lauantai 5. heinäkuuta 2008

Laitapuolen kulkijoina

Tänään tuli tosissaan havahduttua ilmiöön, johon niin kovin helposti notkahtaa: samoissa paikoissa kulkemiseen. Tallinnan vanhassa kaupungissa olemme kesän mittaan käyneet monesti, mutta jotenkin sitä aina junnaa tismalleen samat kadut, Toompean maisemapaikat ja Raekojan aukion kulmat.

Päädyimme kävelemään mm. Lai-kadun satamanpuoleiseen päätyynsä saakka ja sieltä Tolli-kadun kautta Uus-katua takaisin keskustaan päin. Matkahan ei todellakaan ole kummoinen, mutta niin vain vastaan tuli aiemmin käymättömiä maisemia. Samalla huomasi myös sen, että 98 % turisteista viettää aikansa aivan Raekojan liepeillä, sillä sataman suunnalla vanhan kaupungin reunoilla oli erittäin hiljaista.

Käykääpä Lailla kävellessä vilkaisemassa Tallinnan kaupunginteatterin sisäpihalle. Siellä on sellainen hassu vähän amfiteatterin oloinen valtava ulkoalue, jossa on joku näytelmälavastus ja kahvila reunassa. Lain varrella teatterin edustalla huomasimme katuun upotettuja kaupunginteatterin esittämien näytelmien "hautakiviä". Ne olivat hauskoja: kivissä kerrottiin näytelmän nimi, mistä mihin sitä oli esitetty ja kuinka monta esityskertaa. Myös teatterin sisäänkäynti (vai oliko se lippukassa, ei valjennut) oli huisan hieno, kannattaa kurkata, jos oven sattuu huomaamaan.

Lai-kadun päässä sijaitsevan Olevisten kirkon torniin pääsee 15 kruunulla katselemaan maisemia. Se rykäys tosin vaatii hieman reisilihaksia, mutta maisemat sieltä ovat varmasti hienot. Meiltä jäi kipuaminen vielä tällä kertaa tekemättä, kun J:lle tuli siinä kohtaa nälkä.

Pikk-kadun sataman päässä voi bongata autolautta Estonian muistomerkin. Uus-kadun varrella on hassu polkupyörävuokraamo, josta voi vuokrata ns. kokouspyöriä, joilla polkee muistaakseni kuusi ihmistä samaan aikaan. Kyseessä ei ole tandem-pyörä, vaan polkijat istuvat ringissä. Jollakulla insinöörillä on ollut todellinen tähtihetki sitä suunnitellessa.

Kaikkiaan päivän toteamuksena voi sanoa, että kannattaa kierrellä vanhan kaupungin laitoja. Siellä on kuumimpaankin turistiaikaan rauhallista ja nähtävänä on hienoa kaupunginmuuria, torneja ja portteja sekä paljon kiintoisia taloja, kulmia ja porttikonkeja.

Lisäksi tiedämme nyt, että parkkisakko Tallinnassa on 480 kruunua ja että Toompealla sijaitsevan kreikkalaisen Syrtakin ravintolan viininlehtikääryleet ovat oikein hyviä ja että J ei herää, vaikka vieressä pauhaavat ortodoksikirkon muhkeat ehtookellot.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vau. Innostavia huomoita. Täytyypä pitää mielessä. Ihme otuksia ovat vauvat unenlahjoineen. Aika erilaisia keskenään myös.

E:n äiti M

Anonyymi kirjoitti...

Jotkut vauvat nukkuvat, jotkut eivät. Meillä poika lopetti päiväunet 2 vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä. Nyt uinutaan 11 tunnin yöunia. Sehän tarkoittaa vanhemmille noin kolme tuntia omaa aikaa.

Jessica kirjoitti...

Kiinnostavaa luettavaa, itse asuin Tallinnassa 2005-2007 ja harmikseni silloin en vielä blogia kirjoitellut. Kaikki on erilaista Suomeen verrattuna vaikka välissä on vain pieni läntti vettä.:) Tuntuu että kaupunki on muuttunut suunnattomasti jo muutamassa vuodessa.

Related Posts with Thumbnails