maanantai 14. marraskuuta 2011

La Dolce Vita

Maalaistollo on välillä hoomoilasena, kun tajuaa, mitä kaikkea sitä saa elämässään kokea. Niin kuin vaikkapa päivän retken Kalifornian Sonoman laakson viinitiloille.

 

Tiloja pääsin kiertämään lauantaina, kun hyppäsin yhdeksän muun suomalaisnaisen kanssa tilausautoon, joka vei meidät Piilaaksosta Sonomaan.

 

Sonoman kaupunki on Piilaaksosta kahden tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen. Kaupungissa ja koko Sonoman laaksossa on viinitiloja loputtomiin. Me suunnittelimme käyvämme 3 - 4 tilalla, mutta ehdimme vain kahdelle. Paikasta toiseen siirtymisiin ja lounastamiseen menikin yllättävän paljon aikaa.

 

Mutta eipä se haitannut. Ei viinitiloille kannata tuli hännän alla mennä juoksemaan. On leppoisaa istua kaikessa rauhassa tilan terassilla, jutella mukavia ja tietysti maistaa tilan tuotteita. Ja kyllä - näin marraskuussa pystyy täällä vielä istumaan terassilla, takki päällä tosin.

 

Kaliforniassa on kaksi tunnettua viinialuetta. Sonoman laakso on toinen, ja vielä tunnetumpi ja ehkä arvostetumpikin on Napan laakso.

 

Viinitiloja kummassakin laaksossa on joka lähtöön, aina aivan pienistä perhetiloista jättimäisiin suurtiloihin. Näin marraskuussa oli rauhallinen aika käydä seutua ihmettelemässä, sillä ruuhkaisin turistisesonki tiloilla loppuu lokakuussa, kun rypälesadot on saatu korjattua. Hauska olisi joskus käydä sadonkorjuujuhliakin katsomassa, mutta toisaalta tähän aikaan vuodesta mukavan väljää.

 


Meidän seuruemme kävi Gloria Ferrer Wineryssä sekä Ravenswood Wineryssä. Ensin mainitulla tilalla valmistetaan kuohuviinejä. Ravenswood puolestaan on "tavallinen" viinitila.

Tämän postauksen kaksi viimeistä kuvaa on Ferrerin pihalta, muut Ravenswoodista. Kauniita värejä oli maisemassa, kun rypälepensaikot olivat alkaneet värjäytyä syksyisemmiksi. Kalkkarokäärmeitä ei Ravenswoodissa näkynyt, vaikka pihalla niin varoiteltiin.

Minun tapauksessani viinimaistelu menee sikäli haaskuuseen, että en osaa tehdä mitään eroa 8 ja 180 dollarin viinin välillä. Rypälemehu mikä rypälemehu. Silti kokemus oli mahdottoman kiva. Samalla päivä oli ensimmäinen, jolloin olin K:sta erossa aamusta iltaan. Ehkä sen voi melkein kaksivuotiaan kanssa jo sallia.

Posted by Picasa

3 kommenttia:

paivi kirjoitti...

Muutama viikko sitten kavin kahtelemassa ruisleivan tekoa ja samassa tapahtumassa tasta reissusta keskusteltiin. Satuikko olemaan siela paikalla? Mukavan rentouttavalta ja hauskalta reissulta kuulosti :)

S kirjoitti...

Paivi, enpä ollut siellä, mutta samoissa porukoissa on pyöritty :) Hyvä reissu oli ja näitähän voi jatkossakin järjestää.

Pabe kirjoitti...

Kaliforniassa on toki muitakin tunnettuja ja hyviä viinialueita kuin nämä kaksi. Me olemme kierrelleet nyt useasti Livermoressa jossa homma on vielä vähän maanläheisempää (ja myös halvempaa) kuin turistialueilla Napassa ja Sonomassa. Itse asiassa Kalifornian 48 countyssä viljellään viiniä ja niihin kuuluu 107 eri viinialuetta. Esim. Paso Robles ja Santa Barbara on kuuluisia etelämpänä ja monia monia muita tässä lähelläkin. Suosittelen poikkeamaan myös vähemmän tunnetuille alueille joissa vielä aika usein maistelun saa ilmaiseksi.

Related Posts with Thumbnails