maanantai 24. elokuuta 2009

Parhaimmat piirakat

 


Virossa asuessa olen päässyt erilaisten pienten suolaisten piiraiden makuun. Joko vehnätaikina- tai voitaikinakuoressa olevia piiraita löytyy ainakin porkkana-, liha-, kaali-, sipuli-, nakki-, kinkku- ja juustotäytteisinä. Kahviloiden ja leipomoiden myymälöiden tiskissä on lähes aina muutamaa erilaista suolaista piirasta. Hyvä piiras on mainio välipala asiointireissulla, ja pari sellaista salaatin kera menee hyvin myös lounaasta.

Olen testannut virolaisia piirakoita varsin monessa paikassa ja tullut siihen lopputulokseen, että kuvassa olevassa lähileipomossamme on ehdottomasti kaikkein parhaimmat piirakat. Kodusai-leipomo sijaitsee Tallinnassa osoitteessa Ööbiku 1. Leipomorakennus on vähän reppanan näköinen, eikä sen yhteydessä oleva pieni myymälätila ole glamourilla pilattu, mutta tuotteet, se tärkein, ovat priimaa.

Kodusain piiraat ovat vehnätaikinassa, joten ne eivät murene käsiin kuten voitaikinaiset. Piiraan puolikkaan voi siis hyvin antaa käteen matkaevääksi vaunuissa istuvalle J:lle. Kaalipiiras on ihan tuhottoman ruokaisa ja sipulipiiras herkullisen mehevä. Kun tämän kaiken saa vielä aivan uunituoreena ja pehmeänä ja yhdeksän kruunun kappalehintaan (suunnilleen 60 eurosenttiä), niin kieltämättä silloin tällöin tulee pistäydyttyä hakemassa päiväkahvipiiraat.

Hinnasta muuten sen verran, että olen myös alkanut kehittää omaa piiras-indeksiäni, joka osoittaa, että yhdeksän kruunun kappalehinta on jo melko selvästi tallinnalaisen pienen myymälän hinta. Esimerkiksi keskustorin eräästä tiskistä saa piirakoita muistaakseni 6-7 kruunun kappalehintaan. Tartossa indeksikäyrät hyppelivät hurjasti, sillä Tarton kauppahallissa näin kolmen kruunun piiraita.

Erihintaisten piiraskokeilujen jälkeen olen siltikin sitä mieltä, että Kodusaissa hinta ja laatu kohtaavat erinomaisella tavalla. Myymälän täti on myös joka kerta palvelualtis sekä osaa lisämyynnin jalon taidon kehottaen aina ostamaan muitakin tuotteita.

(Kuva on jo lähes vuoden vanha. Vasta nyt sain sen laitettua tänne. Leipomon ulkoasussa ei kuitenkaan ole tapahtunut muutoksia.

Posted by Picasa

2 kommenttia:

savisuti kirjoitti...

Tuli ikävä meren sinne puolelle ja niitä ihania piirakoita. Pitää tulla käväsemään vaikka Tallinnassa syksyn aikana jos en kauemmaksi ehdi (Tarttoon tekisi mieli).

Anonyymi kirjoitti...

Savisudin kanssa täysin samoilla linjoilla! Mulla on tosin onneksi hyvät mahikset päästä syksyn aikana Tallinnaan ja varmaan Tarttoonkin. Ja saada piirakoita. Jotenkin niiden kymmenen vuoden aikana, jotka mä olen Viroa ja piirakoita tuntenut, on piirakoiden (ja muidenkin leivonnaisten) laatu monin paikoin periaatteessa noussut - ja maku kärsinyt! Esim. suurta rakkauttani võiroosia saa kyllä joka paikasta, mutta se on nykyään pelkkä pliisu voitaikinapläjäys. Missä on ihana hiivataikinan, rasvan ja suolan liitto, joka vei kielen mennessään Tartossa kymmenen vuotta sitten ja hurmasi myös aviomiehen Pärnussa vuonna 2003!?

Sitä muistellessa,
Väikis

Related Posts with Thumbnails