torstai 7. toukokuuta 2009

Kylmää kyytiä

Viron taloustilanteessa ei ole hurraamista. Vai mitä sanotte tästä: huhtikuussa 2008 työttömiä oli 16 684. Huhtikuussa 2009 sama lukema on 60 712. Sekä suhteellisesti että absoluuttisesti lukemat ovat todella karut.

Joillakin työpaikoilla on alennettu palkkoja, ja nyt on alkanut keskustelu siitä, pitäisikö maassa nostaa veroprosenttia. Täällähän on tasavero. Samoin keskustellaan, pitäisikö tasaverotuksesta siirtyä progressiiviseen verotukseen.

Kuten kaiketi Suomessakin, myös Virossa koetetaan kannustaa kansalaisia kuluttamaan ja ostamaan virolaisia tuotteita lamasta huolimatta. Tänään tuli Postimehen välissä markkinoinnin erikoisliite, jossa tätä näkökulmaa hehkutettiin kovasti. Nyt kannattaisi lähteä shoppailemaan, sillä hinnat ovat tulleet kovasti alas, kauppiaat ovat valmiita alennuksiin, kaupoissa ei ole jonoja ja myyjillä on paremmin aikaa palvella asiakasta. Varmasti hyviä pointteja, mutta eivätpä siinä paljon vakuuttelut kuluttamisen tärkeydestä auta, jos perheen palkkatulot ovat nolla kruunua.

Ei niin huonoa, ettei jollakulla toisella menisi vielä huonommin. Naapurimaa Latvia on jokseenkin niin konkurssissa kuin maa voi olla. Eilinen Postimees kertoi, että Latviassa työntekijöiden palkkoja on talouskriisin takia alennettu 78 %. Huh.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails