keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Kehitys kehittyy

Laulujuhlahuumassa vielä hieman myös J:n kuulumisia, kun tänään taas astuttiin yksi virstanpylväs eteenpäin. Katselimme valokuvia, ja oman kuvansa nähdessään poika sanoi ensimmäistä kertaa oman nimensä. Sehän oli tietysti "Ui".

Myös minä sain lopultakin varmistuksen sille, että lapsi tunnistaa äitinsä, kun J kuvani nähdessään totesi selvääkin selvemmin "äiti". T on ollut selvää pässinlihaa jo pitkää. Isä on edelleen "is-is".

Ruokailussa J tulee koko ajan omatoimisemmaksi. Koko kesäkuun J on jo oikeastaan syönyt itse. Vain lusikan pitäminen oikein päin on tuottanut ongelmia ja suuhun menevä ruoka on meinannut siksi tippua matkalla ääntä kohden. Viime päivinä tämäkin on selkeytynyt, ja äsken J kauhoi iltapuuronsa hienosti niin, että lähes joka lusikallinen meni oikein päin suuhun.

Kesän alun Norjan-matkalla J hylkäsi nokkamukin nokkakannen, mistä lähtien hän on nauttinut nesteet ison ihmisen tapaan mukin reunasta hörpäten.

Oman tahdon ilmaisut käyvät yhä selvemmiksi. Juhannuksen mummolareissulla poika työnsi tylysti mummonsa pois nojatuolista, kun halusi ko. tuolille istumaan. Jos äiti meinaa ottaa turhan rennosti sohvalla, J tulee kiskomaan laiskaa leikkikaveria olkapäistä ylös. Kiukkuhepuleita aiheuttaa vanhempien hitaus. Kun pihalta kuuluu naapurin tytön ääni, ulos pitää päästä sillä samalla sekunnilla. Tänäänkin huuto nousi kauheaksi, kun minä kehtasin syödä voileipäni loppuun ja aloin vasta sitten valmistella ulos lähteä.

Kyseinen naapurin O-tyttö on J:n paras leikkikaveri. Hän on J:tä vuoden vanhempi ja pienestä pojasta aivan tohkeissaan. J on oppinut häneltä viron kielen sanoja, kuten "tita" eli vauva, "papu" eli tossu, tennari ja "tädi" eli täti, millä sanalla O minua kutsuu.

Ehkä ihmeellisintä kohta vuoden ja neljän kuukauden ikäisen lapsen kehityksessä on se, miten paljon hän ymmärtää hänelle puhuttuja asioita. Ovi menee (hyvänä hetkenä) kiinni, kun niin pyydetään ja vaippa viedään roskikseen.

Näin siis täällä. Vaikuttaisi siltä, että J:n valtakunnassa on kaikki ihan hyvin.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails