sunnuntai 23. elokuuta 2009

20 vuotta Baltian ketjusta

Tällä viikolla on Virossa juhlittu ja muisteltu historiaa urakalla. Torstaina oli yksi vuoden tärkeimmistä pyhistä, uudelleen itsenäistymisen päivä, joka on tietenkin kansallinen vapaapäivä.

Tänään puolestaan muistellaan 20 vuoden takaista tapahtumaa, joka ainakin minua ällistyttää sitä enemmän, mitä enemmän sitä mietin. 23.8.1989 yhteensä noin kaksi miljoonaa virolaista, latvialaista ja liettualaista muodostivat yhtäjaksoisen Tallinnasta Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan ulottuvan ihmisletkan, jonka nimeksi tuli Baltian ketju. Ketjulla oli pituutta noin 620 kilometria. Tavoitteena oli rauhanomaisesti osoittaa mieltä neuvostovoimia vastaan.

Virossa ketju kulki Tallinnasta Raplaan, Türiin, Viljandiin, Karksi-Nuiaan ja sieltä etelään kohti Latviaa. Ketjuun osallistui noin 400 000 virolaista. Mielenosoitukseen olisi ollut tulijoita paljon enemmän, ja tiet ruuhkautuivat pahoin, kun halukkaat matkasivat kohti ihmisistä täyttyviä tieosuuksia.

Eesti Päevalehdestä luin, että jokainen ketjuun osallistunut sytytti maahan selkänsä taakse kynttilän. Tarinan mukaan USA:n satelliitti lähetti NASAan Euraasian alueesta otetun kuvan, jossa näkyi kaksi vaaleaa raitaa - toinen oli Kiinan muuri ja toinen Baltian ketju.

Jokin aika sitten ostin kirjan nimeltä "Kuumad 90ndad" (Kuuma 1990-luku), joka käsittelee Viron lähihistoriaa. Siinä eräs muistelija kertoo, että "tunne ketjussa oli erittäin ylevä ja silmien eteen avautuva ihmisjono sai aikaan kylmät väreet ja hiukset nousivat pystyyn. Sellaista yhteenkuuluvuuden tunnetta tulisi jokaisen saada kokea".

Heinäkuussa Unesco otti Baltian ketjun maailman henkisen perinnön listalleen.

Vuonna 2009 virolaisessa lehdistössä mietitään, miten 20 vuoden takainen yhtenäisyyden tunne voitaisiin saada takaisin.

3 kommenttia:

aeb kirjoitti...

Satuin keväällä puhumaan liettualaisen naisen kanssa, joka ihan pikkutyttönä oli ollut mukana tuossa ketjussa. Hänkin muisteli noita kynttilöitä, vaikkei paljoa muuta muistanutkaan.
Aika uskomatontahan se kieltämättä oli.

Anonyymi kirjoitti...

Mikään ei yhdistä tehokkaammin kuin yhteinen vihollinen, joten eikun Neuvostoliitto pystyyn taas. Tai ehkä Venäjäkin voisi vähän uhitella...

S kirjoitti...

aeb, kyllä varmasti jää pienen ihmisen mieleen tuollainen, melkoinen kokemus.

Anonyymi, niinpä se taitaa olla. Neuvostoliittoa ei tartte, kun Venäjä uhittelee joka tapauksessa.

Related Posts with Thumbnails