perjantai 22. heinäkuuta 2011

Aku-setä on taas juonut liikaa sitruunasoodaa

MUOKKAUS: Hassua, sain sähköpostiini viestin kommentista tähän postaukseen, mutta se ei jostakin syystä näy kommenttilaatikossa. Kommentoija pyysi kiinnittämään huomiota siihen, että sitruunasooda on oikeastaan väärä nimitys, kun sooda viittaa enemmän hiilihapolliseen juomaan - ja on aivan oikeassa! Kiitos tarkennuksesta! Sitruunasoodan sijaan tässä postauksessa pitäisikin puhua limonadista. Sitähän se englanniksikin on: lemonade.


Suomessa taitaa olla tällä hetkellä aika kuuma, ja tokihan täälläkin lämpöä riittää.

Olen todennut, että yksi kuuman ilman raikkaimpia juomia on ehta, sitruunoista puristettu sitruunasooda, ei siis mikään hiilihapotettu sitruunalimu.

Suomessa tai Virossa en muista limonadia juoneeni koskaan, mutta täällä sitäkin enemmän. Kaupoista sitruunasoodaa saa eri tuotenimillä (esim. tätä on meillä juotu), ja yleensä juomaa on myös ravintoloiden juomalistoilla. Mikäs on tarjotessa, kun tällä kantilla maailmaa hyvin satoa tuottavia sitruunapuita kasvaa melkein jokaisella tonttitilkulla.

Paikallislehdessämme oli pari päivää sitten useampikin resepti kotitekoisen sitruunasoodan tekoon. Laitanpa tässä teille jakoon yhden niistä.

Reseptissä käytettyjen ainesosien määrät tuntuvat varmaan omituisilta. Se johtuu siitä, että täällä käytetään desilitrojen ja litrojen sijaan mittayksikkö cup, joka on suunnilleen 2,4 desilitraa. Olen kääntänyt täkäläiset mitat desilitroiksi tällä muuntimella. Mittoja voi varmasti kukin tykönään pyöristää haluamaansa suuntaan.

- 2,96 dl hienoa sokeria
- 1,2 dl kiehuvaa vettä
- 10,65 desilitraa kylmää vettä
- 3,55 dl tuoretta sitruunamehua

Sekoita sokeri kiehuvaan veteen ja sekoita niin kauan, että sokeri sulaa veteen. Lisää sokeriveteen kylmä vesi ja sitruunamehu. Sekoita hyvin.

Jäähdytä ja juo jääpalojen ja sitruunasivujen kera.

Lehden vinkkien mukaan tätä perus-sitruunasoodaa voi halutessaan tuunata esimerkiksi mansikoilla, vadelmilla tai vaikka tummalla rommilla.

4 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Huippu blogi sulla! :) Eksyin tänne ihan sattumalta ja nyt oon jo tovin jos toisenkin kahlannut läpi sun postauksia. Jes, tästä mä tykkään :)

S kirjoitti...

Kiitos, kiva kuulla, tervetuloa tänne !

Rännumees kirjoitti...

:o)

Nyt selvis miks mun kommentti ei tullut tänne. Mulla on koneessa "no script" esto-ohjelma enkä huomannut antaa bloggerille lupaa skripteihin.

S kirjoitti...

Rännumees, hauska nähdä sinua täällä pitkästä aikaa ja kiva, että syy kommentin näkymättömyyteen selvisi!

Related Posts with Thumbnails