torstai 26. toukokuuta 2011

Ajokortti melkein näpeissä

Kaikkea sitä elämässään pitää tehdä, kuten vaikka ajaa kalifornialainen ajokortti. Tähän asti on menty suomalaisella kortilla, mutta pidemmän päälle on tarpeen saada lompakkoonsa myös täkäläinen lupa. Sitäpaitsi täällä ajokortti on virallinen henkilöllisyystodistus, joten sille on senkin puolesta käyttöä.

Ulkomaalaisena meidän täytyy tehdä sekä kirjallinen koe että varsinainen ajokoe. Tänään oli minun vuoroni tehdä kirjallinen testi.

Testi tehtiin virastossa nimeltä California Department of Motor Vehicles, tutummin DMV. DMV:n toimipisteitä on monessa paikassa. Minä tein oman kokeeni Los Gatosin kaupungin byroossa.

Kirjallinen koe koostuu 30 monivalintakysymyksestä. Väärin saa mennä kuusi kysymystä. Useammasta mokasta mennään tietysti uusintaan. Samalla reissulla minusta otettiin valokuva, sormenjälki ja minulle tehtiin pikainen näkötesti.

Kaikki tämä tapahtui yhdessä suuressa hälisevässä virastotilassa. Olin kuvitellut, että testiä varten olisi jokin oma rauhallinen koppi, mutta rasteja ruutuun laitettiin ihan siellä kaiken hälinän seassa. Amerikassa kaikki on suurta, myös ajokorttivirastot. Lysti kesti tunnin verran ja maksoi 31 dollaria (n. 22 euroa).

Minä sain rasteja tarpeeksi paljon oikeisiin paikkoihin ja niinpä kannan käsveskassani nyt väliaikaista ajokorttia. Lopullisen saan, jos/kun pääsen läpi ajokokeesta.

Jos ketä huvittaa käydä katselemassa, millaisia kysymyksiä Kalifornian inssissä saatetaan kysyä, voi vilkaista esimerkkikysymyksiä tältä DMV:n sivulta. Tavallisen henkilöauton ajokorttia koskevat kysymykset ovat kohdassa "Regular Driver, Class C".

Joitakin kysymyksiä varten oli erittäin tarpeen lukea samaiselta nettisivulta löytyvä California Driver Handbook, kun taas jotkut kysymykset olivat sellaisia, että piti miettiä, onko kysyjä tosissaan.

Olisi pitänyt ihan mielenkiinnosta kysyä, kuinka monella kielellä DMV:llä on testilomakkeita. Virastossa oli nimittäin tarjolla melkoinen kansojen kirjo stetsonipäistä turbaanipäihin ja pieniin kiinalaismummoihin.

3 kommenttia:

Tiina Linkama kirjoitti...

Vieläkö siellä on suosittuja nämä comedy driving schoolit? Joihin jengi menee kuuntelemaan stand-up -koomikoita?

Taustalla oli ainakin tuolloin, että joistain toistuvista rikkeistä saatettiin määrätä autoikijoille muutama tunti ylimääräistä ajokoulua, ja väki sitten suoritti näitä ylimääräisiä koulutunteja kuunnellen koomikkojen juttuja.

Amerikka ON ihmeellinen maa!

Sussu kirjoitti...

Mulla tuli ajokortista mielenkiintoinen saaga; odottelin ja odottelin korttia yli vuoden ja soitin perään monta kertaa. Sain aina mitä ihmeellisimpiä selityksiä. Viimeinen selitys oli se että koska olin saamassa lopullisen Green Cardin mutta väliaikainen oli vielä voimassa, ajokorttia ei voitu antaa että en olisi sitten käyttänyt sitä jotenkin laittomaan maassaoloyritykseen (???). Edelliset selitykset olivat olleet ihan muuta. Kuulemma joku Marlene Sacramentossa ei ollut vaan muistanut laittaa asiaa eteenpäin, tai Homeland Security oli jotenkin sotkenut tai... joka tapauksessa, me kirjoitettiin lopulta kirjeet meidän piirikunnan osavaltion senaattorille, osavaltion kongressiedustajalle ja Arnold Schwarzeneggerille. Osavaltion senaattiedustaja pelasti lopulta äänestäjänsä ulkomaalaisen rouvan pulasta. Hänen toimistoltaan soittettiin DMV:hen ja haukuttiin virkailijoita kunnes sain ajokorttini. Mieheni soitti sinne senaattorin toimistoon kiittääkseen ja siellä sanottiin että tämä on heille ihan tavallista hommaa ja aika usein joutuvat rähinöimään DMV:n toheloille äänestäjien puolesta.

Amerikkalainen byrokratia = Kafkalainen painajainen.

S kirjoitti...

Tiina, hee, ei mitään hajua tuollaisista, mutta kuulostaa hilpeältä! Ilmoitan, jos tulee moista vastaan :)

Sussu, olen taas sanaton - voi näitä sun tarinoita! Mutta hyvä, että edustaja edustaa! Arnoldilla oli varmaan muita kiireitä, kuten esim. piilotella lehtolapsia.

Related Posts with Thumbnails