maanantai 16. kesäkuuta 2008

Lehtiasioita

Tykkään sanomalehdistä ja koetan niitä täälläkin mahdollisimman paljon seurata. Tässäpä muutamia huomioita, mitä tähän mennessä on tullut lehdistä tehtyä.

- Viron sanomalehtien liittoon (Eesti ajalehtede liit, EALL) kuuluu 46 lehteä, joukossa myös ilmaisjakelulehtiä. Vertailun vuoksi: Suomen Sanomalehtien Liittoon kuuluu 199 lehteä. Väkilukuun suhteutettuna lehtien määrä taitaa olla täällä aika samoissa Suomen kanssa. Joku prosenttilaskua osaava voisi antaa täsmällisempiä lukemia, ei humanisti pysty...
- 46 lehdestä seitsemän katsotaan olevan valtakunnallisia. Näitä ovat Eesti Päevaleht, Postimees, SL Õhtuleht, Äripäev, Vesti Dnja, Molodjozh Estonii ja venäjänkielinen Postimees.
- Lehdet näyttävät olevan järjestään tabloid-kokoisia. Broadsheetiä (Suomessa tavallista lehden kokoa, kuten HS, TS) en ole nähnyt vielä missään.
- Valtakunnallisen lehden toimittaja tienaa keskimäärin 1 069 euroa kuussa. Maakunta-, viikko- ja ilmaisjakelulehtien toimittajat tienaavat paljon vähemmän.
- Suurin mainostaja sanomalehdissä on ruokakauppaketju Selver. Kakkosena tulee autopulju Veho. Kymmenen suurimman mainostajan listalla on myös toinen suomalainen, Masku, sijalla yhdeksän. Tuokohan Sukari tännekin ideapuistonsa maakuntia kehittämään...
- Eesti Päevaleht (EP), jonka tilaajia tällä hetkellä olemme (ja mistä johtuen mediaseurantani tuppaa olemaan vähän yksipuolista, sori), on sivumäärältään ohut suomalaisiin verrattuna. Esim. tänään sivuja on 22 ja koko siis tabloid. Varsin näpsä lukupläjäys yhdelle päivälle. Mikä parasta, lehti on nidottu, joten toimii hyvin vessalukemisenakin :)
- Silmiinpistävää on, että eri lehtien välissä julkaistaan aivan huimia määriä liitteitä ja ne ovat hyviä. Esimerkiksi EP:ssä ilmestyy viikoittain komea kulttuuriliite. Samoin on Eesti Ekspressissä, joka ilmestyessään torstaina on kuin tiiliskivi kaikkine liitteineen.
- Suhteessa sivumäärään EP näyttää panostavan aika komeasti pääkirjoituksiin ja pääkirjoitussivun asiantuntija-artikkeleihin. Tänäänkin on aliota ja yliötä aukeamallinen.
- EP ei tabloid-koostaan huolimatta vaikuta yhtään iltapäivälehtimäiseltä. Tykkään kovasti lehden ulkonäöstä.
- Hassu piirre: onnitteluilmoitusten joukossa on lähes päivittäin lehden synttärionnitteluilmoituksia omille työntekijöilleen. Vähän hankala kuvitella, että Suomen isot sanomalehdet onnittelisivat työntekijöitään ties miestä asioista oman lehden palstoilla. Eihän sinne muita ilmoituksia enää mahtuisikaan.
- Ja se tärkein - sarjikset. EP:ssä ilmestyy Dilbert, Viivi ja Wagner, Karvinen, Harald Hirmuinen ja Piraija Klubi.

Öh, ketähän tämäkin nyt kiinnosti. No, tulipa itse tutustuttua aiheeseen pykälän paremmin.

****

Sitten päivän kotiuutiset. T on ihan räkäinen ja tekee töitä kotoa käsin. Tässä vaimo taas todisti tekniikan ihmeellisyyttä, kun mies veti ruokapöydän äärestä aamutakki päällä puhelinkokousta, jonka osallistujat olivat ympäri Eurooppaa.

Minä kävin aamulenkillä ekaa kertaa eilen löytämäni leipomon tehtaanmyymälässä, josta tarttui mukaan herkullisia uunituoreita kinkkutäytteisiä voisarvia. Voi olla, että pitää käydä toistekin :)

J:n kääntymistä selältä vatsalleen odotetaan edelleen henkeä pidätellen. Se on jo niin liikuttavan liki. Seuratkaa uutisointiamme!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viivin ja Wagnerin one-linerit viruksi käännettyinä lienevät huumoripitoisia jo sinällään.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista. Toki kiinnostaa virolaisten kollegoiden palkka, varsinkin, kun Suomessa alkavat syksyllä TES-neuvottelut. Viron hintataso ei liene kolmasosaa Suomen hintatasosta? Suomessahan toimittajien keskipalkka jo jossain päälle kolmen tonnin, mutta tuota vääristää pääkaupunkiseudun korkeampi palkkataso.

Related Posts with Thumbnails