lauantai 4. kesäkuuta 2011

Mangomania

Mango on hedelmä, jota en muista koskaan Euroopassa asuessani kaupasta ostaneeni. Onhan sitä ollut aina saatavilla niin Suomessa kuin Virossakin, mutta ei vain ole tullut syötyä.

Täällä mangoja on kaupan paljon enemmän kuin Pohjois-Euroopassa eikä mango ole täällä mikään eksoottinen, erikoinen hedelmä, vaan samanlainen massalaarituote kuin vaikkapa banaanikin. Se on tietysti ihan luontevaa, sillä mangot tuntuvat suurimmaksi osaksi tulevan naapurimaa Meksikosta.

Tajusin mangojen helpon saatavuuden ja varsin edullisen hinnan heti tänne tultuani ja ostin niitä muutaman kerran. Ja sitten taas, ja aina vain, ja vielä kerran... Nyt ollaankin tilanteessa, että minusta on tullut mango-riippuvainen.

Pari päivää sitten paikallislehtemme San Jose Mercury Newsin ruokasivuilla kerrottiin, että mangosadon huippusesonki alkaa olla nyt käsillä. Lehdessä annettiin vinkkejä, miten vielä raakoja mangoja kannattaa kotona kypsyttää. Ne tulisi kuulemma laittaa esimerkiksi paperipussissa kuivaan kaappiin ja antaa pehmetä siellä. Kun mangot sitten ovat kypsyneet sopiviksi, ne kannattaa säilyttää jääkaapissa ja syödä muutaman päivän kuluessa.

Lehdessä suositeltiin myös, miten mangoja kannattaa syödä, ja ilmiselvin ja helpoin vinkki oli tietysti nauttia mangoja ihan sellaisenaan, mitä minä myös kannatan. Lehdessä myös suositeltiin ripottelemaan mangolohkojen päälle hieman cayenne-pippuria. Minä hihkaisin tätä lukiessani "hahaa!", sillä muistin, että San Jose Flea Marketilla olin nähnyt maistiaisina olleiden mangolohkojen päällä jotakin chilipippurin kaltaista (näköjään kirjoitinkin aiheesta), mutta nyt ymmärrän, että se olikin luultavasti cayenne-pippuria.

Tekisi mieleni sanoa, että syökää paljon mangoja, sillä ne ovat herkullisia, mutta täsmennän sen verran, että syökää niitä vain, jos asutte lähellä mangosatoja. Suomessa ja Virossa kannattaa keskittyä vaikkapa mustikoihin, mansikoihin ja puolukoihin, jotka tuntuvat täältä katsottuna mahtavan herkullisilta ja eksoottisilta.

5 kommenttia:

Sussu kirjoitti...

Oh! Sinäkin olet mangoriippuvainen! Pitänee perustaa tukiryhmä :) Mä syön usein enemmän kuin mangon päivässä.

Kaksi lempparireseptiäni ovat mangosalsa (googlettamalla varmasti löytyy) ja sellainen, että mangoviipaleet laitetaan uuniin pienen voimäärän ja siirapin kanssa, siihen voi laittaa vaikkapa kanelia tai muuta haluamaansa maustetta mukaan, ja tarjoillaan sitten kuumat, pehmeiksi kypsyneet, makeat, ihanat mangoherkut vaniljajäätelön kanssa. AH!

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti juu mangot eivät täällä Pohjolan perukoilla ole samanlaista herkkua kuin siellä, missä ne saavat kypsyä rauhassa ennen kuluttajalle raahausta. Ei auta vaikka kuinka kuinka kypsentelisi kotona, joten nauttikaa te siellä nyt! T Jäkestä

S kirjoitti...

Sussu, selvästi tukiryhmän paikka :D Minä olen nyt koettanut vähän hidastaa tahtia ja tyytyä yhteen mangoon päivässä, välillä onnistuen ja välillä en.

Tuo uunimangojuttu kuulostaa herkulliselta. Ehkä mangoja voisi käyttää vähän samaan tapaan kuin Suomessa omenoita, kun tekee omenahyvettä: kaurahiutaleita, mangoviipaleita, kanelia ja sokeria uunivuokaan ja hetkeksi uuniin. Täytynee laittaa kotikeittiötestiin.

T, kyllä, nautimme!

Mutta jännä juttu tuohon kuluttajalle raahaamiseen liittyen. Jotenkin odotin, että täällä lähempänä banaanisatoja myös banaanit olisivat jotenkin uskomattoman paljon herkullisempia kuin Euroopassa, mutta en huomaa mitään eroa laadussa. Ihan samoja Chiquitoja ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Voihan se olla, että Ameriikassakin on kuitenkin vielä aika pitkä se kuljetusketju tuotannosta kuluttajalle. Itse olen syönyt mangoa Filippiineillä ja Suomessa ja niissä oli kyllä vissi ero. Mutta siellä ei tosin ollut kyllä Chiquitojakaan, vaan ihan erilaisia banaanejakin. Jäken T

Anonyymi kirjoitti...

Hei Texasista!

Mangot maistuvat meilläkin, laitan niitä smoothie-juomiin muiden hedelmien ja marjojen kanssa. Nam.

Minusta taas banaanit maistuva täällä paljon paremmalle kuin Suomessa.

Sinulla on mukava blogi, ja kivoja huomioita asioista.

Related Posts with Thumbnails