on kirjoittanut Kaja Saksakulm Tampere, joka tuli aikanaan Jyväskylän yliopistoon vierailevaksi opettajaksi.

(kirjan kuva täältä kustajantajan sivuilta)

6 kommenttia:

Tiina Linkama kirjoitti...

Petronen Minu Eesti -kirjaa en ole lukenut. Sen sijaan olen seurannut hänen blogiaan: Itching for Eestimaa

Petronen blogi

S kirjoitti...

Aivan totta, hyvä kun muistutit. Olen käynyt tuolla joskus ikuisuus sitten, mutta nyt voisi taas vilkaista.

Anonyymi kirjoitti...

Martinmarkkinoilta jäi käsiin kirja nimeltään Viron viemää, kirjoittaunu Terhi Pääskylä, joka on suomalainen ja kans pitänny blogia.. ja sit niistä blogikirjoittuksista saanut kirjan aikaiseksi. Kans mukava lukeminen, suosittelen :D

S kirjoitti...

Anonyymi, hehee, maailma on pieni, ja Viron asioihin liittyvä maailma varsinkin. Terhi blogi oli minulle varsinainen Virossa eläminen oppikirja ennen tänne muuttoa. Luin Terhin blogitekstit etu- ja takaperin. Sittemmin Terhistä on tullut eka blogimaailman kautta tutuksi tullut ihminen, jonka olen elävässä elämässä tavannut.

Nyt Terhi on yrittäjä, joka tarjoaa myös Viro-aiheisia palveluita: http://www.svalbo.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuihan mullakin hänet tavata just Martinmarkkinoilla ja saada kirjaani sen nimmari :)
Mut jo maailma on pieni.. vieläkin

Anonyymi kirjoitti...

...jos saan vielä mainosta, siis suosittelen kans MINU ILUS EKSIIL EESTIS, jonka on kirjoittanu Portugalista kotoisin oleva JOÃO LOPES MARQUES
http://pood.rahvaraamat.ee/raamatud/minu_ilus_eksiil_eestis/566602

R

Related Posts with Thumbnails