torstai 14. elokuuta 2008

Nuo naiset korkokengissään

Yksi tyypillisimpiä virolaisnaisia koskevia stereotypioita on se, että he ovat aina viimeisen päälle laitettuja ja kulkevat korkokengissä.

Reilun kolmen kuukauden Tallinnassa asumisen jälkeen voin todeta, että asiassa on totuuden siemen, mutta vain pieni. Kyllä, keskimäärin tallinnalaisnaiset näyttävät mielestäni huolitellummilta kuin suomalaiset kanssasisarensa, mutta ei ero nyt mikään aivan valtava ole. Kun menee tavallisen lähiön tavalliseen ruokakauppaan, niin ihan arkisen hapsottavasti virolaisnaiset siellä kulkevat.

Mutta kyllä joka kauppareissulla näkee myös paljon naisia, jotka tulevat kauppaan korkokengissä ja suomalaisen mielestä jotenkin tavallista hienommissa vaatteissa. Tuo raja on muuten kummallinen: toisen mielestä jokin asu on ihan tavallinen siisti asu, jolla ihmisten ilmoile mennään, kun taas toinen kokee sen "hienona".

Keskikaupungin katukuvassa suomalaisen tunnistaa lähes sataprosenttisen varmasti. Suomalaisen kansallipuvun osia ovat erityisesti Marimekon tuotteet ja Crocs-sandaalit (ja miehillä joskus vielä vyölaukut, joista jo luulin ihmiskunnan päässeen, mutta ei...). Suomalaisen tuntee myös jostakin hankalasti määriteltävästä tyylistä, jonka vain tunnistaa, vaikkei tasaraitaa yllä olisikaan.

Joidenkuiden kanssa on tullut puhetta siitä, ovatko Marimekon tuotteet täällä edullisempia kuin Suomessa. En tosiaan tiedä, sillä en edelleenkään ole nähnyt Tallinnassa missään myytävän Marimekkoa saati että olisin nähnyt erikoisliikettä. Kyllä Marimekkoa varmasti jostain täältä saa, mutta toisaalta raitatavaran vähäisyys on minusta aika kuvaavaa. Minun on kovin vaikea kuvitella virolaisnaisten kulkevan puuvillaisessa unikossa tai pukeutuvan jokapoikaan. Kun kiskaisen lenkille ylleni oman sinivalkoisen tasaraitani, tuntuu, että huudan kilometrin päähän olevani suomalainen.

Kun siis tulee Tallinnaan, voi pukeutua juuri niin naisellisesti ja "hienosti" kuin haluaa eikä kukaan taatusti katso nenänvartta pitkin. Mutta kukin tyylillään, kyllä maailmaan mahtuu sekä korkkareita että crocseja.


(Aamutuimaan en sentään kirjoittele, vaan tämä on ajastettu postaus.)

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails