lauantai 12. maaliskuuta 2011

Vaalisalaisuudesta, päivää

Viron parlamenttivaalit pidettiin viime sunnuntaina. Ei sen tuloksista sen enempää, niistä on ollut paljon Suomenkin lehdissä.

Sen sijaan pari sanasta elävästä vaalielämästä. Lastenhoitajamme oli ollut äänestyspaikalla vaalitoimitsijana ja kertoi päätään pyöritellen kokemuksistaan. Hän oli hommissa venäläisvoittoisella Lasnamäen äänestysalueella. Sinne oli tullut päivän mittaan lukuisia ihmisiä äänestämään käsissään Keskerakond-puolueen johtohahmon Edgar Savisaaren kuva. Ihmiset olivat näyttäneet viranomaisille kuvaa ja kysyneet, millä numerolla Savisaarta saa äänestää. Siinä sitten saivat toimitsijat kehottaa näitä tyyppejä laittamaan mainosbrosyyrinsä varsin vilkkaasti laukkuun. Samalla toimitsijat joutuivat selvittämään, että Savisaar ei edes ole ehdolla ko. vaalipiirissä. Oli kuulemma useampikin ihminen ihmetellyt, ketä sitten äänestää, jos kerran ei saa Edgaria omassa piirissään kannattaa.

Samoin äänestämään oli tullut ihmisiä, jotka ottivat vaalitoimitsijalta äänestyslipukkeen, mutta marssivat sen kanssa saman tien ulos, kuulemma selvittämään, mikä oli äänestettävän ihmisen numero. Näiltä tyypeiltä jäi siten sanansa sanomatta, sillä poistuminen vaalitiloista lipukkeen kanssa on tietenkin täysin vaalilain vastaista ja tarkoittaa tyhjää ääntä.

Totuus on tarua ihmeellisempää, äänestyshommissakin!

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails