tiistai 16. syyskuuta 2008

Tallinna-lukemia


Taas seuraa lainauksia Eesti Päevalehdestä, jossa tänään oli kiintoisia tilastoja Tallinnan 2007 "aastaraamatusta" eli vuosikirjasta (mikä voinee tarkoittaa kaupungin toimintakertomusta, en tiedä).

Tallinnassa on 401 372 asukasta, mikä on 29,9 % Viron asukasmäärästä. Tallinnalaisista virolaisia on 52,3 %, venäläisiä 38,5%, ukrainalaisia 3,9 %, valkovenäläisiä 2,1 % ja loput muita.

Viime vuonna Tallinnassa yöpyi 474 540 suomalaista, mikä lukema tekee meikäläisistä ylivoimaisesti suurimman ulkomaisten yöpyjien joukon. Seuraavaksi eniten kävi ruotsalaisia, n. 63 000 yöpymistä, sitten mm. saksalaisia, isobritannialaisia ja norjalaisia. Tuon listan muuten voi todella uskoa todeksi kävelemällä kesäisenä viikonloppuna vanhassakaupungissa. Esimerkiksi brittiläiset miesten polttariseurueet olivat kesällä täällä todella tavallinen näky.

Tallinnalaisen keskimääräinen kuukausipalkka oli viime vuonna 13 068 kruunua, eli 835,05 euroa. Määrä on noussut tasaisesti koko 2000-luvun. Vuonna 2003 keskipalkka oli 8 281 kruunua. Mutta eihän tuo vieläkään -totisesti- päätä huimaa.

Kun palkat nousevat, näyttävät nousevan myös autojen määrät. Viime vuonna Tallinnassa oli 481 autoa tuhatta asukasta kohti. Neljä vuotta sitten lukema oli 366. Eikö tuo ole prosentuaalisesti aika reipas nousu?

Poliisin rekisteröimiä rikoksia tapahtui viime vuonna 18 761, mikä on 10,9 % vähemmän kuin edellisvuonna. Tilastojen valossa näytettäisiin siis olevan parempaan menossa. Tappoja ja murhia rikoksista oli 32. Suurin osa rikoksista oli varkauksia, joita oli 10 761.

****

T ja minä kävimme tänään hammaslääkärissä. Itselläni on niin kevyt olo leukapielissä, kun suusta poistui noin kilo hammaskiveä. Muuta ei onneksi tarvinnut tehdä. Mutta sen vain sanon, että hammaslääkärissä on aina yhtä kamalaa, vaikka nytkin porien ja kaapimien takana oli mitä miellyttävin, luultavasti itseäni muutaman vuoden nuorempi naishammaslääkäri.

Perheelliset lukijat: miten saadaan puolivuotiaan lapsen suu auki, jotta siellä olevaa kahta hammasta voisi harjata? Parin ekan hampaidenharjauspäivän jälkeen J on päättänyt, että harjakset suussa eivät ole hänen juttunsa. Aikuinen on aika voimaton, kun tenava nipistää suun kiinni ja tuo vielä kädet kasvoille, että ei varmasti tarvitse tulla yrittämään.

Oheinen kuva on vielä sunnuntaiselta kirpparireissultani. Otoksessa näkyy Tallinnaa tyypillisimmillään. Vanhan puutalonalueen rinnalla voi aivan mainiosti kohota moderni bisneslasipalatsi.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Naurattamallahan se suu aukeaa. Bonuksena tulee vielä behavioristinen ehdollistuminen siihen, että hampaiden pesu on huisin hauskaa.

Perheellinen M, Tku

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, minä puhallan naamaan että suu aukeaa. Ongelma meillä on se että O työntää kielellä harjan pois, ei niinkään harjan saaminen suuhun. Tuumii L.

S kirjoitti...

M: Naurattamista on kokeiltu, mutta ei ainakaan tällä hetkellä auta, kun J tietää, mitä on tulossa. Täytyy keksiä vauhdikkaampia pomppuja ja sirkustemppuja :)

L: Tätä testaan seuraavaksi!

J kyllä järsii mielellään pitkät tovit hammasharjaa, mutta sieltä kädensijan päästä...

Anonyymi kirjoitti...

Yhden hampaallisen ja kahden hampaattoman äidin kommentti: meidän lapsi pitää suunnaattomasti hammastahnan mausta, sillä saa suun ainakin hetkeksi. Hammastahnana on ihanan ällö vähäfluorinen valmiste. Toki AA (erotuksena AB ja AD) piti myös harjasosista Nykyään on käytössä kahden harjan systeemi. Kun AA jyystää toista harjaa vanhemmat "tarkistaa puhtautta" toisella harjalla.

-J

J kirjoitti...

J&S kannattaa kahden harjan järjestelmää. L:n kanssa tämä on toiminut ok. Vain alahampaat on ongelma jatkuvan kielen harjauksen takia.

S kirjoitti...

Anonyymi ja J, kiitos kommenteista, mutta mulle toopelle ei nyt valjennut tuo kahden harjan systeemi. Siis kaksi harjaa suussa samaan aikaan?

Mutta eipä hätää, nyt otettiin lasten hammastahna käyttöön ja homma alkoi luistaa. Ei nyt aivan täysin vaivatta, mutta merkittävästi paremmin kuitenkin. J tykkää kovasti imeskellä hammastahnan makuista harjaa ja me koetamme varovasti saada vähän harjausliikettäkin mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kahden harjan systeemi toimii siten, että harjalla 1 harjataan hampaat ja harjaa 2 muksu saa itse käyttää valitsemiensa kohteiden harjaamiseen. Eli kun lapsi imeskelee ja heiluttelee omaa harjaa suussaan vanhempi vaivihkaa sivusta harjaa hampaat varsinaisella hammasharjalla. Muksun omaksi harjaksi sopii erityisen hyvin sellainen kahvaosalta leveä ja lyhyt lasten hammasharja. Sitä muksu ei pysty työntämään kovin syvälle suuhun.
T: S Espoosta

Anonyymi kirjoitti...

Meille sanottiin hammashoitolassa, että ihan pieni lapsi ei käytä hammastahnaa, koska lapsi vain syö sitä. Meillä on otettu hammastahna vasta nyt käyttöön, kun poika on melkein kolmevuotias. Meillä ei ollut ongelmia harjauksen kanssa. Suu on auennut kiltisti. Nyt alkaa olla melkein kolmevuotiaan omaa tahtoa ilmaisevia ei-päiviä. Raportoi P.

S kirjoitti...

Espoon S: Kiitos tarkennuksesta, nyt valkeni. Luulenpa, että vielä ei tuo kikka meillä toimisi, mutta ehkäpä myöhemmin.

P: Kovin ovat neuvot erilaisia. Me saimme neuvolasta ohjeen, että heti vain hammastahnaa kehiin, kun ensimmäinen hammas puhkeaa. En jaksa uskoa, että siitä mikroskooppisen pienestä häivähdyksestä tahnaa hammasharjalla olisi J:lle haittaa, vaikka hän sen nielisikin.

Anonyymi kirjoitti...

Neuvot ovat erilaisia. Olenkin sitä mieltä, että neuvolan oikeampi nimi on kysylä, sillä siellä kysytään, mitä olette tehneet, miten olette nukkuneet, mitä syötte ja niin edelleen, mutta harvemmin siellä neuvotaan. Niin, paitsi tietenkin patistellaan hoitovapaalta takaisin töihin. On huomannut P.

Related Posts with Thumbnails