torstai 10. maaliskuuta 2011

Surffitukka ja ikuinen auringonpaiste

Uuteen maailmaan -postaukseni kommenteissa nimimerkki L teki mainion listauksen siitä, mitä hänelle tulee mieleen Kaliforniasta, tulevasta kotiosavaltiostamme. Auringonpaiste, rusinat, viini ja Hollywoodin julkkismeininki tulevat mieleen varmaan monelle muullekin.

Niinpä, mielikuvien varassahan sitä aika pitkälti eletään kaikessa USA-tietoudessa, tai ainakin minä elän. Olen käynyt Yhdysvalloissa vain kerran, itärannikolla Washington D.C.:ssä muutaman päivän työreissulla, jolloin aika kului pääasiassa konferenssihotellissa. Käytännössä mitään omakohtaista kokemusta maasta ei siis ole.

Tässäpä onkin itselle melkoinen pala purtavaksi. Kun on koko ikänsä ollut television, elokuvien, musiikin ja internetin kautta tekemisissä amerikkalaisen (viihde-)kulttuurin kanssa, sitä kuvittelee tuntevansa maata. Tästä aiheesta on kirjoittanut tavattoman hyvin Kaukana Espoosta -blogin pitäjä Sussu, joka asuu Pohjois-Kalifornian Oaklandissa. Suosittelen muutenkin lukemaan tuota blogia, jos mielikuva Kaliforniasta on kovin kiiltokuvainen.

Olen tässä muuttoa valmistellessa saattanut vain todeta, miten hirvittävän vähän Yhdysvalloista oikeasti tiedän. Minulle Yhdysvaltoihin muuttamisen yksi tavoitteita onkin luoda ihan itse käsitys uudesta asuinmaasta, ja jos tarkkoja ollaan, niin Kalifornia-nimisestä osavaltiosta. En tosiaankaan kuvittele, että oppisin ymmärtämään koko maata ja amerikkalaista elämänmenoa, niin järkälemäinen paketti USA-niminen valtio maantieteensä ja väestönsä puolesta on.

Suuruuden hahmottamiseksi laitetaanpa tähän hieman vertailulukuja (tiedot Wikipediasta)

USA:n pinta-ala: 9 826 630 km2
Suomen pinta-ala: 338 430 km2
Kalifornian pinta-ala: 423 970 km2 (maan kolmanneksi suurin osavaltio)
Euroopan pintä-ala: 10 180 000 km²

USA:n väkiluku: 308 651 528
Suomen väkiluku: 5 378 039
Kalifornian väkiluku: 37 253 956 (asukasmäärältään USAn suurin)
Euroopan väkiluku: 731 000 000

Kuten näkyy, pelkkä Kalifornia on sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan hillittömästi Suomea (saati Viroa) suurempi. Tätä koetan muistella, kun seuraavan kerran haluan alkaa vinoilla amerikkalaisten haluttomuudesta matkustaa oman valtionsa ulkopuolelle. Yhdysvallat on pinta-alaltaan vain hitusen Eurooppaa pienempi. Kuinka moni meistä ramppaa alvariinsa Portugalissa, Islannissa tai Bulgariassa?

Kaiken kaikkiaan odotan jännittyneenä ja hyvin suurella mielenkiinnolla, miten omien USA-mielikuvien paikan päällä asuessa käy. Päätään ei saa tyhjennettyä sinne elämän aikana upotetusta Amerikka-sälästä, mutta koetan asentaa kaiken näkemäni ja lukemani sellaiseen joustavaan muotoon, että mielikuvat saavat rauhassa joko murtua tai vahvistua.

Mutta palaan vielä L:n listaukseen Kalifornia-mielikuvista. Minulla ykkösenä listalla taisivat olla ikuinen auringonpaiste (mitä siellä ei ole) ja Hollywoodin palmurivistöiset kadut, joilla avoautot ajelevat (emme tosin asu siellä päinkään).

Kaikkein vahvin mielikuvani Kaliforniasta taitaa kuitenkin perustua niinkin aukottomaan lähteeseen kuin Beverly Hills 90210 -telkkarisarjaan, jota teininä hartaasti tuijotin. Hitsi niitä Brendaa ja Brandonia: ne oli aina niin rentoja, niin valkohampaisia ja niin tosi letkeästi koulun käytävillä!

Kalifornialaiset eivät ennakkotietojeni mukaan myöskään tee mitään muuta kuin aja avoautolla tukka hulmuten yli Golden Gate -sillan, jonka jälkeen he kaahaavat hulluna San Franciscon jyrkillä kaduilla poliisipartio peräässään.

Jätän ehkä kaahaukset sikseen, mutta siltaa käyn varmasti ihmettelemässä ja taatusti myös SF:n katuja. Maltan tuskin odottaa!

1 kommentti:

Sussu kirjoitti...

Kerrohan sitten kun olette täällä, niin mennään vaikka syömään tai tulette kylään tai jotakin sellaista mukavaa! Laita blogiin viestiä niin etsitään sitä kautta toisemme. -Sussu

Related Posts with Thumbnails