torstai 21. heinäkuuta 2011

Oppia kesäloma kaikki


Meiltä kysytään usein, onko J jo esikoulussa (preschool) tai käykö hän näin kesäaikaan leireillä tai erilaisilla lasten kesäkursseilla ja -leireillä.

Ei käy, koska meistä kolmevuotiaan ei tarvitse vielä käydä koulua saati täyttää päiviään ohjatulla toiminnalla. Lisäksi lastemme elämässä on ollut viime kuukausina tarpeeksi muutoksia. Kursseja ja leirejä vieraskielisessä ympäristössä ei siihen enää tarvita.

Amerikkalaista koulutusjärjestelmää en tunne vielä juuri lainkaan, mutta puistokäyntituntumalta voin todeta, että täkäläisillä pikkulapsilla tuntuu olevan päivissään paljon ohjelmaa, myös kesällä. Vähän väliä ollaan viemässä yhtä lasta yhdelle kurssille ja toista toiselle.

Erään kolmevuotiaan äiti esitteli minulle oppikirjaa, jonka hän oli hankkinut lapselleen kesäajaksi, jotta "pojan aivot pysyisivät hieman terässä", kunnes taas syksymmällä palataan tavalliseen preschool-rutiiniin. Minua hieman hirvitti. Pitääkö kolmevuotiasta prepata lomalla syksyn koulunkäyntiä varten?

Mutta oli keskustelulla vaikutusta. Kirja, jota rouva minulle näytti, oli todella kiva lasten askartelukirja. Siinä oli mukavia tehtäviä, jotka kiinnostivat J:tä kovasti. Koska minä olen askarteluun liittyvissä asioissa luultavasti maailman laiskin ja lahjattomin äiti, houkutti minua ajatus hankkia J:lle kirja, josta voisi löytyä rattoisaa hommailtavaa tylsiin hetkiin.

Niinpä menin kirjakauppaan (ihana, ihana Barnes and Noble) ja lähdin tutustumaan activity book -nimellä kulkevien kirjojen antiin.

Niitä on! Eri ikäisille lapsille on kaupan loputtomasti opettavaisia opuksia, joiden avulla piltit voivat harjoitella värittämistä, leikkaamista, liimaamista, labyrinttien tekoa, aakkosia, äänteitä, tavutusta, yhdistämistä sekä muotojen ja suuntien hahmottamista.

Selailin kirjoja ja huomasin useammassakin esipuheessa mainittavan, että "vaikka kesäloma alkaa, oppiminen ei lopu koskaan". Kirjankustantajat tekevät oman osansa, jotta oppikirjakauppa pyörisi myös kesällä.

Minä päätin tukea tätä bisnestä ja ostaa J:lle kuvan kaksi kirjaa. Vasemmanpuoleinen on 300-sivuinen askarteluraamattu, jossa on kaikentyyppisiä tehtäviä. Oikeanpuoleinen sisältää nimensä mukaisesti pelkkiä labyrinttitehtäviä.

J tykkää kirjoista hurjasti. Labyrinttikirja on jo puoliksi tehty, kun poika innostui sokkeloista ja oikeiden reittien etsimisistä kovasti. Kieltämättä vähän yllätyin, miten keskittyneesti hän alkoi sokkelo-ongelmia ratkaista ja kuinka nopeasti hän tajusi, miten homma menee.

Kirjalöydöt olivat hyvä juttu - varsinkin, kun niiden parissa voi viettää aikaa ilman paineita siitä, miten syksyllä pärjää koulussa. Suomalaisilla kun on aika hyvin kokemusta siitä, että lukemaan voi oppia ja elämässä menestyä, vaikka aloittaa koulun vasta seitsemänvuotiaana.

2 kommenttia:

The Sugar Antelope kirjoitti...

B&N on kylla aivan huippu!
Itsekin olin pikkulapsena aivan innoissani noista tehtavakirjoista ja toivoin niita jopa synttarilahjoiksi :) Myohemmin innostus jatkui koulutehtavien muodossa ja tein koulukirjojen tekematta jaaneet tehtavat kesaloman alkaessa :D

S kirjoitti...

Juu, olin iloisesti yllättynyt kivojen tehtäväkirjojen määrästä ja laadusta. Suuri maa, suuri tarjonta.

Apua, oletpa ollut ahkera koululainen :)

Related Posts with Thumbnails