sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Lisäys listaan

Kiitos Väikiksen edelliseen kirjoitukseeni jättämän kommentin, on pakko heti lisätä mitä hyvää Virosta tulee -listaan eräs tunnettu virolainen.

Haapsalussa syntynyt ja kasvanut Ilon Wikland on Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittaja. Wiklandin nimi ei välttämättä sano mitään, mutta Katto-Kassisen, Veljeni Leijonamielen ja Ronja Ryövärintyttären kirjojen kuvitukset ovat monilla täysin selvänä mielessä.

Haapsalun kaupungissa on ollut muutaman vuoden Iloni imedemaa -niminen keskus, jossa on esillä Wiklandin Viron valtiolle lahjoittamia töitä. Ymmärtääkseni keskuksessa on myös lapsille kaikenlaista tehtävää, jonkinlainen teemapuisto on siis kyseessä. Enempää en osaa sanoa, sillä en ole paikassa vielä käynyt, eikä imedemaan nettisivu minusta kovin selkeästi kerro, mitä paikan päällä voi puuhata. Onko joku käynyt?

Kun joskus pari vuotta sitten tajusin tämän Wikland-Lindgren-yhteistyön, minulla meni Lindrenin kirjojen kuvituksen katselu aivan uusiksi. Olin aina ajatellut, että kuvituksen taustalla ovat ruotsalaiset maisemat, mutta Wikland itse on kertonut, että hänen töihinsä ovat vahvasti vaikuttaneet Haapsalussa vietetyt lapsuuden päivät. Somat puutalot ja mansikkapellot eivät olekaan idyllistä Ruotsia, vaan kesäistä Länsi-Viroa.

Ja jos Wiklandin kuvissa näkyy huippuhieno rautatieasema, se on tietenkin Haapsalun käsittämättömän komea ja mielikuvitusta ruokkiva tsaarinaikainen asema.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Käytiin viime vuonna Haapsalussa ja ko keskuksessa. Sellainen pieni ja söpö. Oli pieni näyttely ja Lidgren-henkinen leikkipaikka. Pihalla tarinakaivo, pari askartelutupaa ja lekki/kisajuttuja. MIelestäni on kiva rauhallinen paikka. Lapsemme olivat 10 ja 6, mutta ei se iästä ole kiinni.Tykkäsin. Pelkästään sen takia ei ehkä kannata mennä, mutta Haapsalu on muutenkin niin söpö kaupunki. Linnanrauniot ja siellä lasten leikkipaikka, rantapromenadi, Müüriääre kahvila, vanha asema ja sielä lähellä uimaranta. Mahtava paikka viettää kesäpäivää ja Tallinnasta sopivan ajaomatkan päässä. T. lukija JKL.stä

S kirjoitti...

Mainiota, kiitos tästä! Haapsalussa olen käynyt muistaaseni vain kerran, mutta kuvaamasi kaltaisen kesäreissun voisi ilman muuta tehdä.

Related Posts with Thumbnails