sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Inhottavia asioita

Virossa on tapahtunut viikon mittaan inhottavia yksittäisiä asioita. Alkuviikosta joku hörhö kävi Tallinnassa aamukahdeksalta kahden työmatkalla olleen naisen kimppuun ja hakkasi. Toinen kuoli, toinen sai vakavia vammoja. Kuollut oli Postimees-lehden meteorologi, jonka kasvot näki lähes päivittäin lehdessä.

Viikon aikana on kirjoiteltu Tartossa olleesta koulu-uhkauksesta, jossa erään lukion 18-vuotias oppilas uhitteli kouluaan verilöylyllä. Mitään ei onneksi tapahtunut, mutta nuori mies saa tapauksesta puoli vuotta linnaa.

Kaikkein oksettavimmalta tuntuu inhottava, tällä viikolla julkisuuteen tullut pedofiliatapaus, josta on riittänyt uutista. Uutisointiin liittyen meinasin tänään repiä lopullisesti peliverkkarini, kun luin päivän Õhtulehteä, viron Iltistä siis. Olemme aiemminkin todenneet, että Viron keltainen lehdistö on vielä pykälän verran Suomen lehtiä "rohkeampi" ja härskimpi. Se vahvistui tänään lopullisesti: lehden pedofiliauutista oli kuvitettu suttuisella kuvalla miehestä, joka käyttää pientä lasta hyväkseen.

Minä aloin suunnilleen itkeä, sillä niin tyylittömältä ja oksettavalta lehden kuvavalinta tuntui. Mikähän oli se journalistinen peruste, että kyseistä lasta (jonka kasvoja ei sentään kuvassa näkynyt) täytyi nöyryyttää vielä lisää? Kuka tämän halusi nähdä? Miten se helpottaa rikoksen ratkaisussa? Minun puolestani pedofiliaan syyllistyneiden sikojen kuvat voidaan kyllä julkaista vaikka missä (onko se oikeasti rakentava tie, en tiedä, mutta täältä suunnasta ei sympatiaa ko. ihmisiä kohtaan heru), mutta että uhrien.

Viron rikosuutisoinnin tyyli on kaikenlaisissa viestimissä Suomea huomattavasti ronskimpi ja avoimempi. Esimerkiksi em. koulu-uhkailijasta on kerrottu nimi ja painettu kuva jo moneen kertaan. Nuorukaisen teko oli huikean typerä, mutta silti mietin, onko julkinen häväistys oikea ratkaisu. Toisaalta sitä kannatan, sillä välillä tuntuu, että tekoja hyssytellään liikaakin.

Hankalia asioita ovat nämä. Jotakin pitää kertoa, mutta miten ja kuinka paljon on toinen asia. Uhrit, varsinkin lapset, pitäisi silti yksiselitteisesti jättää rauhaan, mitä ajatusta vastaan Õhtuleht tänään mielestäni ennen näkemättömän karkeasti rikkoi.

12 kommenttia:

elle s'ennuie kirjoitti...

Niin, tää viikko oli todellakin jotain kauheaa, ei päivääkään ilman huonoja uutisia (jo mainitsemasi asioiden lisäksi vielä kaksi influenssaan kuolluttakin).

Olen myös sitä mieltä, ettei koulu-uhkailijan nimeä olisi pitänyt kertoa. Hänestä kai tehdään esimerkki-tapaus ja rangaistus tulee kaiketi olemaan kovempaa kun hänen typerä vitsi sinänsä ansaitsisi - ja olen myös sitä mieltä, että näin on oikein, jos halutaan samanlaisilta vitseiltä tulevaisuudessa välttyä. Vaikka multa kyllä riittää myötätuntoakin hänelle. Mutta vastuu täytyy kantaa kuitenkin.

S kirjoitti...

elle s'ennuie, jep, juuri näin. Toivon, että tällä yksittäistapauksella olisi se pelotevaikutus, että kenekään muun mieleen ei pälkähtäisi tehdä moista. Mutta kieltämättä vähän sääliksi käy nuorukaista, joka ei tainnut yhtään tajuta uhkauksensa vakavuutta ja hölmöyttä ja kärsii siitä nyt loppuikänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa paha mieli ja itku. Sekä kiukkuraivo! Suomessakin juuri lehdissä ollut käsittämätön pedofiliatapaus vielä kalvaa mieltä. Puistattavaa todella, ettei keltaisella lehdistöllä Virossa ole mitään moraalia uutisointinsa kanssa.Ei sitä Suoemen vastaavillakaan aina ole, mutta joku raja sentään löytyy.


satunnainen lukija

Anonyymi kirjoitti...

Asuessani Tallinnassa tapasin käydä lähes joka aamu lenkillä kyseisessä puistossa. Aina silloin tällöin lenkilläni pelkäsin erästä puistotyöntekijää joka huusi pahalla äänellä kohdatessamme polulla. Tuli sellainen olo, että kaveri voi käydä kiinni.
Kun olin mieheni kanssa lenkillä kyseinen työntekijä ohitti meidät sanomatta mitään.
Kyseessä oli pitkä, hoikka kolkkokasvoinen kaveri. Teki puutarhatöitä juuri siinä puistossa ja myös Hirveparkissa.

se lappilainen

Rännumees kirjoitti...

http://www.tallinnapostimees.ee/?id=192369

Tuossa linkissä on tallinnan poliisin tekemä haamukuva epäillystä tekijästä.

Anonyymi kirjoitti...

Vehjettä valtiolle. Siitä irroitustapahtumasta voisi sitten laittaa kuvankin. Opiksi.

S kirjoitti...

Satunnainen lukija, samoja tunteita oli täälläkin. Halusin lukea sen uutisen, mutta mun oli pakko tehdä se käsi sen oksettavan kuvan päällä. Totean vielä, että kuvassa ei sentään ollut mitään kaikkein julminta tavaraa, mutta ihan tarpeeksi aiheuttamaan pahaa mieltä ja kiukkua.

Lappilainen, kappas vain, huonoja kokemuksia sinulla puistosta. Mikäli oikein katsoin uutisia, tätä viime viikon pahoinpitelijää ei ole vielä saatu kiinni.

Rännumees, juu, sitä kuvaa on nähty lehdissä nyt useampina päivinä.

Anonyymi, en voi väittää, että olisin suoranaisesti ideaa vastaan...

Rännumees kirjoitti...

Tuosta lappilaisen kirjoituksesta tulikin mieleen että kuvaus puistotyöntekijästä muistuttaa sitä haamukuvaa ja tuntomerkit mitä poliisi on antanut.

"Politsei andmetel on kurjategija 180-185 cm pikk 20-25-aastane mees, kes on kõhna kehaehitusega."

Siis pitkä, hoikka.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, mä voisin itsekkin uskoa kyseessä olevan juuri tuon puistotyöntekijän. Hän vaikutti naisvihaajalta, hänen käytöksensä kohdatessamme oli hurjaa. En saanut 'aru' mitä hän minulle karjui, mutta se oli kyllä pelottavaa.
Hänellä oli aina mukana työkaluja, harava, lapio jne.

se lappilainen

S kirjoitti...

No huh, kuulostaa inhottavalta. Jokohan tuosta kohta pitäisi vinkata poliisille.

elle s'ennuie kirjoitti...

Lappilainen, ehkä sun kannattais lähettää tää johtolanka myös poliisille?
http://www.politsei.ee/?id=528 (tätä rikosta tutkiva laitos on Põhja politseiprefektuur)

elle s'ennuie kirjoitti...

Uusi piirretty versio siitä, miltä epäilty mahdollisesti näyttää... Aika erilainen kun aiempi versio:
http://www.tallinnapostimees.ee/?id=195912

Related Posts with Thumbnails