torstai 25. syyskuuta 2008

Synkeä Suomi

Suomalaisena Virossa on nyt omituinen olla. Paikallisten kanssa en ole viime päivien tapahtumista päässyt puhumaan, mutta kovin synkkänä kotomaamme tällä hetkellä näyttäytyy.

Kauhajoen tapahtumat ovat olleet ykkösuutinen täälläkin. Eesti Päevaleht nosti sen sekä eilen että tänään pääkirjoituksen aiheekseen ja kertoo tapahtumasta muutenkin laajasti. Lehdellä on paikan päällä oma toimittajansa ja kuvaajansa, mikä sekin kertoo -kamala sanoa- kiinnostavuudesta täällä. Virolaisia uutisessa koskettaa myös se, että Kauhajoella opiskelee ammattikoulussa useampi kymmenen virolaista nuorta. Heidän tuntojaan on tietenkin lehdissä käsitelty.

Toinen virolaisia ihmettävä asia on hihhuli-dosentti Johan Bäckmanin muutama päivä sitten Virossa julkaistu teos Pronssisoturi, jossa hän väittää, että Viro ei ole koskaan ollutkaan neuvostomiehityksen alla. Bäckmanin touhut ovat niin ihmeellisiä, että sanattomaksi vetää.

Minä olen seurannut Kauhajoki-uutisointia Suomen tiedotusvälineistä ja täytyy sanoa, että jos olisin Hesarin tilaaja, tilaus varmaankin loppuisi nyt. Eritoten tänään Hesarin nettiuutisointi Kauhajoesta on alkanut osoittaa oksettavia, lopullisesti iltapäivälehtimäisiä piirteitä. Lehden eilinen valinta poistaa paperilehden etusivulta mainokset ja laittaa Kauhajoki-uutinen tilalle sai minut kihisemään kiukusta. Siinä onnistui ampuja-Matti saamaan juuri sen mitä halusikin.

Tällä hetkellä olen nettiuutisoinnissa tyytyväisin Yleen, joka on mielestäni onnistunut välttämään mauttomimmat otsikoinnit ja sosiaalipornot ja malttoi tänään jopa siirtää Kauhajoen pois ykkösuutisen paikalta, tosin ei kovin pitkäksi aikaa.

Ehkä lehdet ovat jotakin Jokelasta oppineet, sillä näyttäisi siltä, että aivan samanlaista paniikinomaista minuutti minuutilta -uutisointia ei ole ollut ja mielestäni esimerkiksi koulun oppilaiden, surmansa saaneiden tuttujen ja paikkakuntalaisten haastatteluja on ollut paljon Jokelaa vähemmän. Eipä ole kuulunut myöskään kauhajokelaisten kritiikkiä tiedotusvälineitä kohtaan. Tai ehkä aikaa on kulunut vielä liian vähän.

Voi kunpa ei koskaan enää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn oksetukseesi ja mielipiteeseesi Hesarin linjasta. Meinasi laatta lentää, kun näin etusivun. Innoittamanasi harkitsen tilauksen lopettamista.

M, Tku

Anonyymi kirjoitti...

Sano paikallisille tutuille terveisiä, että valtaosa suomalaisista on kuitenkin sitä mieltä, että Bäckström on ääliö, jonka soisi hyppäävän kaivoon.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti minuutti minuutilta uutisointi toteutui jälleen kerran, eli sikäli Jokelasta ole mitään opittu. Meitä täällä muutama opiskelija yritti avittaa Treen yo:n journalismin tutkimusyksikköä saamaan minuutin välein päivittyviä nettisivuja kiireesti talteen myöhempää analysointia ja tutkimusta varten. Kävi nimittäin ilmi aikoinaan Jokelan tapausta tutkittaessa, että läheskään kaikki (edes suuret mediatalot) eivät säästä vanhoja nettisivujaan, vaan ne tuhoutuvat sitä mukaa kun uutta päivitetään. Tästä voi päätellä vain sen, että kyseiset medialinnakkeet eivät ilmeisesti ole itse halukkaita omia tekemisiään jälkikäteen analysoimaan. Pääasia, että nettiin on ehditty oksentamaan kaikki mitä mieleen tuli ja reaaliajassa. Surullista.

Keskiviikkoaamuna olin bussissa korvat höröllä, kun kaksi noin nelikymppistä äitiä jutteli selkäni takana Kauhajoen tapahtumista. Sisäinen kovalevyni tallensi keskustelun kutakuinkin näin:
- Katsoitko eilen Maikkarin uutisia? Kyllä ne olivat sitten kamalia ne uutisankkurit, kun sillä tavalla sitä (sisä)ministeriä hiillostivat! Eihän se nyt sen vika ole, kun joku hullu ampuu!
- Joo, mutta ei se vielä mitään. Olisitpa kuullut päivällä radiosta, kun ne kävivät vähän väliä TAYS:ssa tenttaamassa lääkäreitä, että mikä on tilanne. Sehän on päivänselvää, etteivät ne lääkärit semmoisia tietoja voi toisista ihmisistä kertoa!
- Eikös niiden toimittajien kuuluisi välittää tietoja tai jotain eikä ahdistella ihmisiä?

Tämän jälkeen naiset siirtyivät keskustelemaan yhtä intensiivisesti tyttäriensä koululäksyistä. Minulle huomionarvoisinta oli, että keskiverto mediankuluttaja on ainakin tämän esimerkin valossa arvostelukykyinen, eli kaikki eivät halua tietää kaikesta kaikkea. Se on median tai ainakin kellastuneen median ruokkima mielikuva.

T, Lundo/Tre

S kirjoitti...

M: Me jo aiheesta keskustelimmekin. Tuen sua päätöksessä! :)

Anonyymi: Juu, jokseenkin noita sanoja käytän.

T: Hyvin kiinnostavaa tuo nettisivujen taltioiminen. Se on myös noin yleisen inhimillisen historian taltioimisen kannalta harmillista, että mitään jälkeä noista uutisista ei jää, saati sitten journalismin tutkimuksen kannalta. Ja totisesti niistä voisivat mediatalot jotakin oppia - jos haluavat.

Luulen kanssa, että taviksella ei olisi mitään tarvetta tietää mässäilevimpiä yksityiskohtia. Arvelen, että jos vain kerrottaisiin keskeisimmät faktat, kukaan ei välttämättä edes alkaisi kysellä yksityiskohtien perään. Mutta nyt pitää kertoa ampujan liikkeet minuutti minuutilta ja kuinka monta osumaa oli kussakin ruumissa yms.

Related Posts with Thumbnails