maanantai 11. kesäkuuta 2012

Pariisi, osa 3, Notre Dame ja Eiffelin torni

En ollut aiemmin käynyt Pariisissa, joten kolmen yön matkalla ei ollut kovin kunnianhimoisia tavoitteita. Lähinnä halusin nähdä "ne pakolliset" ja saada jonkinlaisen kuvan kaupungista kokonaisuutena. Siinä kyllä onnistuttiin. Yksi Pariisin pakollisista kohteista on Notre Damen katedraali. Pariisia halkovan Seine-joen Cité-saarella sijaitseva pyhättö on valmistunut vuonna 1325. Siinä on historiaa kerrakseen. 


Katedraalin seinät ovat tietysti täynnä ränninä ja pahojen henkien pelottimina toimivia gargoyleja (mikä se muuten on suomeksi?) 


128 metriä pitkä katedraali on paljon hienompi sivusta ja takaa kuin suoraan edestä. 


Komeaa ikkunaa on, sano. 


Notre Damen sisälle luikerteleva turistien jono veti sen verran vilkkaasti, että kannatti lähteä sisälle kurkistamaan. Kirkko näytti minusta sisältä paljon suuremmalta kuin ulkoa. Messu oli käynnissä. Mahtaa olla todella harrasta, kun miljoona turistia ramppaa, rapistelee ja suhisee kirkkosalin reunoilla. 


Kynttilän sai halutessaan sytyttää. Kirkon sisällä oli myös kolikoilla toimiva automaatti, jolla sai lyödä itselleen muistorahan katedraalissa käynnistä. Jotenkin rihkama-automaatti 700 vuotta vanhassa kirkossa tuntui hieman mauttomalta. Vaan minä en olekaan paavin kirkon tulisieluisin fani. 


Mutta hallelujaa, synneistä pois! Jos jokin on pakko Pariisissa nähdä, niin tietysti Eiffel-torni. Eikä sitä oikein voi olla näkemättä, sillä vuoden 1900 maailmannäyttelyyn valmistunut 324-metrinen tötterö näkyy melkein joka paikkaan Pariisissa. 


Tornin on tietysti nähnyt lukuisia kertoja televisiossa, lehdissä ja vaikka missä. Siksi hieman pelottikin, tulisiko tosielämän kohtaamisesta tornin kanssa lattea lässähdys. Vaan eipä tullut! Torni oli minusta paljon elegantimpi ja sirompi kuin kuvittelin, kaunis suorastaan. Tosi hienoa sitä oli katsella ja fiilistellä. 


Tutustuimme Eiffeliin lauantai-iltana, jolloin tornin edustan puistossa näytti olevan todella leppoisa ja hyvä meininki. Kansaa kertyi paikalle koko ajan lisää patonkeineen, juustoineen ja viinipulloineen. Oli kaveriporukoita ja perheitä. Ei pöhkömpi piknik-paikka, sanoisin. 
 


Illan saapuessa Eiffel-torniin syttyivät erilaiset valot eikä näkymä muuttunut päivänvalosta yhtään huonommaksi. 
 
Posted by Picasa

4 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Eippeli joo, ihan kiva, mutta Notre Dame oikeasti hämmästytti kun kävin tuol joskus 10 v sitten! Kuvista ei pysty tajuamaan miten älyttömän iso se on. Pooooh!

S kirjoitti...

Zepa, olen samaa mieltä. Kuvista ja edestä tornien puolelta katsottuna se näyttää ihan "peruskatedraalilta", mutta onhan se tolkuttoman suuri.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedätkö, että se sama arkkitehtitoimisto, joka suunnitteli Eiffelin tornin, suunnitteli aikoinaan Valassaarten majakan? Minusta ajatus on suorastaan hilpeä.
T-täti

S kirjoitti...

Arkkitehdin on pakko painaa pitkää päivää :) Mutta onhan se majakkakin korkea rakennus!

Related Posts with Thumbnails