tiistai 10. maaliskuuta 2009

Presidentin rouvan jyrähdys


Presidentin rouva Evelin Ilves on saanut tarpeekseen siitä, että uutisointi maan itsenäisyyspäivän juhlinnasta keskittyy lähes täysin presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsuttujen naisvieraiden mekkojen arviointiin. Lisäksi juhlissa olevat tiedotusvälineiden edustajat eivät anna juhlijoiden juhlia rauhassa, vaan salamat välkkyvät ja toimittajat tunkevat vieraiden juttusille liiankin kanssa. Ilveksen mukaan osa kutsutuista vieraista ei halua tulla juhliin siksi, että pelkäävät päätyvänsä lööppikuvaan typerä ilme kasvoillaan.

Evelin Ilves on tehnyt yhdessä miehensä kanssa päätöksen, että ensi vuodesta lähtien itsenäisyyspäivän juhliin pääsee vain Viron yleisradion televisioryhmä ja virallinen valokuvaaja. Keltainen lehdistö saa nuolla näppejään.

Rouva Ilves kertoi päätöksestä itse Postimees-lehdessä tiistaina ilmestyneessä pitkässä kirjoituksessaan, jossa hän muutenkin pohti itsenäisyyspäivän olemusta. Ilveksen mukaan itsenäisyyspäivän pitäisi olla päivä, jolloin rauhoitutaan miettimään, mitä on vapaus ja itsenäinen Viro.

Nyt onkin kiintoisa seurata, mitä eri tiedotusvälineet ovat mieltä. Jonkinlainen haloo asia varmasti nousee.

Kuvassa Ilveksen parikunta tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Jõhvissa (kuva tästä). Uudistus sekin, että juhlaa ei enää pidetä vuodesta toiseen Tallinnassa Estonia-teatterissa, vaan se kiertää maakunnissa.

4 kommenttia:

Tiina L. kirjoitti...

No mainiota, että otit tämän aiheen esille.

Minä istuin tänään Tallinna-Tartto -bussissa ja aikaa kun oli niin tavasin koko Evelinin jutun läpi Postimehestä. Luin ja ihmettelin.

En ole jaksanut seurata presidentinrouvan julkisuuskuvan kehittymistä tarkkaan, mutta silti on tullut sellainen käsitys, että rouva presidentinrouva on koko lailla hienohipiäinen.

Rouvan iltakostyymi, hölmö rannekoru, paljas käsi ja lyhyeksi kynityt hiukset eivät saaneet ns. keltaista lehdistöä huudahtelemaan autuudesta. Ja tästä rouva presidentinrouva ilmeisesti suuttui. Ei kirjoitettu nätisti.

Luin siis Postimiehen jutun ja jäin sitten miettimään Suomen Linnanjuhlia. Sitä miten naisten kilpavarustelu yhä huomiotaherättävimmissä iltapuvuissa on vuosi vuodelta vain kasvanut.

Tottahan se Evelin puhuu, että jos ainoa mielenkiinto itsenäisyyspäivän juhliin on kiinnostus pukuihin, vie puvut kyllä huomion pääasiasta.

Toisaalta, rouva presidentinrouva on järkyttynyt myös siitä, että kansa kutsuu juhlia pingviiniparaatiksi. Sellainen termi kun halventaa tätä pyhääkin pyhempää juhlaa.

Haloo??? Ketään kotona?

Mitä köyhän kansan eli rahvaan pitäisi tehdä itsenäisyyspäivänä? Istua television ääressä, kädet ristittyinä ja katsoa ruudulta kun kansakunnan Kauniit ja Rohkeat kättelevät tasavallan kuningasparia. Ja kyyneltä silmäkulmasta pyyhkien nyyhkyttää kiitollisena, miten arvovaltaista, kaunista ja ylevää tämä on.

Höh!

Evelin ei kyllä tällä ns. jyrähdyksellään saanut tämän raadin pisteitä.

Ei.

toteaa Otepään raati eli Tiina L.

Anonyymi kirjoitti...

Täysin ulkoisiin asioihin keskittyen jatkan, että rouva Ilveksen muodonmuutos herttaisesta ja jotenkin itsensä näköisestä naisesta kyllästyneen näköiseksi tibiksi on ollut tyrmäävä.

Anonyymi kirjoitti...

Täysin ulkoisiin asioihin keskittyen minäkin jatkan, että ainakin tuossa kuvassa rouva on upea ja puku on upea. Ja minusta, köyhästä kansalaisesta, on oikein mukavaa seurata pingviiniparaatia ja hienoja kolttuja ja kampauksia. Jos niitä voi seurata edes itsenäisyyspäivänä, niin kiva juttu! Itsenäisyys on hieno asia ja kun sitä juhlitaan, laitetaan hieno mekko päälle. Toki on muitakin hienoja ja hienomekkoisia juhlia mutta on se kumma, että jotkut jaksaa aina narista...

S kirjoitti...

Kiitoksia, kiintoisia kommentteja. Itsenäisyyspäivän juhlinta ei jätä kylmäksi kummallakaan puolella lahtea!

Proua Ilveksen mediakiellot eivät minusta tunnu olevan ihan tässä ajassa. Jostakin keltainen lehdistö ja muut juhlista ulos jätetyt tiedotusvälineet kuvansa ja juttunsa kuitenkin saavat. Ehkä olisi vielä voinut löytyä jokin toinen tapa tehdä sopuleiden hyökkäyksistä maltillisempia, jos kerran juhlarauhaa halutaan.

Se, että pressa järjestää juhlia, on minusta ihan ok. Lammasmaisesti käyttäytyvä kansa voisi sen sijaan katsoa peiliin ja keksiä parempia tapoja juhlia itsenäisyyttä. Kukaan ei pakota telkkarin ääreen. Ei kenenkään tarvitse odottaa, että valtio tai joku ylempi järjestää juhlat. Ne voi tehdä ihan itse. Enkä minä katso linnan juhlia tuntien itseäni nöyräksi alamaiseksi, vaan lähinnä viihteenä.

Ja vielä: onko itsenäisyysjuhlinnoilla yhtään mitään väliä ja minkä ihmeen takia jostain pressanrouvan juhlakoodeista kohkataan? Minusta sillä on se väli, että itsenäinen valtio näyttää juhlinnalla ulospäin, että täällä sitä vain pokkana juhlitaan omaa olemassaoloa eikä tartte muiden tulla silmille hyppimään. Se, mikä juhlinnan tapa on, onkin sitten eri juttu. Suomessa ja Virossa juhlinta on vähän ankeaa kättelyseremoniaa, sotilasparaatia ja ekumeenista jumalanpalvelusta, mutta pääasia, että juhlitaan.

Pakko muuten tähän vielä lisätä, että norjalaiset tuttavani eivät voi käsittää, miten itsenäisyyspäivä voi olla talvella. Norjalaiset juhlivat 17.5. Hyvähän silloin on kevätilmassa pitää piknikiä ja kävellä kaupungin kaduilla lippuja heilutellen, mutta teepä se joulukuun alun pimeydessä ja räntäsateessa!

Related Posts with Thumbnails