tiistai 10. marraskuuta 2009

Hengessä mukana matkalla halki Venäjän

Eesti Päevalehdessä alkoi viime viikolla kiintoisa juttusarja, jota nyt jo suorastaan päivittäin odotan. Toimittaja Jaanus Piirsalu matkasi lokakuussa parin kaverinsa kanssa autolla 10 000 kilometrin matkan läpi Venäjän. EP:ssä ilmestyy nyt toimittajan matkapäiväkirja.

Matka alkoi Sotsista ja päättyi Jakutskiin, joka kuulemma on maailman suurin ikiroudan päällä sijaitseva kaupunki. Vironkielinen juttusarja on luettavana myös Piirsalun blogissa. Jos kieli tuottaa hankaluuksia, voi ainakin vilkaista kuvia matkan varrelta. Venäjän maalle mahtuu kaikenlaista.

Piirsalu oli matkan aikana tehnyt myös pientä, täysin epätieteellistä tutkimusta siitä, minkä verran venäläiset tietävät Virosta ja virolaisista. Liekö sitten täkäläisille helpotus vai kauhistus, mutta eihän Venäjällä kukaan Virosta mitään tiedä (no eipä varmasti tiedä jossain Jakutskissa Suomestakaan). Tavallisilla venäläisillä on ihan tarpeeksi elämistä omien ongelmiensa kanssa, joten tuhansien kilometrien päässä sijaitsevan mikroskooppisen kokoisen naapurivaltion asiat eivät toki kuulu jokapäiväisiin ajatuksiin. Tämä ei ole mikään syytös tai moite. Keskimääräinen suomalainen osaa nimetä Venäjältä ehkä Moskovan ja Pietarin, ja kaikki muu onkin "Uralin takana" tai "Siperiaa".

Karua oli lukea Piirsalun kuvauksia vuoden 2014 talviolympialaiskaupungista Sotsista. Mustanmeren vesi on Sotsin rannoilla niin täynnä sitä itseään, että saavat Sotsin mainosmiehet olla aika nokkelia, että pystyvät keksimään tavallista kansaa ja eritoten ympäristönsuojeluväkeä vakuuttavia lausuntoja vesistönsä kunnosta. Paikalliset tietävät rantojensa kurjan tilan ja käyvätkin rantalomalla Abhaasian puolella. Toimittaja Piirsalun tietojen mukaan Sotsin seudulla on noin sata jätevesienpuhdistuslaitosta, jotka on kaikki rakennettu neuvostoajalla ja joista toimii edes muodollisesti vain muutama.

Saapa nähdä, miten olympialaisten aikana huudellaan Venäjän ihmisoikeuksien perään, sillä Sotsin kisoja varten rakennetaan ymmärtääkseni suunnilleen kaikki nollasta: tiet, olympiakylät yms. Anteeksi vain pessimistisyyteni, mutta luulenpa, että viranomaiset eivät ihan aina muista kysyä lupaa kaikkeen saati kuulla kansalaisia. Täytyyhän ne tiet rakentaa, että Putin pääsee ratsastamaan sisään stadionille ilman paitaa ja kellistämään siellä jonkun karhun...

No niin, no niin, nyt tämä lähti tälle linjalle. Piti siis vain sanomani, että lukekaa kiinnostavaa matkapäiväkirjaa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, ettei ole tuo viron kieli hallussa. Tuliko muuten meille luvattu lumimyrsky mahdollisesti teillä eilen lumena vai vetenä? Tänne olisi kyllä lumi kelvannut.

S kirjoitti...

Se tuli lumena, vetenä ja räntänä vaihdellen näitä kolmea noin vartin välein... Keskellä päivää olin kolailemassa lunta ihan urakalla, mutta nyt onkin taas nilkkaan asti sohjoa ja maisema syksyisen harmaa. Blaah.

Tiina L. kirjoitti...

Nonniin, tämmöinenkin on mennyt itseltä ihan ohi. Alan lukea Piirsalun blogia, kiitti vinkistä.

S kirjoitti...

Olepa hyvä, Tiina!

Related Posts with Thumbnails